“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020

Όσιος Εφραίμ ο Σύρος

Ανάμεσα στα ολίγα σωζόμενα πνευματικά διαμάντια της Ορθοδόξου Εκκλησίας, ισάξιος στην πολυμάθεια με τον Μέγα Βασίλειο, στην γλυκύτητα και στην γλαφυρότητα του λόγου με τον Θείο Χρυσόστομο, σύγχρονος και με τους δύο, είναι ο Όσιος και Θεοφόρος Πατέρας μας και Οικουμενικός Διδάσκαλος, Εφραίμ ο Σύρος.
Γεννήθηκε στην Νίσιβη της Μεσοποταμίας της Συρίας, το σημερινό Νισβίν, πρωτεύουσα της παλαιάς Μυγδονίας, «306 χρόνια ύστερα από τον αγαπημένο του Κύριο και ανεχώρησε κοντά Του το 373 μ.Χ.
Η Εκκλησία τιμά την μνήμη Του στις 28 Ιανουαρίου.

Οι Τρεις Ιεράρχες στον 20ο αιώνα († Μοναχός Θεόκλητος Διονυσιάτης)

Συνήθως, όταν πρόκειται να ομιλήσωμεν διά τους Αγίους της Εκκλησίας, συμβαίνει να μεταφερώμεθα εις την εποχήν των. Και, παρασυρόμενοι από το κλίμα του παρελθόντος, να νομίζωμεν, ότι ανήκουν μόνον εις τον αιώνα των.
Παρ’ ότι και τώρα τους τιμώμεν, έχομεν την εντύπωσιν, ότι ο βίος των, τα έργα των, η διδαχή των, ισχύουν μόνον διά την εποχήν των. Εν τούτοις, οι άγιοι «εις τον αιώνα ζώσι». Διότι η ζωή των και η διδαχή των περιέχει την αιωνίαν αλήθειαν του Θεού. Και ως τοιαύτη παραμένει άφθαρτος από τον χρόνον και τας μεταβολάς του κόσμου. Αυτό έχει εφαρμογήν εις την πληρότητά του διά τους «Τρεις Ιεράρχας». Ό,τι τους έκαμε μεγάλους εις την εποχήν των, το ίδιον τους καθιστά μεγάλους ύστερα από δέκα πέντε αιώνας και μέχρι συντελείας του κόσμου. Καμμία εγκοσμία μεταλλαγή, δεν ημπορεί να ανατρέψη την θέσιν που κατέχουν οι «Τρεις Ιεράρχαι» εν τη Εκκλησία…

Φύτευε αρετές και ξερίζωνε πάθη

Απάνθισμα από τον Άγιο Μακάριο
Ευτυχώς που οι άγιοι πατέρες της Ορθοδοξίας μας μιλήσανε διεξοδικά για τις αρετές, τις ανάσες  της ψυχής μας, γιατί σήμερα αυτά τα ιερά πρότυπα δυστυχώς έχουν εξοστρακιστεί από την καθημερινότητά μας.
Ο άγιος Μακάριος συμβουλεύει πως όσοι αγαπούν την αρετή χρειάζεται να αγωνίζονται ακατάπαυστα για την τήρηση των θείων εντολών.
Ό,τι και εάν κάνουν. Είτε τρώνε και πίνουν είτε προσεύχονται ή διακονούν.

Εργασία και προσευχή

Ανέβηκε κάποτε στο Σινά ένας μοναχός από μακρινή σκήτη και φιλοξενήθηκε στο ησυχαστήριο του Αββά Σιλουανού. Βλέποντας τους υποτακτικούς του να εργάζονται εντατικά, είπε στον Γέροντα κάπως υπεροπτικά:
–Μη εργάζεσθε την απολλυμένην βρώσιν. «Μαρία γαρ την αγαθήν μερίδα εξελέξατο». 
Ο Αββάς Σιλουανός δεν του έδωσε απόκριση. Πρόσταξε τον μαθητή του Ζαχαρία να οδηγήσει τον ξένο σ’ ένα αδειανό κελί και να του δώσει ένα βιβλίο να διαβάσει.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ του 1959 η ΥΠΕΡΑΓΙΑ ΘΕΟΤΟΚΟΣ διαμηνύει «Θα έρθουν ανίατες αρρώστιες. Θα γίνουν πόλεμοι. Να μετανοήσετε. Αν δεν μετανοήσετε, να περιμένετε να ρθεί η Τρίτη καταστροφή.»

Αυτά γράφαμε τον ΑΥΓΟΥΣΤΟ του 2015 και σήμερα όλος πλανήτης ετοιμάζεται να πει ΤΑΙΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΙΣ της ΘΕΟΤΟΚΟΥ
Γράφει ο Δρ . Κωνσταντίνος Βαρδάκας
Ποια είναι αυτή η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΜΑΝΑ που θηλάζει το παιδί της… την Ελλάδα; Γιατί το¨ παιδί¨ της η Ελλάδα αντί να πίνει το γάλα αυτό, το χύνει; Ας μεταφερθούμε στο τέλος της δεκαετίας του 50 και δη στο 1959 στις ημέρες της εκφαντορικής αποκάλυψης των Ιερών Λειψάνων των Νεοφανών Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης στο λόφο των Καρυών της Θερμής Λέσβου στο καινοφανές συναξάρι εκείνων των στιγμών όπως μας το περιγράφει για πρώτη φορά ο κυρ. Φώτης Κόντογλου και μας αποδίδεται ακόμη σήμερα αυθεντικά μέσα από εμπεριστατωμένες εκδόσεις.

O Παράδεισος της Ψαλτικής Τέχνης

Ιάσων Ιερομόναχος
Πίσω απ’ το τάλαντο της Ψαλτικής κρύβεται ο Παράδεισος. Έλεγεν ένας παλαιός παπάς «από το πως ψάλλεις, φαίνεται πόσον αγώνα πνευματικό κάνεις».
Κι είναι αλήθεια. Στο διακόνημα της Ψαλτικής κρύβεται ένας παράδεισος του οποίου η κατάκτηση δε κρίνεται από το τάλαντο που χάρισεν ο Θεός στον ψάλλοντα, μα από τον τρόπο διαχείρισης του ταλάντου από τον Ιεροψάλτη.
Διαχείριση του ταλάντου, πρώτα απ’ όλα σημαίνει αναζήτηση της σχέσης του Ιεροψάλτη με τον Θεό κι έπειτα με την ίδια την τέχνη της Μουσικής. Άλλωστε, αν κάποιος ψάλλει επαγγελματικά και μόνο, χωρίς ν’ αναζητά τον Θεό, αυτό αργά η γρήγορα γίνεται κατανοητό. Ας ψηλώνει το αναλόγιο…

Όταν οι οικονομικοί πόλεμοι ξεκινούν από τα στρατιωτικά βιολογικά εργαστήρια; Η αλήθεια θα φανεί όταν θα έχουν φύγει πολλοί από αυτήν την ζωή με τις νέες τεχνικές της ευγονικής;

Φώτο από https://www.documentonews.gr
Kίνα-κορονοϊός: Με... μπάζα και μπουλντόζες «μπλοκάρουν» κάθε έξοδο διαφυγής από την Βουχάν. ΣΤΙΓΜΕΣ από την ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ
Ο  πιστός κόσμος  άρχισε να διαβάζει καλά τα λεγόμενα του ΑΓΙΟΥ Κοσμά του Αιτωλού, του ΑΓΙΟΥ Νείλου του Μυροβλήτη και των άλλων Αγίων Πατέρων και συσχετίζει τα παγκόσμια δεινά με την παγκόσμια διαστροφή.
Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
«Τρεις μήνες πριν το ξέσπασμα της επιδημίας του κοροναϊού κορυφαίοι Αμερικανοί επιστήμονες είχαν προειδοποιήσει ότι ένα νέο ξέσπασμα επιδημίας θα μπορούσε να σκοτώσει έως και 65 εκατ. ανθρώπους σε όλο τον κόσμο!

Ο ιός της Κίνας «εξαπλώνεται (μολύνει) πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα» μεταδίδει το BBC - ΠΡΟΣΟΧΗ

Αυτό που αναφέρει το https://www.bbc.com/news είναι μια άλλη διάσταση που φέρνει τα πάνω κάτω.
Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
Αν ισχύουν τα παρακάτω αλλάζει όλο το πλάνο αντιμετώπισης της νέας αυτής επιδημίας – πανδημίας. Ουσιαστικά πρέπει να καταστρωθούν νέες στρατηγικές αντιμετώπισης αυτής της  επιδημιολογικής πρόκλησης σε όλο τον κόσμο και σε κάθε κράτος χωριστά.
Μήπως πρέπει να σκεφτούμε να χαράξουμε σύνορα αποτροπής επιδημιών; με όποια δυσκολία αυτό συνεπάγεται.