“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017

Βίος Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου

Στις 28 Ιουλίου η αγία Εκκλησία μας τιμά τη «μνήμη της οσίας Μητρός ημών Ειρήνης της εκ Καππαδοκίας, ασκησάσης εν τη Μονή Χρυσοβαλάντου».
Η οσία Ειρήνη έζησε κατά τον 9ο και 10ο αιώνα και η νεότητά της συνδέεται με τη βασιλική αυλή του αυτοκράτορα του Βυζαντίου, την περίοδο πού είχε λήξει η εικονομαχία και αναστηλωθεί οι ιερές εικόνες μετά το θρίαμβο της Ορθοδοξίας (843). Ο Φιλάρετος, που ήταν ευνοούμενος και αφοσιωμένος στρατηγός στο Θεόφιλο και τη Θεοδώρα (η οποία ανέλαβε το βασιλικό θρόνο μέχρι την ενηλικίωση του γιού της), είχε στην Καππαδοκία δύο κόρες, την Καλλίνικη και την Ειρήνη. Μετά τον πρόωρο θάνατο της γυναίκας του Ζωής, την επιμέλεια της ανατροφής τους είχε αναλάβει η αδελφή του και θεία τους Σοφία, πού αφοσιώθηκε στο έργο αυτό με όλη την ψυχή της.

Καλώς τα μας. Οι S-400 δίνουν την αμερικανική «ευλογία» για την οριοθέτηση της Ελληνικής ΑΟΖ;

Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
Απέναντι στους S-400 στο ΑΙΓΑΙΟ  και πριν ακόμα τους παραλάβει ο σουλτάνος είναι επιτακτική ανάγκη από τους Αμερικάνους  να γίνει  η ανακήρυξη της ΑΟΖ.
Μπήκαμε στην τελική ευθεία δίχως να το καταλάβουμε με ασύλληπτες ταχύτητες σπάζοντας όλα τα ρεκόρ των γεωπολιτικών εξελίξεων.