“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Πέμπτη 28 Μαΐου 2020

☦ Όσες φορές πέσεις, τόσες να σηκωθείς

Σου λέει ο Κύριος, όπως είπε στον Ματθαίο: «Ακολούθησέ με». Εσύ, λοιπόν, εκεί που καταδιώκεις με προθυμία τον πολυπόθητο Κύριό σου, αν στο δρόμο σου σκοντάψεις το πόδι σου στην πέτρα κανενός πάθους και πέσεις απροσδόκητα στην αμαρτία, ή και πολλές φορές, επειδή υπάρχουν λασπώδη μέρη, γλίστρησες χωρίς να το θέλεις και έπεσες, όσες φορές τύχει να πέσεις και να βασανίσεις το σώμα σου, τόσες φορές σήκω επάνω και τρέξε πίσω από τον Κύριό σου μέχρις ότου τον φτάσεις.

☦ «Ξερό ψωμί και αν υπάρχει; Οι σκουπιδοτενεκέδες στην Αθήνα δεν θα προλαβαίνουν να γεμίζουν, γιατί θα αδειάζουν αμέσως από τους πεινασμένους;» μας είπε το 2014 μια σεβαστή γερόντισσα και εμείς αναρωτιόμασταν μα πως;

ΤΕΛΙΚΑ τι έρχεται ανάπτυξη ή απόλυση; Έχουν σχέδια για να τιθασεύσουν τους λαούς, αλλά η πείνα  δεν τιθασεύεται. Πολλοί πατέρες μίλησαν για πείνα και ανέχεια παγκοσμίως που θα πιάσει και την Ελλάδα. Ολόκληρες Ελληνικές γενιές έχασαν την κουλτούρα της γης και καλλιέργησαν τις δημόσιες σχέσεις στο παρακμιακό δημόσιο. Η πείνα θα γίνει οδηγός και καταλύτης για να επιστρέψουμε στην γη και στην υγεία μας. Επιστρέφοντας στην γη θα βρούμε και τις χαμένες αξίες , θα βρούμε και την πρώτη ύλη που φτιαχτήκαμε ( πλαστήκαμε από τον Δημιουργό). Τότε θα καταλάβουμε και δεν θα αργήσει αυτό να γίνει , θα μυρίσουμε και θα εννοήσουμε  τι σημαίνει αγιοποτισμένη Ελληνική γη. Στην φετινή χρονιά είδαμε πολλά παλαβά και αυτά θα συνεχιστούν μέχρι να φύγουν οι παλαβοί από τις ζωές μας.
Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
«Ο σεπτός Ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως Λαρίσης π. Σεραφείμ Δημόπουλος, ήταν πραγματικά «ένας ασκητής στον σύγχρονο κόσμο» με πολλά θαυμαστά σημεία της Χάριτος του Θεού στην οσιακή του ζωή και στην φιλάνθρωπη δράση του, με έκδηλο το θεόσδοτο χάρισμα των ιάσεων, της προόρασης, καθώς και της προφητείας. Μια από τις συγκλονιστικότερες προφητείες του, η οποία επιβεβαιώθηκε στις μερες μας καταγράεται στο βιβλίο «Ασκητές μέσα στον κόσμο», Τομ. β΄, Βιογραφία κδ΄, σελ. 350, 368, 370 και 371–372.

☦Ενώ οι σχέσεις τουρκίας – Ρωσίας επιδεινώνονται ραγδαία, Ρωσικά βομβαρδιστικά μακράς εμβέλειας Tu-22 περιπολούν αυτές τις μέρες στην Μαύρη Θάλασσα , δίνοντας μήνυμα.

Φώτο από  vegestore.ru/el
Οι σχέσεις των πρώην φίλων δεν είναι καθόλου καλές. Η στρατηγική επαναπροσέγγιση τουρκίας – ΗΠΑ στα μέτωπα Συρίας , Λιβύης , Αν. Μεσογείου και ότι σαν σκηνικό ετοιμάζουν οι τούρκοι στο  ΑΙΓΑΙΟ και νότια Κρήτης ανησυχεί την Ρωσική στρατιωτική μηχανή που δίνει τα δικά της μηνύματα.
Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
Ρωσικά στρατηγικά με δυνατότητα πυρηνικού φορτίου ενώ περιπολούσαν σε άλλες υψηλού γεωπολιτικού ενδιαφέροντος γωνίες του πλανήτη  , τώρα περιπολούν στα νερά της Μαύρης Θάλασσας με δυνατότητα πλήγματος μέσα στην τουρκία ακόμα και στο ΑΙΓΑΙΟ.

☦ Σε ποια άλλη δημόσια εμφάνιση με κόσμο η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων φόρεσε μάσκα;

Η Νίκη Κεραμέως στην Αναστάσιμη Αγρυπνία
Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Ιερώνυμος χοροστάτησε και ιερούργησε στην Αγρυπνία της Αποδόσεως του Πάσχα στον Ιερό Καθεδρικό Ναό των Αθηνών, όπου τελέσθηκαν οι Ιερές Ακολουθίες του Εσπερινού και του Όρθρου και αργότερα η πανηγυρική Θεία Λειτουργία.
Ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβερνήσεως παρίστατο η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κα. Νίκη Κεραμέως. Η Υπουργός, κατά τις τηλεοπτικές δηλώσεις της, ευχαρίστησε την Εκκλησία της Ελλάδος για τη συνεργασία των προηγουμένων μηνών και εξήρε την υπεύθυνη στάση της. «Ήρθε η ώρα να γιορτάσουμε τη μέρα αυτή» είπε κλείνοντας τις δηλώσεις της προς τις τηλεοπτικές κάμερες.

☦Το φαινόμενο των πολλαπλών κουταλιών και ο παραλογισμός στην εκκλησία

Τελικά ο κορωνοϊός δεν έχει σκοτώσει μόνο πολύ κόσμο, ούτε έχει αρρωστήσει άλλους τόσους μόνο. Έχει προκαλέσει πολλά κακά αλλά και πολλά καλά.
Ένα από τα καλά είναι ότι έχει αποκαλύψει κεκρυμμένες συμπεριφορές, πιστεύω, λανθάνουσες πρακτικές και απομυθυποιήσει αξιώματα, οφίκια και ανθρώπους. Έχει βγάλει στην επιφάνεια σκουπίδια που τα είχαμε επιμελώς καταχωνιάσει και καλύψει με τον μανδύα του ψευδοευσεβισμού.  Έχει αποδείξει ο κορωνοϊός ότι είμαστε Χριστιανοί του καναπέ, της καλοπέρασης. Μας πείραξε την φιλαυτία μας και αμέσως πετάξαμε ότι μπορεί να μας αρρωστούσε.

Η Ανάληψη του Κυρίου (Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς)

Ο σημερινός άνθρωπος δεν έχει καμιά σχέση με το υπερφυσικό. Δεν πιστεύει πως υπάρχει τίποτα πέρα από τα φυσικά φαινόμενα, και πολύ περισσότερο δεν πιστεύει πως μπορεί να γίνει τίποτα έξω από τους φυσικούς νόμους. Όχι μοναχά ο άθρησκος άνθρωπος, μα κι αυτός που λέγει πως είναι Χριστιανός, κι αυτός δεν πιστεύει στα υπερφυσικά. Ο Χριστιανισμός έχει γίνει για πολλούς ένα σύστημα λογικό και ηθικό, ώστε να μην έρχεται σε αντίθεση με τη λογική τους. Ενώ η βάση της θρησκείας αυτής είναι το υπερφυσικό, οι σημερινοί Χριστιανοί κρατήσανε απ’ αυτή ό,τι δεν χρειάζεται την πίστη για να το παραδεχθούνε, κι ό,τι είναι αποκαλυπτικό το πετάνε ή το παρασιωπούνε.

Η Ανάληψη του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού (Αγ. Γρηγόριος Νύσσης)

1. Σαν γλυκύς συνοδοιπόρος του ανθρώπινου βίου ο προφήτης Δαβίδ βρίσκεται σε όλους τους δρόμους της ζωής και αναστρέφεται πρόσφορα με όλες τις πνευματικές ηλικίες και είναι κοντά σε κάθε παράταξη που προκόβει. Παίζει με όσους νηπιάζουν, όπως θέλει ο Θεός, με τους άνδρες συναγωνίζεται, παιδαγωγεί τη νεότητα, υποστηρίζει τα γηρατειά, γίνεται στους πάντες τα πάντα. Γίνεται το όπλο των στρατιωτών, ο προπονητής των αθλητών, η παλαίστρα όσων γυμνάζονται, το στεφάνι των νικητών, η χαρά του τραπεζιού, η παρηγοριά στις κηδείες. Δεν υπάρχει τίποτε από τη ζωή μας που να είναι αμέτοχο από αυτή τη χάρη. Ποια δυνατή προσευχή γίνεται, που δεν έχει σχέση μ’ αυτή ο Δαβίδ; Ποια ευφροσύνη γιορτής δοκιμάζομε χωρίς να τη χαροποιεί ο Δαβίδ;

Λόγος περί της Αναλήψεως του Χριστού (Αγ. Γρηγόριος Παλαμάς)

Βλέπετε αυτή τη κοινή για μας εορτή και ευφροσύνη, την οποία ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός εχάρισε με την ανάσταση και ανάληψή του στους πιστούς; Επήγασε από θλίψη. Βλέπετε αυτή τη ζωή, μάλλον δε την αθανασία; Επιφάνηκε σε μας από θάνατο.
Βλέπετε το ουράνιο ύψος, στο οποίο ανέβηκε κατά την ανύψωσή του ο Κύριος και την υπερδεδοξασμένη δόξα που δοξάσθηκε κατά σάρκα; Το πέτυχε με τη ταπείνωση και την αδοξία. Όπως λέγει ο απόστολος γι’ αυτόν, «εταπείνωσε τον εαυτό του γενόμενος υπήκοος μέχρι θανάτου, και μάλιστα σταυρικού θανάτου, γι’ αυτό κι’ ο Θεός τον υπερύψωσε και του χάρισε όνομα ανώτερο από κάθε όνομα, ώστε στο όνομα του Ιησού να καμφθεί κάθε γόνατο επουρανίων και επιγείων και καταχθονίων και να διακηρύξει κάθε γλώσσα ότι ο Ιησούς Χριστός είναι ο Κύριος σε δόξα Θεού Πατρός».(Φιλιπ. 2: 8-11).