“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Δευτέρα 23 Αυγούστου 2021

☦Η αξία της Ορθόδοξης πίστης

«Εγώ, χριστιανοί μου, έφθειρα την ζωήν μου εις την σπουδήν σαράντα-πενήντα χρόνους, εγώ διάβασα και περί ιερέων και περί ασεβών και περί αθέων και περί αιρετικών, τα βάθη της σοφίας ερεύνησα. Ολες οι πίστες είναι ψεύτικες, κάλπικες, όλες του διαβόλου. Τούτο εκατάλαβα αληθινόν, θείον, ουράνιον, σωστόν, τέλειον, και δια λόγου μου και δια λόγου σας: πώς μόνη η πίστις των ευσεβών και ορθοδόξων χριστιανών είναι καλή και αγία, το να πιστεύωμεν και να βαπτιζώμεθα εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του αγίου Πνεύματος»

(άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, Διδαχή Α 1)

☦ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ: Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΙΣΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΙ ΕΘΝΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

Θ.Π.: Εάν δεν υπήρχε ο Πατροκοσμάς, κάποιοι «Έλληνες» Γενίτσαροι που έχουν συνηθίσει πια να «ραγιαδίζουν», πιθανόν να κουβαλούσαν μέχρι σήμερα Οθωμανούς στους ώμους τους….. Αλλά πόσοι από αυτούς Θυμούνται τον Άγιο Κοσμά την ημέρα της μνήμης του;

Η Ελλάδα μας είναι χώρα αγίων! Ως έθνος ευλογημένο από τον ίδιο τον Κύριο (Ιωάν.12,23), «ποιών τους καρπούς» της Βασιλείας του Θεού (Ματθ.21,43), έχει την ευλογία να αναδεικνύει στη δισχιλιόχρονη χριστιανική του πορεία, μεγάλους αγίους και ομολογητές της πίστεως. Δεν είναι τυχαίο πως οι κορυφαίοι Πατέρες της Εκκλησίας μας ήταν στο σύνολό τους Έλληνες! Ένας από αυτούς είναι και ο άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, εφάμιλλος των μεγάλων αγίων και ομολογητών της αρχαίας Εκκλησίας. Επιπλέον ο μεγάλος αυτός άνδρας εκτός από Ιερομάρτυρας της Εκκλησίας μας είναι και Εθνομάρτυρας, διότι ωφέλησε το Έθνος μας τα μέγιστα σε μια κρίσιμη ιστορική περίοδο.

☦ Ο πάτερ Κοσμάς και τα δέντρα

Είναι εκπληκτικό για τα δεδομένα της εποχής το τι έκανε ο Πατρκοσμάς για την ανάπτυξη της δεντροκομίας σε άγονα μέρη της Ηπείρου και όχι μόνο.

Προσωπικά ονευρεύομαι την "πράσινη επανάσταση" για την οποία - τολμώ να πω! - προφήτεψε ο Καντιώτης (ΕΔΩ) και η οποία θα συντελεστεί στην πατρίδα μας αμέσως μετά την μνημονιακή λαίλαπα, εφ' όσον συνειδητοποιήσουμε τον πλούτο του τόπου μας και τα μοναδικά πλεονεκτήματα ώστε αυτή να λάβει σάρκα και οστά.