“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Τρίτη 14 Μαρτίου 2023

☦ Ο Χριστός είναι ραββί μοναδικός, διότι είναι ο Ίδιος ο διδάσκων και ταυτόχρονα ο Ίδιος το περιεχόμενο της διδασκαλίας Του

Ένα από τα πιο όμορφα προσωνύμια που απέδωσαν στον Χριστό τόσο οι μαθητές Του όσο και οι άνθρωποι που Τον άκουγαν είναι το «Ραββί», δηλαδή το «Διδάσκαλε».  Μάλιστα, το προσωνύμιο αυτό συνοδεύεται και από ομολογία πίστης σ’ Αυτόν και την αποστολή Του: «Ραββί, συ ει ο υιός του Θεού, συ ει ο βασιλεύς του Ισραήλ» (Ιωάν. 1, 50). «Διδάσκαλε, εσύ είσαι ο Υιός του Θεού, εσύ είσαι ο βασιλιάς του Ισραήλ».

☦ “η νηστεία μας εξομοιώνει με τους αγγέλους, μας κάνει συγκάτοικους με τους αγίους, φρονηματίζει την ζωή μας” Μέγας Βασίλειος

☦ Ο “οφθαλμός” του Θεού και τα μάτια των ανθρώπων.

Διαφορετικά βλέπουν τά μάτια τῶν ἀνθρώπων καί διαφορετικά ὁ Θεός. Λέγει ὁ Ἅγιος Ἰωάννης τῆς Κλίμακος: «Εἶδα ἄνθρωπον πού φανερά ἁμάρτησε, ἀλλά μυστικά μετενόησε. Καί αὐτόν πού ἐγώ τόν κατέκρινα ὡς ἀνήθικον, ὁ Θεός τόν θεωροῦσε ἁγνόν, διότι μέ τήν μετάνοιάν του Τόν εἶχε ἐξευμενήσει πλήρως».

☦ Θεοτοκοφίλητος ἐαρινή παραμυθία...

Μέσα στὸ ἀνοιξιάτικο ἀπόβραδο ποὺ ἐπιμένει ν’ ἀφήνει τὶς ἔσχατες χρωματιστές του πινελιὲς στὰ σπίτια καὶ στὸν γύρω τόπο, ἀκούγεται ἡ εὔλαλη νυχτερινὴ καμπάνα νὰ σημαίνει γιὰ τὴ σύναξή μας στὴν τόσο τρυφερὴ καὶ ἁγιοκατάνυκτη Ἀκολουθία τῶν Χαιρετισμῶν. Τῶν πρώτων Χαιρετισμῶν ποὺ καλούμαστε νὰ ψάλλουμε τούτη τὴ νεοεισοδευθεῖσα Μεγάλη Σαρακοστή.