“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Σαν φάρσα...

Toυ ΓΙΩΡΓΟΥ Χ. ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ
Ακούγοντας το Σάββατο τον απερχόμενο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Α. Παπανδρέου, και το νέο, Ευάγγελο Βενιζέλο, κάθε Έλληνας, που βιώνει την κρίση με τον πιο επαχθή και δραματικό τρόπο, αναρωτιόνταν, τα πιστεύουν αυτά που λένε ή μας εμπαίζουν κυνικά; Κατά τη γνώμη μας ισχύουν και τα δύο. Συγκεκριμένα, όταν ο Γιώργος Παπανδρέου λέει πως «Αποδείξαμε ότι μπορούμε να φέρουμε επανάσταση. Σε δύο χρόνια κάναμε την αρχή και αυτό θα συνεχίσει», αυτό το πιστεύει μόνο ο ίδιος και ο Γιώργος Νταλάρας. Ο δεύτερος, μάλιστα, δήλωσε πως ο Γ. Παπανδρέου «ήθελε την ανατροπή, αλλά ο λαός δεν ήταν έτοιμος»! Εμείς -ο λαός- φταίμε λοιπόν.  Ακόμα χειρότερα, όταν ο Γ. Παπανδρέου επισημαίνει τη συνεισφορά της κυβέρνησής του στο να καταλήξει η χώρα σε αυτό «το θετικό αποτέλεσμα», δηλαδή στο κούρεμα του χρέους, αυτό το πιστεύει μόνο αυτός, αλλά το πιστεύει. Γιατί ο Παπανδρέου είναι ένας ήρωας του Παπαδιαμάντη, ο οποίος κατά το ανάλογο της Φραγκογιαννούς νομίζει ασυνείδητα πως κάνει το καλό, ενώ έχει κάνει το κακό.

Απίστευτο: Στο φως βίντεο από την τραγωδία του Challenger 26 χρόνια μετά!

Είναι από τις φορές που η τύχη παίζει περίεργα παιχνίδια...Ο Jeffrey Ault, ήταν μόλις 19 ετών και μαθητής γυμνασίου στις 28 Ιανουαρίου του 1986 όταν το διαστημικό λεωφορείο Challenger εκτοξεύτηκε από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ και 73 δευτερόλεπτα μετά από την εκτόξευση καταστράφηκε. Ο Ault που βρισκόταν στο πλήθος που παρακολουθούσε την εκτόξευση, κατέγραψε τα πάντα με την κάμερά του. Κι όμως δεν το χρησιμοποίησε ποτέ! Για την ακρίβεια το έβαλε σε ένα κουτί στο σπίτι του και ξέχασε την ύπαρξή του! Σήμερα, 26 χρόνια μετά, όμως το έφερε στο φως της δημοσιότητας και δίνει ένα σπάνιο ντοκουμέντο. Θυμίζουμε ότι το καταστροφικό αυτό συμβάν αμαύρωσε την εικόνα της NASA. Μαζί με την δασκάλα Christa McAuliffe που επιλέχτηκε να ταξιδέψει στο Challenger επέβαιναν ο κυβερνήτης Dick Scobee, ο πιλότος Mike Smith, καθώς και οι αστροναύτες Ellison Onizuka, Judy Resnik, Ron McNair και Greg Jarvis.

Σόιμπλε: Δεν θέλουμε να θέσουμε την Ελλάδα υπό την κατοχή μας

Συνέντευξη παραχώρησε στην εφημερίδα «Το Βήμα», ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόμπλε. Ο Σόιμπλε επισημαίνει ότι ανεξάρτητα με το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα, η χώρα πρέπει να τηρήσει τις υποχρεώσεις της. «Αυτή είναι η βάση της συναλλαγής για το πρόγραμμα. Αν αυτό πάψει να ισχύει, η ευθύνη θα πέσει σε αυτούς, που απορρίπτουν τη συμφωνία» τόνισε. Ωστόσο δεν αποκλείει την ιδέα προώθησης ενός σχεδίου «Μάρσαλ», καθώς «το σχέδιο αυτό αποτελεί πρωτίστως καθήκον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», πλην όμως, «η Επιτροπή πρέπει να βεβαιωθεί ότι η Ελλάδα μπορεί να αξιοποιήσει τα υφιστάμενα κονδύλια με τρόπο, που θα διεγείρουν την ανάπτυξη». Προσθέτει, δε: «Εμείς, είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε ό,τι μας ζητήσουν», αλλά «δεν θέλουμε να πιστέψει κανείς ότι θέλουμε να θέσουμε την Ελλάδα υπό την κατοχή μας».  Επιπλέον, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο να χρειαστεί κάποτε η Ελλάδα κι ένα τρίτο πακέτο στήριξης, ο Γερμανός υπουργός τονίζει πως «δεν είναι τώρα η στιγμή» να συζητηθεί κάτι τέτοιο, καθώς τώρα «είναι η ώρα υλοποίησης του δεύτερου πακέτου για την Ελλάδα», δεδομένου ότι η χώρα δεν είχε χρόνο να κάνει τις αναγκαίες αλλαγές. Όσον αφορά την ενδεχόμενη αποστολή στην Ελλάδα Γερμανών εφοριακών στο πλαίσιο ενός διεθνούς προγράμματος για την ενδυνάμωση του ελληνικού φορολογικού συστήματος, κάνει λόγο για «φόβο του συνδικάτου Ελλήνων εφοριακών ότι οι Γερμανοί ειδικοί θα κλέψουν τη δουλειά των Ελλήνων συναδέρφων τους», γεγονός το οποίο χαρακτηρίζει «σκέτη ανοησία».

Κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο;

Του Σάββα Ιακωβίδη
Η ανακάλυψη κολοσσιαίων κοιτασμάτων φυσικού αερίου άνοιξε ορέξεις - Επικίνδυνοι οι επόμενοι μήνες, υπό την σκιάν πιθανού πολέμου κατά του Ιράν - Τι θα σημαίνουν για την Κύπρο και την Ελλάδα, υπό τις απειλές της Τουρκίας. Ελλάδα και Κύπρος έχουν έννομο συμφέρον να ισχυροποιήσουν -αν δεν το έπραξαν ήδη- τη συμμαχία και να συμπήξουν στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ Η ανακάλυψη κολοσσιαίων ποσοτήτων φυσικού αερίου και/ή πετρελαίου στη λεκάνη της Λεβαντίνης είναι ευλογία, υπό τις δοσμένες δυσμενείς οικονομικές συνθήκες και την παγκόσμια κρίση. Ενδέχεται, όμως, να μετεξελιχθεί σε κατάρα, αν προκληθεί κρίση και ίσως πολεμική ανάφλεξη εξαιτίας της επιβουλής της Τουρκίας και της εμπλοκής μεγάλων δυνάμεων και εταιρειών-κολοσσών με τρομακτικά ενεργειακά συμφέροντα. Είναι πια δεδομένο ότι η Μεσόγειος, από την Κρήτη μέχρι και τις ακτές του Ισραήλ και του Λιβάνου, ίσως και της Συρίας, συνιστά μια τεράστια λίμνη φυσικού αερίου και πετρελαίου, που συμποσούνται σε τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα και βαρέλια.  Αυτή η ανακάλυψη, πρώτα σε ισραηλινά βυθοτεμάχια, που ενισχύθηκε πέρσι, με την επισημοποίηση της ανακάλυψης και ανάλογων ποσοτήτων σε κυπριακό βυθοτεμάχιο, ενέχει ύψιστες ενεργειακές, γεωπολιτικές και οικονομικές, στρατιωτικές και στρατηγικές διαστάσεις και προεκτάσεις. Δεν αποκλείεται, στο εγγύς ή στο προσεχές μέλλον, αυτό το ενεργειακό Ελντοράντο ν' αποτελέσει τη θρυαλλίδα μιας πολεμικής σύγκρουσης για τον διαμοιρασμό ή την αρπαγή αυτού του αμύθητου πλούτου. Η Κυπριακή Δημοκρατία δικαιούται να επιχαίρει για την ανακάλυψη υδρογονανθράκων στα βυθοτεμάχιά της αλλά… Απαιτείται η ανάλογη σώφρων ενεργειακή πολιτική και στρατιωτική προστασία των κοιτασμάτων και της αξιοποίησής τους.