“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Σάββατο 8 Απριλίου 2023

☦ «Ιδού αναβαίνομεν εις Ιεροσόλυμα…»

πρωτοπρεσβύτερος π. Αντώνιος Χρήστου, Θεολόγος

Αγαπητοί μου αναγνώστες, με τη βοήθεια και τη χάρη Του Θεού, φτάσαμε στο τέλος της Αγίας Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Ως γνωστόν, η Μεγάλη Τεσσαρακοστή ολοκληρώνεται ουσιαστικά το Σάββατο της Αναστάσεως του Λαζάρου, την Κυριακή των Βαΐων καταλύουμε ψάρι και από το βράδυ με την Ακολουθία του Νυμφίου, αρχίζει η αυστηρή νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδος.

☦ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ

ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΜΗΝΑ

Σήμερα οἱ ὀρθόδοξοι χριστιανοί, γιορτάζουμε βασιλική ἐπίσκεψη· ἄς ὑποδεχθοῦμε τόν Βασιλέα Χριστό, ὅπως ἁρμόζει στόν Θεό. Ἔφτασε ἡ ὥρα·[1]ἄς ἀνυψώσουμε τό νοῦ μας πρός τόν Τριαδικόν Θεόν καί ὅν ἀπέστειλε Σωτῆρα, Ἰησοῦν Χριστόν. Μέ καινούριο χιτῶνα στήν ψυχή μας, γεμάτοι χαρά ἑνώνουμε τούς ἐπί τῆς γῆς ὕμνους, μέ ὕμνους τῶν ἀγγέλων στόν οὐρανό.

☦ «Ο αληθινός σκοπός της χριστιανικής μας ζωής είναι η απόκτηση του Αγίου Πνεύματος του Θεού» Όσιος Σεραφείμ του Σαρώφ

☦ «Όσο πιο γρήγορα το καταλάβεις, όφελος θα έχεις, σαπίλα στην Ελλάδα , δεν σωζόμαστε» αλλά …

Λίγο πριν την καραντίνα μια ομάδα λαϊκών επισκέφτηκε το ΑΓΙΟΣ ΟΡΟΣ. Φέτος το Περιβόλι της Πανάγιας δοκιμάστηκε με ακραία φυσικά φαινόμενα που είχαν σαν αποτέλεσμα να μετατοπιστούν όγκοι χώματος, να ξηλωθούν δρόμοι και σε πολλές περιπτώσεις η κάθοδος του νερού και του χώματος να αλλάξει το ανάγλυφο περιοχών.

☦ ΑΓΙΟΣ ΓΕΡΩΝ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ: “ΔΗΜΗΤΡΙΕ Η ΕΛΛΑΣ ΘΑ ΑΝΑΣΤΗΘΕΙ ΟΠΩΣ Ο ΛΑΖΑΡΟΣ! ΕΛΛΑΣ ΔΕΥΡΟ ΕΞΩ”

(πρώτη δημοσίευση Σάββατο του Λαζάρου 2017)

Βίωμα στο Άγιον Όρος προ 2 ετών  (2015)

Επέστρεφα από μακρόχρονη επίσκεψη στο Άγιον Όρος και κατευθυνόμουν από την Δάφνη, το λιμανάκι του Αγίου Όρους, προς την Ουρανούπολη για να βγώ έξω μετά από πολλές εμπειρίες που είχα σε πολλά ευλογημένα σημεία και Ιερές Μονές με θαυμαστά γεγονότα που θα σας αναφέρω άλλη στιγμή. Την στιγμή που ευρισκόμουν με φίλους εντός του πλοιαρίου και καθόμουν στην απέναντι πλευρά καθόταν ένας σεβάσμιος Γέρων όπου προσευχόταν με κομβοσχοίνι και η μορφή του μου έκανε ιδιαιτέρα εντύπωση διότι έλαμπε και ένιωθε η ψυχή μου ότι επρόκειτο περί Αγίου. Είχε κάτι το ξεχωριστό, μάλιστα μου έμοιαζε και σαν την μορφή του Αγίου Παισίου.

☦ Όταν συναντήθηκαν ο Άγιος Παΐσιος με τον γέροντα Κλεόπα Ιλίε

Ο π Κλεόπας το 1977 είχε πάει στο Άγιο Όρος να προσκυνήσει . Πήγε σε πολλά μοναστήρια και όταν έφθασαν στο γέροντα Παϊσιο ο π. Κλεόπας του ζήτησε μια συμβουλή :
«Πατέρα Παϊσιε θα ήθελα να παραμείνω στο Άγιο Όρος, εσείς τι συμβουλή μου δίνετε;.

Ο γέροντας Παϊσιος είχε το διορατικό χάρισμα και του είπε :

«Πατέρα Κλεόπα αν μείνεις στο Άγιο ¨Όρος θα είσαι ένα λουλούδι που θα προστεθεί στα άλλα πνευματικά λουλούδια του Αγίου Όρους Αλλά αν θα πας στη Ρουμανία –και αυτό να κάνεις, να πας – θα θεωρείσαι ένας απόστολος ! Αυτή είναι μια μεγάλη αλήθεια .