“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΟΖ ΠΡΙΝ ΚΑΝ ΤΗΝ ΑΝΑΚΗΡΥΞΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ

 Μπορεί η Ελλάδα να μην αναγνωρίζει την ΑΟΖ της, αλλά πρόλαβε και την αναγνώρισε το Ισραήλ! Στους χάρτες που έδωσε στην δημοσιότητα το Τελ Αβίβ αναγνωρίζεται 100% η ελληνική ΑΟΖ, η οποία συνεχίζεται με την ΑΟΖ της Κύπρου! Δηλαδή, αναγνωρίζεται (το έτσι ή αλλιώς γεγονός) ότι το Καστελόριζο επεκτείνει την ελληνική ΑΟΖ μέχρι το όριο της ΑΟΖ της Κύπρου


Οι χάρτες δόθηκαν και στην ελληνική πολιτική ηγεσία, περιγράφοντας την πορεία που θα έχει ο αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου που θα παράγεται στο κοίτασμα Λεβιάθαν από την αμερικανική εταιρεία Νoble Εnergy Ltd στην Ευρώπη μέσω υποθαλάσσιου αγωγού που θα περνά από την Ελλάδα.


Για να πραγματοποιηθεί αυτό ο αγωγός αυτός θα πρέπει να διασχίζει την θαλάσσια περιοχή που σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο αποτελεί μέρος της ελληνικής ΑΟΖ και πιο συγκεκριμένα του τμήματος της ΑΟΖ που η Ελλάδα διαθέτει στην θαλάσσια περιοχή της Αν. Μεσογείου χάρις την ύπαρξη του Καστελορίζου, της Ρώ και της Μεγίστης. Επομένως με την πρόταση τους αυτοί, οι Ισραηλινοί με σαφή τρόπο αναγνωρίζουν την ελληνική ΑΟΖ στην περιοχή και δίνουν στην Ελλάδα ένα ακόμα διαπραγματευτικό χαρτί υποστήριξης των ελληνικών θέσεων για το συγκεκριμένο θέμα. Πρακτικά δημιουργείται ένα πολύ ισχυρό ενεργειακό μπλοκ Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, με τις ΗΠΑ να βάζουν την ... εταιρεία εξόρυξης και εκμετάλλευσης! Το ζητούμενο πια δεν είναι αν η Ελλάδα έχει κοινά συμφέροντα με χώρες της ευρύτερης γεωγραφικής περιφέρειας αλλά πως θα μπορούσε η ελληνική κυβέρνηση να αξιοποιήσεις τις ραγδαίες εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας αφού στα τέλη Απριλίου οι Ισραηλινοί θα γνωρίζουν την ποσότητα του φυσικού αερίου στο κοίτασμα Λεβιάθαν και αν θα μπορούν να εκμεταλλευτούν αυτό το κοίτασμα.  Συζήτηση για το θέμα είχαν χθες ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Άβιγκτορ Λίμπερμαν.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΟΥ ΒΡΥΧΑΤΑΙ... ΕΚΛΟΓΕΣ

Του Δημήτρη Μυ

Αρχίζει να γίνεται φανερό πια, ότι ο Γιώργος Παπανδρέου ετοιμάζεται για ένα ακόμη «κόλπο»: Αφού παρέδωσε τη χώρα στο ΔΝΤ, αφού ξεμπέρδεψε με τα βασικά (εργασιακά, ασφαλιστικά), αφού τελειώσει το προσεχές δίμηνο με τη θεσμοθέτηση του ξεπουλήματος κάθε έννοιας δημοσίου (περιουσία, υποδομές, κοινή ωφέλεια, υγεία, παιδεία) θα είναι έτοιμος να διεκδικήσει και πάλι την «εμπιστοσύνη» μας. Το ενδεχόμενο των εκλογών μέσα στην Άνοιξη, όσο περνά ο χρόνος, μετατρέπεται σε ισχυρότατη πιθανότητα. Οι λόγοι είναι αντικειμενικοί, τους έχει συνοψίσει πρόσφατα και ο Α. Λοβέρδος λέγοντας ότι αν στον προσεχή (Φλεβάρη) έλεγχο της τρόικας δεν πάρουμε «καλό βαθμό» τότε επιβάλλονται αποφάσεις που καμία κυβέρνηση και κανένας πολιτικός δεν θα είναι σε θέση να λάβει. Με άλλα λόγια, ο υπουργός σημειώνει ότι αν τα νούμερα (έσοδα- έξοδα) δεν βγαίνουν, τότε είναι πιθανή η μη καταβολή της δόσης από το ταμείο «στήριξης». Σε μια τέτοια περίπτωση, προφανώς, θα ξεκινήσει, μια άλλου τύπου διαχείριση του ελληνικού χρέους από τους πιστωτές, οι οποίοι θα απαιτήσουν την εξασφάλιση των κεφαλαίων τους (όσα έχουμε δανειστεί) με την αξιοποίηση κάθε διαθέσιμου δημόσιου πόρου. Πρέπει να σημειωθεί ότι με το μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση η κυβέρνηση όχι μόνο έχει υποθηκεύσει (στην ουσία) τη δημόσια περιουσία αλλά έχει ήδη φροντίσει να θωρακίσει νομικά την ταχύρρυθμη (fast track) διαδικασία.

Γεώργιος ο... Λέων (ο μικρός)
Πλησιάζοντας σε ένα τέτοιο σημείο λοιπόν, δεν είναι παράξενο να βλέπουμε ολοένα και πιο έντονα τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου ενδεδυμένο με τη λεοντή του ατρόμητου, πατριώτη και αποφασισμένου να συγκρουστεί με όλους και όλα (τα συμφέροντα) για το καλό του τόπου...
Ο ...λέων Παπανδρέου, λοιπόν, μέσα στο τελευταίο δεκαήμερα τα «έβαλε» με:
·        Τους Τούρκους που κατέχουν παράνομα την Κύπρο και πετούν με τ αεροπλάνα τους πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά.
·        Τη Γερμανία που δεν έχει ξεπληρώσει να ναζιστικά της χρωστούμενα στο Δίστομο
·        Τα λαμόγια του πρόσφατου παρελθόντος, υπουργούς, κομματικούς και επιχειρηματίες που κάθονται πάνω στο μαύρο τους χρήμα βγάζοντας τη γλώσσα στο κράτος και την κοινωνία.
·        Τη γραφειοκρατία που ταλαιπωρεί δυο χρόνια όσους βγαίνουν στη σύνταξη μέχρι να τους πληρώσει.

Η λεοντή είναι απαραίτητη στο Γιώργο Παπανδρέου αν θέλει να έχει μια καλή πιθανότητα να επιβιώσει πολιτικά. Όμως μάλλον ξεχνά ότι οι μεταμφιέσεις πια δεν πείθουν. Ο κόσμος γνωρίζει ότι:
1.    στα ελληνοτουρκικά οι λεονταρισμοί ακούγονται σαν νιαουρίσματα, όσο δεν τολμά να διακηρύξει ότι το Καστελόριζο ως ελληνικό έδαφος συμβάλλει στη διαμόρφωση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ)
2.    δεν τολμά να θέσει στη Γερμανία το ζήτημα της ναζιστικής ληστείας με τα κατοχικά δάνεια
3.    το κυνήγι των πολιτικά καμένων πρώην παραγόντων της πολιτικής ζωής είναι στάχτη στα μάτια
4.    τους συνταξιούχους τους έχει ήδη... φροντίσει η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου περικόπτοντας το εισόδημά τους τόσο όσο να μην μπορούν να τη βγάλουν...
Πέραν όλων τούτων ο κόσμος μάλλον δεν τσιμπά πια με ...λιοντάρια – μασκαράδες καθώς βιώνει στο πετσί του ότι:

·        εξαπατήθηκε προεκλογικά (λεφτά υπάρχουν)
·        παραδόθηκε με σχέδιο στο ΔΝΤ για να αποτελέσει το μοντέλο του μηχανισμού «διάσωσης» και η Κερκόπορτα της αμερικανικής (ΔΝΤ) επέλασης κατά της ΕΕ
·        δεν υπάρχει σχέδιο διεξόδου, παρά μόνο σχέδιο εξασφάλισης των (πάνω)τοκίων των πιστωτών
·        στενάζει στην προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις στοιχειώδεις ανάγκες του και αδυνατεί να φροντίσει για το μέλλον της νέας γενιάς του τόπου.

Υ.Γ. Το κόλπο του Γ. Παπανδρέου (για την πολιτική του επιβίωση) μπορεί και να πετύχει. Σ αυτήν την περίπτωση η «επιτυχία» του δε θα οφείλεται στη λεοντή του. Αλλά στα (κλειστά) μάτια μας...

http://www.topontiki.gr/article/13094

ΔΗΛΩΣΕΙΣ Ε.ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΓΙΑ ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑ

Πάγια θέση της Ελλάδας αποτελεί η δυνατότητα προσφυγής της Ελλάδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για το θέμα της υφαλοκρηπίδας, όπως ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά την προσέλευσή στην εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του Μιχάλη Ιγνατίου «Ο Απόρρητος Φάκελος του Ανδρέα». «Πάγια και κλασική θέση της χώρας που υποστηρίζεται ευρύτατα από όλο το φάσμα των πολιτικών δυνάμεων στη χώρα, με ελάχιστες εξαιρέσεις είναι, πως, στο τέλος, η διαδικασία οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, μπορεί να προσλάβει τη μορφή μιας προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Για να γίνει η προσφυγή αυτή ούτως ή άλλως απαιτείται ένα είδος συμφωνίας για να υπάρχει η βάση της δικαιοδοσίας του Δικαστηρίου. Άρα μένουμε πάντα μέσα στην εθνική στρατηγική, η οποία πρέπει να στηρίζεται και από ένα ευρύ μέτωπο εθνικής συναίνεσης», τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΚΤΗΝΩΔΗΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

του Κώστα Χαρδαβέλλα

 Το τελευταίο 24ωρο εξελίσεται υπογείως ένας κτηνώδης εκβιασμός της Γερμανίας κατά της Ελλάδας με στόχο να μην υποστηριχθεί η αίτηση των θυμάτων του Διστόμου, με την οποία ζητούν να εφαρμοστεί η απόφαση του Ανώτατου Ιταλικού Δικαστηρίου! Σύμφωνα με αυτήν επιτρέπεται η απαλλοτροίωση γερμανικών περιουσιων στην Ιταλία, προκειμένου να αποζημιωθούν τα θύματα του πολέμου! Ο εκβιασμός που γίνεται στη χώρα μας και στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου έχει σαν βασικό μοχλό την στήριξη των οικονομικών αναγκών της Ελλάδας στην παρούσα φάση (ευρωπαϊκό ομόλογο, επιμήκυνση χρέους κλπ).
Εκείνο που φοβάται η Γερμανία είναι μήπως η απόφαση του δικαστηρίου της Χάγης, ανοίξει τον δρόμο για απαιτήσεις όλων των χωρών της Ευρώπης που έχουν πληγεί από τον Ναζισμό! Η κρίσιμη απόφαση της Χαγης ή θα σημάνει το κλείσιμο δια παντός των απαιτήσεων όλης της Ευρώπης για αποζημιώσεις από τη γερμανική κυβέρνηση ή σε διαφορετική περίπτωση θα ξεκινήσει μια επικίνδυνη για την γερμανική οικονομία αιμορραγία! Δυστυχώς, οι ελληνικές κυβερνήσεις εδώ και χρόνια δεν έκαναν τίποτα για το θέμα αυτό και αποφάσισαν να "σηκώσουν κεφάλι" σε μία εποχή που η οικονομία μας εξαρτάται άμεσα από τις ορέξεις της γερμανικής πολιτικής ηγεσίας! Αυτό ακριβώς εκμεταλλεύονται οι Γερμανοί, εκβιάζοντάς μας: αν το τραβήξετε άλλο με τις γερμανικές αποζημιώσεις, ξεχάστε τη στήριξή μας!

http://www.newsbomb.gr

ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ- ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Η τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου και ο Τούρκος ομόλογός του Ταγίπ Ερντογάν, στις 13 Ιανουαρίου, φαίνεται πως δεν ήταν τόσο… αθώα, όπως τουλάχιστον το Μέγαρο Μαξίμου ήθελε να την παρουσιάσει, όπως και το ποιος επικοινώνησε πρώτος με ποιόν…Πολύ καλά πληροφορημένες κυβερνητικές πηγές επί του θέματος, διέρρευσαν πως ο τούρκος Πρωθυπουργός στην τηλεφωνική επικοινωνία του εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για δύο επισκέψεις που βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή σε πλήρη εξέλιξη σε Ελλάδα και Κύπρο.
Αυτά αφορούν την επίσκεψη του ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών Αβιγκόρ Λίμπερμαν στην Αθήνα και την προωθούμενη ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδος και Ισραήλ και από την άλλη τις δηλώσεις και γενικότερα το όλο κλίμα που διαμορφώθηκε από την επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ στην Κύπρο. Στην ίδια τηλεφωνική επικοινωνία, εκφράστηκε εκ μέρους του Ταγίπ Ερντογάν ο προβληματισμός του αναφορικά με το Ισραήλ το οποίο χαρακτήρισε ως: «αναξιόπιστο και επικίνδυνο συνέταιρο», ενώ ζήτησε από τον Γιώργο Παπανδρέου να επικοινωνήσει με τον «πρόεδρο της ελληνοκυπριακής κοινότητας» της Κύπρου-τον νόμιμο δηλαδή πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια- και να του ζητηθεί να αποφεύγει δηλώσεις που κατηγορούν την Τουρκία για κωλυσιεργία στις διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού. Στην ίδια επίσης τηλεφωνική επικοινωνία συμφωνήθηκε να υπάρξει σύντομα συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Δημήτρη Δρούτσα και Αχμετ Νταβούντογλου, ώστε να προετοιμαστεί η ατζέντα της διακρατικής υπουργικής επιτροπής Ελλάδας και Τουρκίας που θα συγκληθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Όμως αυτή η τηλεφωνική επικοινωνία δείχνει ξεκάθαρα πως η Τουρκία δείχνει να ενοχλείται αφόρητα από το ενδεχόμενο να υπάρξει «στρατηγικός στραγγαλισμός» στο νότο της, κυρίως από ένα έθνος το οποίο αποτελεί ιστορικό αντίπαλο για αυτήν, όπως το Ελληνικό. Και φυσικά μέσα από αυτές τις εξελίξεις το σχέδιο για «δορυφοροποίηση» της Ελλάδας-και κατά συνέπεια και της Κύπρου-στην τουρκική σφαίρα επιρροής αρχίζει να χάνει τη δυναμική του, το οποίο αυτόματα σημαίνει πως μειώνονται οι πιθανότητες εμπλοκής της Αγκυρας στο «μεγάλο παιχνίδι» των φυσικών πόρων στη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Επίσης αποδεικνύεται πως στην πρόσφατη συνάντηση Ερντογάν-Παπανδρέου στο Ερζερούμ συζητήθηκαν θέματα «υψηλής στρατηγικής» ανάμεσα στους δύο ηγέτες και ότι οι περίφημες δημόσιες φιλοφρονήσεις του Ταγίπ Ερντογάν δεν ήταν παρά: «η σκιά από το φτερά ενός γερακιού». Φυσικά αυτός ο προκλητικός παρεμβατισμός της Τουρκίας στην Ελλάδα και οι «νουθεσίες» να μην υπάρξει οποιαδήποτε ενέργεια η οποία θα μπορούσε-κατά την Αγκυρα-να δημιουργήσει πρόβλημα στις σχέσεις των δύο χωρών, μπορεί να εκτιμηθεί και ως ένα μήνυμα-προειδοποίηση πως οι εξελίξεις το επόμενο χρονικό διάστημα μπορεί να είναι «ανεξέλεγκτες» αν η Αθήνα δεν είναι «προσεκτική». Ας ευχηθούμε πως έχουν «γνώση οι φύλακες» για τις τουρκικές προθέσεις…

http://www.newscode.gr

ΞΕΚΙΝΑ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΙΣΡΑΗΛ

Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ στην Ελλάδα, Αβιγκορ Λίμπερμαν, όπως τουλάχιστον διαρρέουν από τα ανώτερα ελληνικά κυβερνητικά κλιμάκια, ήταν απόλυτα επιτυχής. Όπως είχε γράψει κατά αποκλειστικότητα πρώτο το newscode πριν την άφιξη του ηγέτη της ισραηλινής διπλωματίας, υπήρξε πλήρης συμφωνία σε ό,τι αφορά τη τόσο στον εμπορικό, όσο και τον στρατιωτικό τομέα και για το λόγο αυτό θα συσταθούν ειδικές επιτροπές με τον μεν υπουργό Επικρατείας Χάρη Παμπούκη να εποπτεύει την εμπορική συνεργασία και τις επενδύσεις και τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Μπεγλίτη, να εποπτεύει τη συνεργασία στον στρατιωτικό τομέα, τόσο στα εξοπλιστικά προγράμματα όσο και σε θέματα που άπτονται συμπαραγωγών μεταξύ της ελληνικής και της ισραηλινής αμυντικής βιομηχανίας. Μάλιστα όπως έγινε γνωστό και για την πορεία της συνεργασίας θα ενημερώνουν απευθείας τον πρωθυπουργό, ενώ κατά τακτά χρονικά διαστήματα θα γίνονται «μικρές συνεδριάσεις» στις οποίες θα συμμετέχει και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Ουσιαστικά δεν είχαμε-όπως ήταν φυσικό-την υπογραφή συμφωνιών αλλά στρώθηκε το «κόκκινο χαλί» ώστε να αρχίζουν αρκετές από αυτές να υπογράφονται το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει δώσει η ελληνική πλευρά στις «άμεσες επενδύσεις» εκ μέρους ισραηλινών επιχειρηματιών, ενώ επίσης μέσω του “fast track” θα δοθεί προτεραιότητα για την πώληση ΔΕΚΟ για τις οποίες έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον το Ισραήλ. Στο ζήτημα του αγωγού οι διαδικασίες θα είναι επίσης ταχύτατες, ιδιαίτερα στο τμήμα που αφορά τις υποδομές για την «υποδοχή» και το διαμοιρασμό του φυσικού αερίου και φυσικά του πετρελαίου, για το οποίο ακόμη επικρατεί «σιγή ιχθύος». Για το τεχνολογικό πάρκο στα Βαλκάνια, το οποίο θέλουν να δημιουργήσουν τα αρμόδια υπουργεία Ελλάδος και Ισραήλ, έχει βολιδοσκοπιστεί το Βιομηχανικό Πάρκο Βόλου για το οποίο το υπουργείο Ανάπτυξης διαθέτει ήδη τα σχέδια στα συρτάρια του. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αρχίσουν να φτάνουν στην Ελλάδα ομάδες τεχνοκρατών από το Ισραήλ για να εξετάσουν τους τρόπους και το κόστος, ενώ επίσης θα ξεκινήσουν και επισκέψεις επιχειρηματιών σε ελληνικά νησιά ώστε να εξετάσουν το ενδεχόμενο αγοράς είτε ξενοδοχειακών μονάδων είτε στην κατασκευή νέων. Στο τομέα των εξοπλισμών, θεωρείται βέβαιη η πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των ΕΑΣ (Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα) και της ΕΑΒ (Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία), αλλά και η αγορά εκ μέρους των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων πυραύλων αέρος-αέρος, πυρομαχικών αρμάτων, συστημάτων αυτοπροστασίας, Βελτίωση του ελληνικού συστήματος αεράμυνας με τη χρήση αναβαθμίσεων που παράγει η ισραηλινή στρατιωτική βιομηχανία. Ενώ εξετάζεται σοβαρά το ενδεχομένο κατασκευής πλοίων για τις ανάγκες του ισραηλινού πολεμικού ναυτικού σε ελληνικά ναυπηγεία.
Όπως και να έχει η συνεργασία ή «στρατηγική συμμαχία», μεταξύ Ελλάδος και Ισραήλ παίρνει «σάρκα και οστά» με τις ευλογίες των ΗΠΑ και η Ελλάδα για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες αποκτά «στρατηγικό βάθος» ενάντια ενός ιστορικού της αντιπάλου που είναι η Τουρκία.
Αρκεί τα βήματα να είναι σταθερά, σοβαρά και να έχουν σαν σκοπό η Ελλάδα να «πάρει» και όχι μόνο να «δώσει», ιδιαίτερα σε μια περίοδο που η Ελλάδα έχει ανάγκη όσο ποτέ, όχι μόνο έχει ανάγκη τις επενδύσεις και τα κεφάλαια, αλλά και την ανάπλαση της εικόνας που έχει στο κόσμο ως «μαύρο πρόβατο» και ασταθής σύμμαχος…

http://www.newscode.gr