“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2014

Ο Βλαδίμιρ Πούτιν απηύθυνε ασυνήθιστο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα στους πολίτες της Ρωσίας

Οι κάτοικοι της Ρωσίας που συνήθιζαν να εορτάζουν την Πρωτοχρονιά με το επίσημο τηλεοπτικό εορταστικό μήνυμα του Προέδρου, για πρώτη φορά είδαν δύο εκδοχές του μηνύματος αυτού, μεταδίδει το πρακτορείο ITAR-TASS.
Η πρώτη εκδοχή καταγράφηκε και βγήκε στον αέρα ως συνήθως, μερικά λεπτά πριν τα μεσάνυχτα στην Καμτσάτκα, όπου η Πρωτοχρονιά ήρθε νωρίτερα από όλες τις άλλες περιοχές της Ρωσίας.

Το τέλος της αξιοπρέπειας

Της Ρίτας Δαλεζίου
Σκηνή πρώτη: Γωνία Σόλωνος και Ασκληπιού. Στο πεζοδρόμιο ξαπλωμένος πάνω σε ένα sleeping bag ένας άνδρας γύρω στα 30 του. Έχει παγωνιά αλλά σήμερα το πρωί ένας ήλιος σωτήρας έκανε για λίγο την εμφάνισή του και ζέστανε ελάχιστα τα κορμιά. Το ένα χέρι του απλωμένο δίπλα, το άλλο διπλωμένο στο μέτωπό του. Το χαρτόνι μπροστά του επιχειρεί τις αυτονόητες επεξηγήσεις «είμαι άνεργος και εδώ και δύο εβδομάδες άστεγος. Βοηθήστε με!».

Ένα κείμενο του 1896 του Αλ.Παπαδιαμάντη για το Νέο Έτος

Χρόνια Πολλά... Καλή Χρονιά!!!
Υπάρχει ένα όχι πολύ γνωστό φιλολογικό σημείωμα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, το οποίο υπό μορφή πρωτοχρονιάτικου άρθρου δημοσιεύθηκε πριν από 115 χρόνια στην αθηναϊκή εφημερίδα «Ακρόπολις».
Έχει τον τίτλο «Οιωνός», τίτλος ο οποίος σχετίζεται με την περίφημο ομηρικό στίχο –αποφθεγματική ρήσι/ομολογία φιλοπατρίας- (στο Μ 243) της Ιλιάδος: ΕΙΣ ΟΙΩΝΟΣ ΑΡΙΣΤΟΣ, ΑΜΥΝΕΣΘΑΙ ΠΕΡΙ ΠΑΤΡΗΣ (= Ένα είναι το καλύτερο σημάδι, ο καλύτερος οιωνός: το να πολεμάει κανείς υπερασπιζόμενος την πατρίδα του).

Απολυτίκιον Μεγάλου Βασιλείου

Άγιος Βασίλειος ο Μέγας

Βίος και Πολιτεία του Αγίου Βασιλείου του Μεγάλου  
Ο Άγιος Βασίλειος, γεννημένος το 330μ.Χ. στη Νεοκαισάρεια του Πόντου από γονείς ευγενείς με δυνατό χριστιανικό φρόνημα, έμελλε να γίνει Μέγας πνευματικός διδάσκαλος και κορυφαίος θεολόγος και Πατέρας της Εκκλησίας, αφού η χριστιανική του ανατροφή και η πνευματική του πορεία τον οδήγησαν στην Θεία θεωρεία του Αγίου Ευαγγελίου, και στην αυστηρή ασκητική ζωή, παράλληλα με το ποιμαντικό, παιδαγωγικό και φιλανθρωπικό του έργο.
Ο πατέρας του Βασίλειος ήταν καθηγητής ρητορικής στη Νεοκαισάρεια και η μητέρα του Εμμέλεια απόγονος οικογένειας Ρωμαίων αξιωματούχων. Στην οικογένεια εκτός από το Βασίλειο υπήρχαν άλλα οκτώ παιδιά. Μεταξύ αυτών, ο Άγιος Γρηγόριος Νύσσης, ο Όσιος Ναυκράτιος ασκητής και θαυματουργός, η Οσία Μακρίνα και ο Άγιος Πέτρος, Επίσκοπος Σεβαστείας. 

ΚΑΛΟ ΚΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ ΤΟ 2014