“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Τετάρτη 3 Ιουλίου 2019

ΟΣΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΑΘΩΝΙΤΗΣ: Ο μοναχός που άλλαξε την ιστορία του Αγίου Όρους

Η ζωή του, οι πνευματικές του αρετές και η φήμη του για την Ορθοδοξία
Συνέδεσε το όνομά του με το Άγιο Όρος. Έζησε τον απόλυτο μοναχισμό με διαρκή προσφορά. Ο Όσιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης ανέδειξε με απίστευτο δυναμισμό και σοφία το Περιβόλι της Παναγιάς, αφήνοντας τα δικά του ίχνη στον Άθω κατά τον 10ο αιώνα.

Άγιος Ιωάννης Μαξίμοβιτς

Σημείωση: Ο Άγιος κοιμήθηκε στις 2 Ιουλίου 1966 (σύμφωνα με το νέο εορτολόγιο) ή 19 Ιουνίου 1966 (σύμφωνα με παλαιό). Σήμερα εορτάζει και σύμφωνα με το παλαιό εορτολόγιο, απλά η ημερομηνία σε αυτό είναι 19 Ιουνίου (η αλλαγή στο εορτολόγιο έγινε το 1924, ενώ ο Άγιος κοιμήθηκε το 1966).
Ο Άγιος Ιωάννης γεννήθηκε στις 4 Ιουνίου το 1896 στο χωριό Αντάμοβκα της επαρχίας Χαρκώβ της Νότιας Ρωσίας. Ήταν απόγονος της αριστοκρατικής οικογένειας Μαξίμοβιτς που ένα μέλος αυτής της οικογένειας ανακηρύχτηκε Άγιος του 1916 και είναι ο ιεράρχης Ιωάννης Μαξίμοβιτς Μητροπολίτης Τομπόλσκ που το λείψανό του παραμένει άφθαρτο μέχρι σήμερα στο Τομπόλσκ.

ΤΟ ΑΚΤΙΣΤΟΝ ΦΩΣ ΛΟΥΖΕΙ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ ΑΝΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ

Ένα γεροντάκι ξεκίνησε με πόθο από την Ελλάδα να πάει στα ΑΓΙΑ ΜΕΡΗ της Παλαιστίνης την περίοδο της Πεντηκοστής και εκεί όταν εμφάνισε τις φωτογραφίες του εξεπλάγη σφόδρα.
Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
Την ώρα που διαδραματίζονται κινήσεις προβοκάτσιας στην Μεγαλόνησο Κύπρο βλ. πτώση πυραύλου άγνωστης προελεύσεως (άλλοι λένε για S-200, άλλοι δικαιολογούν τις εκτεταμένες καταστροφές από γόμωση άλλου πυραύλου)