“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

Σείεται όλη η Γη! Ισχυροί σεισμοί σε Σούματρα, Όρεγκον, Καλιφόρνια και Μεξικό

Πρώτα ένας από τους πιο ισχυρούς σεισμούς παγκοσμίως, στη Σούματρα. Και μετά, η γη σείστηκε σε Όρεγκον, Καλιφόρνια και Μεξικό. Ο ισχυρότερος σημειώθηκε στο...Μεξικό, στη 01:55 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας) και ήταν 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Επίκεντρο είχε την πόλη Μιτσοακάν, στις δυτικές ακτές της χώρας και εστιακό βάθος 80 χιλιομέτρων σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο. Οι κάτοικοι πανικοβλήθηκαν και βγήκαν στους δρόμους. Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί μόνο υλικές ζημιές.Ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι και την πόλη του Μεξικού, 560 χιλιόμετρα μακριά από το επίκεντρο. Νωρίτερα, σεισμός μεγέθους 5.9 Ρίχτερ σημειώθηκε ανοιχτά των ακτών του Ορεγκον, ενώ λίγο αργότερα ένας μικρότερος σεισμός σημειώθηκε ανοιχτά των ακτών της Καλιφόρνιας σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο. Δεν υπάρχουν προειδοποιήσεις για πιθανό τσουνάμι, ενώ δεν αναφέρθηκαν θύματα ή υλικές ζημιές.

eglimatikotita

Ανεξήγητος αποκλεισμός ρωσικής εταιρίας για τη ΔΕΠΑ

Ερωτηματικά δημιουργεί ο αποκλεισμός μιας εκ των δύο ρωσικών εταιρειών εν μέσω προεκλογικής περιόδου, οι οποίες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για τη ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ. Τέτοιες αποφάσεις τόσο μεγάλης σημασίας πριν από εκλογές΄προκαλούν το λιγότερο υποψίες. Σήμερα λοιπόν, έγινε γνωστό ότι αποκλείστηκε ένας από τους κυριότερους διεκδικητές εκ μέρους της Ρωσίας, η εταιρεία Energy, επικεφαλής της οποίας είναι ο Ιγκορ Γιουσούπωφ, μεταξύ άλλων σύμβουλος του Πούτιν για ενεργειακά θέματα και παλαιότερα υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας. Έτσι έμεινε μόνον η Gazprom Ρωσίας (και όχι η Gazprom Ελλας που ουδέποτε συμμετείχε), την οποίαν  επίσης σχεδιάζουν να αποκλείσουν, επικαλούμενοι τους αντιμονοπωλιακούς κανόνες της ΕΕ. Μια τρίτη που έχει παραμείνει και λέγεται ότι είναι ρωσική, δεν είναι ρωσική αλλά ουκρανική. Ειδικότερα, το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων φέρεται να την απέκλεισε με το «επιχείρημα» ότι κατέθεσε εκπρόθεσμα την προσφορά της και ότι δεν έχει σοβαρή εγγυήτρια Τράπεζα. Η ρωσική πλευρά όμως, υποστηρίζει ότι κατέθεσε την πρότασή της στις 30 Μαρτίου, τελευταία ημέρα της προθεσμίας και ότι η εγγυήτρια Τράπεζά της είναι η «Ντόϋτσε Μπάνκ». Τράπεζα που μόνον ως «μη σοβαρή» μπορεί να την χαρακτηρίσει κανείς.

ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ ΕΣΠΕΡΑΣ

Άρση ασυλίας για την Ντόρα ζητά ο Άρειος Πάγος

Νέα δικαστική τροπή παίρνει η υπόθεση του Ισίδωρου Κούβελου και του ενός εκατ. δολαρίων, καθώς στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου διαβιβάστηκε αίτημα από την Εισαγγελία Εφετών για την άρση της βουλευτικής ασυλίας της  πρόεδρου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρας Μπακογιάννη, λόγω υποβολής ανακριβούς δήλωσης «πόθεν έσχες».  Το αίτημα έχει διαβιβαστεί ήδη στη Βουλή από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Αθανάσιο Κατσιρώδη. Η υπόθεση, που αφορά το 1.000.000 δολάρια που «έβγαλε» στο Λονδίνο ο σύζυγος της κυρίας Μπακογιάννη, επιχειρηματίας Ισίδωρος Κούβέλος, έγινε γνωστή από τον επικεφαλής εισαγγελέα της αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, Π. Νικολούδη, και σε τοποθέτησή του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Μαύρο Πάσχα για 1.084.668 επίσημα ανέργους...

Στις δημοσκοπήσεις οι άνεργοι απαντούν, βεβαίως, εφόσον ερωτώνται για την πρόθεση ψήφου τους. Εάν, ωστόσο, συγκροτούσαν κόμμα, το ποσοστό 21,8% που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή για τον Ιανουάριο θα τους αναδείκνυε σε πρώτη πολιτική δύναμη της χώρας. Αυτό, βεβαίως, δεν θα τους προστάτευε από το να περάσουν ένα Μαύρο Πάσχ. Μιλάμε για 1.084.668 συμπολίτες μας που - επισήμως - δεν έχουν δουλειά. Γιατί, πόσοι ακόμη (μακροχρόνια άνεργοι, ελεύθεροι επαγγελματίες κλπ) δεν βρίσκονται στην ίδια θέση; Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, στο 21,8% σκαρφάλωσε το ποσοστό ανεργίας τον Ιανουάριο του 2012 από 14,8% που ήταν τον Ιανουάριο του 2011 και 21,2% το Δεκέμβριο του 2011 της περσινής χρονιάς.

ΔΕΠΑ: 14 επενδυτές στην επόμενη φάση του διαγωνισμού

Με τη συμμετοχή 14 μεγάλων ενεργειακών ομίλων από 10 χώρες θα συνεχισθεί η δεύτερη φάση του διεθνούς διαγωνισμού για την πώληση της ΔΕΠΑ. Οι όμιλοι αυτοί θα υποβάλουν ενδεικτικές οικονομικές προσφορές σύμφωνα με τους όρους προκήρυξης του διαγωνισμού. Στο οικονομικό επιτελείο εκφράζουν την ικανοποίηση τους από το επενδυτικό ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί για την ΔΕΠΑ. Πιο αναλυτικά όπως ανακοίνωσε χθες το απόγευμα το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου στην επόμενη φάση του διαγωνισμού θα συμμετάσχουν οι όμιλοι: