“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Κυριακή 23 Απριλίου 2017

Λιτανεία της Παναγίας Πορταϊτίσσης στην Ι.Μ. Ιβήρων

Μέσα στο κλίμα της Αναστάσιμης χαράς και της περιόδου της Εβδομάδος της Διακαινησίμου που διανύουμε, πραγματοποιήθηκε την 21η Απριλίου ε.έ., η Ιερά Λιτάνευσις της Θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας της Πορταϊτίσσης, εις την Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή των Ιβήρων Αγίου Όρους.
Εφέτος λόγω της κακοκαιρίας που επικρατούσε την Τρίτη του Πάσχα, ημέρα κατά την οποία και τιμάται μεγαλοπρεπώς η εύρεση της Εικόνος, η καθ’ έτος τελούμενη Λιτάνευσις πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με το Τυπικό της Μονής την Παρασκευή της Διακαινησίμου, εορτή της Ζωοδόχου Πηγής.

ΣΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑ ΤΟΥ ΤΕΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΦΑΤΙΧ ΤΑ ΟΣΤΑ ΤΩΝ ΔΩΔΕΚΑ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ;

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει μια μεγάλη προσπάθεια από πολλούς Τούρκους να πείσουν την διεθνή κοινότητα ότι πολύτιμες παρακαταθήκες της χριστιανοσύνης βρίσκονται στην Κωνσταντινούπολη, όπου μεταφερθήκαν κυρίως από τα Ιεροσόλυμα, μετά την ανακήρυξη της Πόλης σαν πρωτεύουσα της χριστιανικής Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Άγιε μου Γιώργη Αφέντη μου

Από τη συναυλία προς τιμήν της ΑΘΠ του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ με τίτλο "ΜΕΛΩΔΙΚΕΣ ΜΝΗΜΕΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ", που έγινε τη Δευτέρα 20 Απριλίου 2015 στο αμφιθέατρο του ΤΕΙ Σερρών. Τραγουδούν η Αρετή Κετιμέ και οι Γρηγόρης & Πέτρος Παπαεμμανουήλ.

Τούρκος αγάς: “Με σάπισε στο ξύλο… ένας νεαρός καβαλάρης” !

Λένε ότι ένας αγάς στο Μαργαρίτι θέλησε να κάμει την Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου τζαμί. Το Μαργαρίτι τότε ήταν τουρκοχώρι. Κάλεσε λοιπόν τον παπά, του εξήγησε τον «ιερό σκοπό» του και του είπε αυστηρά:
-Πριν κλείσει μήνας, να μου έχεις παραδώσει την Εκκλησιά!
Τον έπιασε παράπονο τον παπά. Να παραδώσει την Εκκλησία του Χριστού, να γίνει τόπος λατρείας του αντίχριστου; Μα και τί μπορούσε να κάμει; Τελειώνοντας ο μήνας, ο αγάς θα την έπαιρνε με το “έτσι θέλω”!
Ένα μήνα ο παπάς λειτουργούσε καθημερινά. Την τελευταία ημέρα, αφού λειτούργησε και είπε το «Δι’ ευχών..,», πήγε και γονάτισε μπροστά στην εικόνα του Αγίου Γεωργίου και κλαίοντας με λυγμούς του είπε:

Άγιος Γεώργιος ο Τροπαιοφόρος

ΠΡΟΛΟΓΟΣ
Ο Άγιος Μεγαλομάρτυς Γεώργιος  ο Τροπαιοφόρος ανήκει στη χορεία των μεγαλομαρτύρων και είναι από τους λαοφιλεστέρους Αγίους της Εκκλησίας μας. Έζησε κατά τα τέλη του 3ου αιώνος μ.Χ. και τας αρχάς του 4ου επί της βασιλείας του Διοκλητιανού.

Η εποχή του υπήρξε εποχή σκληρών διωγμών και εξοντωτικών κατά της Χριστιανικής Πίστεως. Ο Γεώργιος είχε μεγάλο αξίωμα. Ήτο κόμης και διακρινόταν σ' όλες τις στρατιωτικές επιχειρήσεις για την γενναιότητά του και την ανδρεία του.

Παρ' όλη τη δόξα όμως και τις τιμές δεν αρνήθηκε να θυσιάση τα πάντα και να ομολογήση με παρρησία ενώπιον του αυτοκράτορος και πολλών αρχόντων την χριστιανική του πίστιν. Υπέμεινε βασανιστήρια πολλά και φρικτά που στο τέλος τον ανέδειξαν Μεγαλομάρτυρα.

Ως των ΕΛΛΗΝΩΝ αιχμαλώτων ΑΠΟ τα ΜΝΗΜΟΝΙΑ Ελευθερωτής.

Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ - «Ως των  ΕΛΛΗΝΩΝ αιχμαλώτων ΑΠΟ τα ΜΝΗΜΟΝΙΑ  Ελευθερωτής… καὶ τῶν πτωχῶν ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ  ὑπερασπιστής…
Όλους μας πονάει, αυτό που έγινε ανήμερα του ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ στο ακριτικό και ενεργειακό Καστελλόριζο και στην  πολύπαθη πατρίδα, λες και το έκαναν για να μας κόψουν την χαρά της λαμπρής μέρας του Τροπαιοφόρου Στρατιωτικού Αγίου μας.