“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2015

"Βάστα Τούρκο να ψηφίσω"!

“Βάστα Τούρκο…να ψηφίσω”. Η Ελλάδα σε προεκλογική περίοδο με πόλωση και την ίδια ώρα τα ελληνοτουρκικά σε πλήρη αστάθεια. Το μίγμα μοιάζει εκρηκτικό και επικίνδυνο. Οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας μπορεί να αναγνωρίζουν το επικίνδυνο της κατάστασης αλλά καμία δεν δείχνει διατεθειμένη τουλάχιστον μέχρι στιγμής να κάνει πίσω και να δημιουργήσει γέφυρες συνεννόησης για την δημιουργία ενός συμπαγούς μετώπου αντιμετώπισης της τουρκικής προκλητικότητας.

ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΟΥΜΕΛΑ, ποὺ ἦρθε πάλι στὸ φῶς, ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΔΕΟΣ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ

Γράφει ὁ Νίκος Χειλαδάκης
Γιὰ πρώτη φορὰ μετὰ ἀπὸ πολλὰ χρόνια ἐργασιῶν ἀνακίνησης καὶ ἀναστύλωσης τῆς ἱστορικῆς μονῆς τῆς Παναγιᾶς Σουμελᾶ τοῦ Πόντου, μὲ τὴν ξεχωριστὴ σημασία της γιὰ τὴν Ὀρθοδοξία, οἱ Τοῦρκοι ἄνοιξαν τὶς πύλες τοῦ Βαπτιστηρίου καὶ τοῦ λεγόμενου, Cile Odasi, (Κελὶ Δοκιμασίας). Ἐκεῖ, μόλις εἰσῆλθε τὸ φῶς τοῦ ἥλιου, ἔμειναν ἔκθαμβοι ἀπὸ τὴν ἀνακάλυψη μίας μοναδικῆς περίτεχνης τοιχογραφίας τῆς Παναγιᾶς μὲ τὸν Ἰησοῦ Χριστὸ στὴν στοργικὴ ἀγκαλιά της.

Η οθωμανική παράνοια του Ερντογάν

Του Burak Bekdil 
Η οθωμανική τρέλα του Ερντογάν δεν έχει τελειωμό. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό το γεγονός πως ο πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν εξακολουθεί να μάχεται για μια γλώσσα που δεν κατανοεί, δεν μπορεί να τη μιλήσει, να γράψει σε αυτή ή να τη διαβάσει. 
“Είχαμε κάποτε μια γλώσσα τέλεια για να αποδίδει επιστημονικούς όρους, η οποία όμως εξαφανίστηκε εν μια νυκτί”, είπε ο Ερντογάν, αναφερόμενος στην αλλαγή που επέβαλε ο Μουσταφά Κεμάλ. Τότε όμως μόλις τo 2,5% των Τούρκων γνώριζε γραφή και ανάγνωση και ακόμα λιγότεροι μπορούσαν να μιλήσουν οθωμανικά. 
Ο κ. Ερντογάν έχει παθιαστεί με την προσπάθεια αναβίωσης μιας νεκρής γλώσσας, προφανώς αναπολώντας τις εποχές που η οθωμανική γλώσσα ήταν μια διεθνής γλώσσα. 

Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΟΥ 2015

“πάει ο κακός ο χρόνος ας  διαλέξουμε σωστά και της μνημονιακής σκλαβιάς ο πόνος ας μας φωτίζει την καρδιά”
Τα παρακάτω λόγο τον  πήρε το ποτάμι των προηγούμενων χρόνων της ζωής μας  και τον έριξε με πάταγο  δυστυχίας στους καταρράκτες των μνημονίων. Συμπληρώθηκε μια δεκαετία (8/2/2005) όταν η τότε πρόεδρος της Ελληνικής Βουλής προσφώνησε τον απερχόμενο σήμερα Πρόεδρο με λόγια παράξενα, ουσιαστικά  γρίφους.
"Αναλαμβάνετε, κύριε Πρόεδρε, την Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας για μία πενταετία όπου θα σημειωθούν σημαντικά γεγονότα και εξελίξεις: Η Ευρωπαϊκή ενοποίηση θα προωθηθεί με την ψήφιση ενδεχομένως και της Συνταγματικής Συνθήκης, τα εθνικά σύνορα και ένα μέρος της εθνικής κυριαρχίας θα περιορισθούν χάριν της ειρήνης, της ευημερίας και της ασφάλειας στη διευρυμένη Ευρώπη, τα δικαιώματα του ανθρώπου και του πολίτη θα υποστούν μεταβολές καθώς θα μπορούν να προστατεύονται, αλλά και να παραβιάζονται από αρχές και εξουσίες πέραν των γνωστών και καθιερωμένων και πάντως η Δημοκρατία θα συναντήσει προκλήσεις και θα δοκιμασθεί από ενδεχόμενες νέες μορφές διακυβέρνησης."