“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Τρίτη 30 Μαρτίου 2021

☦ Για τρεις αφανείς αναχωρητές αγίους στον Άθωνα και τον άγγελο που τους υπηρετούσε

Ο μακάριος Γέρων, παπά Γρηγόριος (†1899) διηγόταν στα τελευταία του το έξης περιστατικό, σχετικά με το λεγόμενο ότι στον καιρό μας δεν υπάρχουν άνθρωποι αγωνιστές, όπως οι παλαιοί Πατέρες. Λειτουργούσα, έλεγε, την Μεγάλη Πέμπτη, και προς το τέλος της Λειτουργίας παρουσιάστηκε στο ναύδριον της Καλύβας μου ένας νέος μοναχός βαστώντας αναμμένο φαναράκι. Αφού μπήκε στο Ιερό Βήμα μου είπε, «να μη καταλύσεις όλην την κοινωνίαν, άγιε Πνευματικέ. Είναι ανάγκη να έλθεις, να κοινωνήσεις τρεις αδερφούς, που μένουν εδώ πιο πάνω. Γι’ αυτό ήλθα να σε πάρω».

☦ Η Παναγία Μας

Η Ταπείνωση της Παναγίας

Τι ανύψωσε τη Μητέρα του Θεού πάνω από όλα τα δημιουργήματα; Η ταπείνωση.

Ο Θεός «επέβλεψεν επί την ταπείνωσιν της δούλης αυτού» (Λκ. 1, 48), και γι’ αυτή την επιβραβευμένη ταπείνωσή Της την μακαρίζουν όλες οι γενιές.

Καί εσύ περισσότερο από όλα τα άλλα προσπάθησε να αποκτήσεις ταπείνωση. Ο Θεός στους ταπεινούς δίνει τη χάρη, ενώ στους υπερήφανους αντιτάσσεται.

☦ Η ζωή μας: Δρόμος πτώσεων και αναστάσεων

ΟΙ ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

του Αρχιμ.Παύλου Παπαδόπουλου

Όλοι οι άνθρωποι, άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο, διακατεχόμαστε από πάθη

Μερικά πάθη είναι φανερά και άλλα κρυφά. Συνήθως κατακρίνονται πολύ αυστηρά οι άνθρωποι που πέφτουν σε κάποιο φανερό πάθος ενώ μπορεί το κρυφό πάθος των κατηγόρων τους να είναι μεγαλύτερο. Γι’ αυτό «μη κρίνουμε κατ’ όψιν», μην κρίνουμε δηλαδή τους άλλους απ’ αυτό που φαίνονται.

Διότι μπορεί κάποιος να πράττει κάποια αμαρτία φανερά αλλά να έχει μετάνοια κρυφή, αλλά και το αντίθετο, μπορεί κάποιος να φαίνεται ευσεβής και ηθικός ενώ στα κρυφά να πέφτει σε μεγάλα αμαρτήματα.

☦ Που να γνώριζε ο ΑΓΙΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ο Παλαμάς που μόλις εορτάσαμε την Β΄ Κυριακή των Νηστειών, ότι ο δικός του ο ΕΓΚΛΕΙΣΜΟΣ μπορεί να βοηθήσει στον σημερινό επιβαλλόμενο εγκλεισμό μας;

Φώτο από www.imnst.gr

"Να γιατί οι ημέρες μας  έχουν το κάτι διαφορετικό και για αυτές η ιστορία θα αφιερώσει ειδικά κεφάλαια , ακριβώς γιατί βρίθουν προκλήσεις , πειρασμούς , κοινωνικές και πολεμικές μπόρες αλλά και ανατάσεις πνευματικές.

Μια καλή φίλη μας έστειλε ένα μικρό πόνημα , ένα δείγμα μιας εύστοχης σύγκρισης αλλά και θεώρησης των σημερινών βιωμάτων με τον αδαπάνητο πατερικό θησαυρό της Ορθοδοξίας μας  για να κρατηθούμε απέναντι στη  μαζική κατάθλιψη που απεργάζονται κάποιοι για εμάς.

Επειδή όμως Χριστιανός (Ορθόδοξος) σημαίνει ΦΩΣ για αυτό το σκοτάδι δεν πιάνει σε αυτό το μέρος όλες τις ώρες.