“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2019

«Στῶμεν καλῶς• στῶμεν μετά φόβου»

Ακούμε στη Θεία Λειτουργία κάθε φορά την εκφώνηση του λειτουργού «Στῶμεν καλῶς · στῶμεν μετὰ φόβου» και στη συνέχεια «άγιος, άγιος, άγιος Κύριος Σαβαώθ» ψάλλει ο χορός.
Σύμφωνα με τη διδασκαλία της Εκκλησίας μας εννέα είναι τα ουράνια τάγματα: Σεραφείμ - Χερουβίμ - Θρόνοι - Κυριότητες - Δυνάμεις - Εξουσίες - Αρχαί – Αρχάγγελοι - Άγγελοι. Και κατά τον άγιο Γρηγόριο προ του ουρανού και της γης κτίστηκαν από το Θεό οι άγγελοι. Οι άγγελοι είναι διάκονοι του Θεού και υπηρέτες σε έργα και στη δοξολογία.

“Σαν πας στον πηγαιμό για την Ιθάκη” να εύχεσαι να σε συνοδεύουν ΑΓΓΕΛΟΙ

Με την μόνη διαφορά η παρέα δεν πήγαινε στην Ιθάκη αλλά ακολουθούσε ένα μονοπάτι χιονισμένο στο Περιβόλι της Παναγίας. Δεκαετία του 90, όταν δεν υπήρχαν κινητά και τεχνικές φωτομοντάζ και τα πράγματα ήταν ακόμα απλά και ήσυχα. Έξω από το κελί του γέροντα άρχιζε να χιονίζει πυκνά.  
Η παρέα των προσκυνητών έπρεπε να αναχωρήσει γρήγορα για να προλάβει ανοικτή  την Ιερά Μόνη Διονυσίου ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ,  που τους φιλοξενούσε. Πάτε τώρα παιδιά πριν το στρώσει για τα καλά, τους είπε ο Γέροντας και εγώ θα εύχομαι στον δρόμο να σας συνοδεύουν ΑΓΓΕΛΟΙ.