“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2019

Η Συμφωνία των Πρεσπών 1000 Πολυτεχνεία και βάλε;

Είναι και τα δυο σημαντικά ιστορικά γεγονότα που  μπορούν να συγκριθούν ως αναφορά την δυναμική τους και το φορτίο των εξελίξεων που δρομολόγησαν ή πρόκειται να δρομολογήσουν.
Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
Η σημερινή ιστορική συγκυρία των ημερών μας είναι ιδιαίτερα φορτισμένη με πρωτόγνωρες προκλήσεις που φαίνονται μη διαχειρίσιμες . Φυσικά υπαιτιότητα μας έγιναν μη διαχειρίσιμες.
«Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να τεθεί επικεφαλής του μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου.  Ο Αλέξης Τσίπρας θα ηγηθεί της πορείας του ΣΥΡΙΖΑ, με τον γραμματέα του κόμματος, Πάνο Σκουρλέτη.

Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης: Όχι απελπισία, ούτε αδιαφορία!

Ήρθε κάποιος νεαρός αναστατωμένος και μου είπε: «Γέροντα, δεν πρόκειται να διορθωθώ. Μου είπε ο πνευματικός μου: ‘’αυτά είναι και κληρονομικά…’’».
Τον είχε πιάσει απελπισία. Εγώ, όταν μου πη κάποιος ότι έχει προβλήματα κ.λπ., θα του πω: «Αυτό συμβαίνει γι’ αυτόν και γι’ αυτόν τον λόγο· για ν’ αλλάξης, πρέπει να κάνης εκείνο κι εκείνο».
Έχει λ.χ. κάποιος έναν λογισμό που τον βασανίζει και δεν κοιμάται, παίρνει χάπια για το κεφάλι, για το στομάχι και με ρωτάει: «Να κόψω τα χάπια;». «Όχι, του λέω, να μην κόψης τα χάπια. Να πετάξης τον λογισμό που σε βασανίζει και ύστερα να τα κόψης. Αν δεν πετάξης τον λογισμό, έτσι θα πας· θα ταλαιπωρήσαι». Γιατί, τι θα ωφελήση να κόψη τα χάπια, όταν κρατάη μέσα του τον λογισμό που τον βασανίζει;

Κυριακή Θ' Λουκά: Ο πραγματικός πλούτος μας είναι το έλεος και η αγάπη.

(Λουκ. 12.16-21)
«Οὕτως ὁ θησαυρίζων ἐν ἑαυτῷ καί μή εἰς θεόν πλουτῶν».
Μέ αὐτό τό συμπέρασμα ἔκλεισε, ἀδελφοί μου, ὁ Χριστός τή σημερινή παραβολή, πού εἶναι γνωστή ὡς ἡ παραβολή τοῦ ἄφρονος πλου­σίου.
Γιατί ὅμως ὁ πλούσιος τοῦ σημερινοῦ εὐαγγελίου χαρακτηρίζεται ἄφρων καί κατακρίνεται ἀπό τόν Θεό; ρωτᾶ, μαζί ἴσως μέ πολλούς ἀπό ἐμᾶς, ὁ ἅγιος Γρηγόριος ὁ Πα­λα­μᾶς. Γιατί ὀνομάζεται ἄφρων; Μήπως ἀπέκτησε τόν πλοῦτο του μέ ἄδικες πράξεις ἤ μήπως ἔφταιγε ἐκεῖνος, ἐπειδή ἡ χώρα του εὐφό­ρησε καί τά κτήματά του ἔδωσαν πολλούς καρπούς;

Θεία Κοινωνία χωρίς…νηστεία;

Μέσα στην Αγία Γραφή ακούγεται η πρόσκληση «υιέ μου δος μοι σην καρδίαν». Την καρδιά του ανθρώπου ζητά ο Θεός, για να ζει και να αναπνέει με το θέλημά Του.
Μέσα ακόμη όμως και στον χώρο των λεγομένων πιστών δεν κυριαρχεί, δυστυχώς, το θέλημα του Θεού, αλλά το ίδιον θέλημα. Εδώ τα πράγματα γίνονται τραγικά, διότι ενώ γνωρίζουν το λόγο του Θεού, όμως τον διαμορφώνουν σύμφωνα με τα μέτρα τους.

Ευχή εις την Κυρίαν Θεοτόκον επί ενοχλήσει πονηρών λογισμών

Παναγία Δέσποινά μου Θεοτόκε, ἀποδίωξον ἀπ’ ἐμοῦ τοῦ ἁμαρτωλοῦ καὶ ἀναξίου δούλου σου, τὴν ἀκηδίαν, τὴν λήθην τὴν ἄγνοιαν, τὴν ἀμέλειαν, καὶ πάντας τοὺς πονηροὺς λογισμοὺς καὶ αἰσχροὺς καὶ βλασφήμους· ἀποσόβησον ἐκ τῆς ἀθλίας καὶ ταλαιπώρου μου καρδίας καὶ ἐκ τῆς μεμολυσμένης μου ψυχῆς καὶ τοῦ ἐσκοτισμένου μου νοὸς καὶ κατάσβεσόν μου τὴν φλόγαν τῶν παθῶν καὶ ἐλέησον καὶ βοήθησόν μοι, ὅτι ἀσθενὴς καὶ ταλαίπωρος εἰμὶ ἐγώ· καὶ ρῦσαί με ἀπὸ τῶν ἐπερχομένων μοι πονηρῶν ἐνθυμήσεων καὶ προλήψεων καὶ πασῶν τῶν κακῶν με ἐλευθέρωσον πράξεων, τῶν ἐν νυκτὶ καὶ ἡμέρα.
Ὅτι ὑπερευλογημένη ὑπάρχεις καὶ τὸ ὄνομά σου τὸ ἅγιον δεδοξασμένον εἰς τοὺς αἰῶνας τῶν αἰώνων. Ἀμήν.

Κυριακή Θʼ Λουκά: Η παραβολή του άφρονα πλουσίου (Αγ. Νικολάου Βελιμίροβιτς)

(Λουκ. ιβ’ 16-21)
Ο Κύριος Ιησούς Χριστός ήρθε στη γη για να θεραπεύσει τους ανθρώπους από τα φθοροποιά πάθη και τις ροπές τους. Τα πάθη κι οι ροπές είναι σοβαρές ψυχικές παθήσεις. Κλέβει ποτέ ένας γιός από τον πατέρα του; Όχι. Ο δούλος όμως κλέβει από τ’ αφεντικό του. Τη στιγμή που ο Αδάμ εγκατέλειψε την ιδιότητα του υιού κι απόκτησε την ιδιότητα του δούλου, το χέρι του απλώθηκε για να πιάσει τον απαγορευμένο καρπό.

ο Πούτιν έχει τυλιγμένο σε μια κόλλα χαρτί τον Ερντογάν.

«ο Πούτιν διαθέτει πολλά αρχεία που θα μπορούσαν να 'δέσουν' τον Ερντογάν, αν το επιθυμούσε, από περιπτώσεις διαφθοράς, μέχρι το ποιο είναι το αληθινό πρόσωπο της 15ης Ιουλίου»  Την ώρα που δημοσιοποιήθηκε νέα συνάντηση του Πούτιν στην Τουρκία με τον Ερντογάν τον Ιανουάριο. Την ώρα που οι τούρκοι μετρούν κέρδη και απώλειες από την συνάντηση του Ερντογάν με τον πρόεδρο των ΗΠΑ.  Κυκλοφορεί μια παράξενη είδηση αλλά καθόλου παράδοξη όταν έχεις να κάνεις με λυκοφιλίες.
Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
Εκβιάζεται ο Ερντογάν από τους Ρώσους για αυτό στρέφεται πάλι στους δυτικούς συμμάχους του; Οι παρακάτω πληροφορίες  μας εξηγούν εν μέρει κάποια πράγματα.   
«O πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είναι πιο προσεκτικός, όταν μιλά, συνδιαλέγεται, διαπραγματεύεται ή αντιπαρατίθεται με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, από ότι με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τράμπ και αυτό έχει δικαιολόγηση, σύμφωνα με ανώτερο συνεργάτη του Brookings.