“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2021

☦ Πνευματικές δικλίδες ασφαλείας...

....Πριν λίγα χρόνια επισκέφθηκε το Όρος ένας πατέρας από μια πόλη της Ελλάδας.

Ήρθε στο Όρος με έναν και μόνο σκοπό : Να συμβουλευτεί τους Γεροντάδες για ένα μεγάλο πρόβλημα που τον βασάνιζε!
Το παιδί του είχε έναν πολύ δυσίατο καρκίνο και έπρεπε , αν θέλανε να εξαντλήσουν όλες τις πιθανότητες, να το πάνε άμεσα στο εξωτερικό! Βρέθηκε λοιπόν με τον Γέροντα και εκείνος του είπε: «Δεν θα το πάτε πουθενά ! Θα φύγει το παιδί, γιατί είναι στην πρόνοια του Θεού , μα την ίδια μέρα θα σας δώσει άλλο ο Κύριος !»

☦ Θαύματα και θαυμάσια …ακόμα δεν απαγορεύτηκαν!

Κάτι που πάντοτε γνωρίζαμε και εσχάτως ξεχάσαμε είναι ότι η μόνη αληθινή πίστη μας, τις περισσότερες φορές προσεγγίζεται μόνο δια της αποφατικής οδού και της αποφατικής Θεολογίας. Εκείνης που δεν αρνείται αλλά τις περισσότερες φορές δειλιά και αδυνατεί πλήρως να περιγράψει και να εξηγήσει τον Θεό. Λέν τα χείλη συνεχώς : Ακατάληπτε , Ανερμήνευτε, Απερίγραπτε Κύριε Δόξα Σοι! Και στις μέρες μας έχουμε βαλθεί όλοι να εξηγήσουμε και μάλιστα με τρόπο ακαταγώνιστα πειστικό σε τι Θεό πιστεύουμε … Έγραφε προχθές μια πολύ ευλογημένη ψυχή και εξαίρετος Θεολόγος επιχειρηματολογώντας : 

☦ Ο Συμεών κράτησε τον Χριστό στην αγκαλιά του· αλλά εμείς με την θεία Κοινωνία παίρνουμε τον Χριστό όχι απλά στην αγκαλιά μας, αλλά στην καρδιά μας

Ιερεμίου, Μητροπ. Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως

1. Την 2α του μηνός Φεβρουαρίου, η αγία μας Εκκλησία εορτάζει την τέταρτη Δεσποτική εορτή, την Υπαπαντή του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Πρώτη Δεσποτική εορτή είναι τα Χριστούγεννα, δεύτερη είναι η Περιτομή, τρίτη η Βάπτιση στον Ιορδάνη ποταμό και τέταρτη η Υπαπαντή. Είναι μεγάλη η εορτή αυτή, γιατί δεν είναι μόνο Δεσποτική, αλλά και Θεομητορική εορτή. Κατά λειτουργικό κανόνα που ακολουθεί η Εκκλησία μας, την άλλη μέρα μιας Δεσποτικής εορτής, εορτάζουμε το πρόσωπο εκείνο που συνδέεται άμεσα με την εορτή αυτή. Επειδή σας μίλησα άλλοτε για την Υπαπαντή, θα σας μιλήσω σήμερα για τον άγιο Συμεών τον θεοδόχο, ο οποίος εορτάζει την άλλη μέρα της εορτής· γιατί αυτός «απάντησε» τον Κύριο, και γι’ αυτό η εορτή λέγεται Υπαπαντή.

☦ Ὁ Ἅγιος Συμεών ὁ Δίκαιος ὁ Θεοδόχος

Ὁ Συμεὼν ἦταν ἄνθρωπος δίκαιος καὶ εὐλαβής, «προσδεχόμενος παράκλησιν τοῦ Ἰσραήλ». Ἦταν ἄνθρωπος κατὰ τὴν φύση, ἀλλὰ στὴν ἀρετὴ ἄγγελος, ἄνθρωπος συναναστρεφόμενος μὲ ἀνθρώπους, ἀλλὰ συμπολιτευόμενος μὲ ἀγγέλους. Τὸ Ἅγιο Πνεῦμα τοῦ εἶχε ἀποκαλύψει ὅτι δὲν θὰ πεθάνει προτοῦ ἀξιωθεῖ νὰ δεῖ τὸν Χριστὸ καὶ νὰ Τὸν κρατήσει στὴν ἀγκαλιά του.

☦ ΥΠΑΠΑΝΤΗ 2021- η ΠΑΝΑΓΙΑ η ΠΑΡΗΓΟΡΗΤΡΙΑ δεν δακρύζει απλώς, αλλά κλαίει κρουνηδόν

Ο λόγος μας είναι πτωχός για να μιλήσει για το έκτακτο αυτό ΘΕΟΣΗΜΕΙΟ που διαδραματίζεται αδιάλειπτα από την 8η  Σεπτεμβρίου του 2020, ημέρα του Γεννεσίου της Υπεραγίας Θεοτόκου κατά το οποίο εόρταζε και η Εφέστιος Εικών της Παναγίας της Παρηγορητρίας στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου στον Βύρωνα, όπου συμβαίνουν και τα ΘΑΥΜΑΣΤΑ αυτά.

Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

Οι απλές ψυχούλες κυριευόμενες από την κατάνυξη της ΘΕΑΣ αυτών μονολογούν: "κλαίει η ΠΑΝΑΓΙΑ μας γιατί δεν κλαίμε εμείς για τα χάλια μας ως άτομα , ως κοινωνία , ως ολάκερα Έθνη"