“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020

☦Το νόημα των Παρακλήσεων προς την Παναγία μας

α. Γιατί παρακαλούμε την Υπεραγία Θεοτόκο
Οι παρακλήσεις προς τη Θεοτόκο αναφέρουν τις επικλήσεις των πιστών με δεήσεις και ικεσίες προς την Παναγία για να λάβουν τη βοήθειά Της στους καιρούς των πειρασμών, των πόνων, των θλίψεων και κάθε είδους προστασία από το θείο πρόσωπό Της. Και τονίζεται χαρακτηριστικά: “Δέξαι παρακλήσεις αναξίων σων ικετών”.

☦ΑΣΚΗΤΉΣ από το ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ μας μεταφέρει λόγο του ΑΓΙΟΥ ΠΑΙΣΙΟΥ «η Κωνσταντινούπολη θα μας δοθεί όταν εμείς οι Έλληνες γίνουμε καλύτεροι από τους τούρκους»

Μια καλή συγκυρία ήταν η στιγμιαία  έξοδος στον κόσμο  ενός ηλικιωμένου αγιορείτη  ασκητή στην οικία ενός καλού φίλου.
Έτσι μάθαμε και εμείς και μεταφέρουμε λόγους με ιδιαίτερη χάρη και αλήθεια που αγγίζει αυτά που βιώνουμε σήμερα.
-«τα γεγονότα θα ξεκινήσουν (ήδη ξεκίνησαν) όταν οι άνθρωποι παγκοσμίως νομοθετήσουν την διαστροφή του πολιτισμού των»
-«μας έλεγε ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΙΣΙΟΣ ¨η Κωνσταντινούπολη θα μας δοθεί  όταν εμείς οι Έλληνες γίνουμε καλύτεροι από τους τούρκους¨. Αυτή η μεταστροφή θα έρθει με γρήγορα  συγκλονιστικά γεγονότα που θα μας αναγκάζουν να ζήσουμε πνευματικά»
https://konstantinoupolipothoumeno.blogspot.com/
Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
ΥΓ  η φράση αυτή του ΑΓΙΟΥ ΠΑΙΣΙΟΥ, όπως μας μεταφέρθηκε μπορεί να προκαλεί πολλά ερωτηματικά.
Δηλ. είμαστε χειρότεροι από τους γείτονες ή το ίδιο;

☦Η επιβεβαίωση των αόρατων ασκητών του Αγίου Όρους μέσα απ΄ το θάνατο ενός νέου ανθρώπου (Κυριακή, 10 Μαΐου 2015)

Πολλοί μπορούν να υπερηφανευθούν για θέσεις ή αξιώματα που κατέχουν, για περιουσίες και υλικά αγαθά που έχουν στην κατοχή τους, για τις ανέσεις και τις ευκολίες με τις οποίες διαβιούν. Ο αγαπητός όμως αδελφός Γιώργος είχε στην κατοχή του κάτι που ίσως κανείς να μην είχε, ούτε ενδεχομένως θα έχει ποτέ. Μια αληθινή φωτογραφία ενός αόρατου ασκητή από το Άγιον Όρος που τραβήχτηκε πέρυσι το 2014 στην έρημο του Αγίου Όρους τη Μεγάλη Τρίτη, παραμονή του Πάθους του Κυρίου μας.

☦Ο χριστιανός οφείλει να δοξάζει το Θεό και με το σώμα του και με το πνεύμα του.

Άλλωστε, και τα δυό ανήκουν στο Θεό και, επομένως, δεν έχει εξουσία να τα ατιμάζει η να τα διαφθείρει, αλλά ως άγια και ιερά πρέπει να τα χρησιμοποιεί με πολλή ευχαριστία.
Όποιος θυμάται ότι το σώμα του και το πνεύμα του ανήκουν στο Θεό, έχει μία ευλάβεια κι ένα μυστικό φόβο γι αυτά, και τούτο συντελεί στο να τα διατηρεί αγνά και καθαρά από κάθε ρύπο, σε αδιάλειπτη επικοινωνία μ’ Εκείνον, από τον οποίο αγιάζονται και ενισχύονται.

☦Πρόοδος του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού (1/8)

Η Εκκλησία την 1η Αυγούστου εισέρχεται στην περίοδο της Νηστείας του Δεκαπενταυγούστου. Την ίδια δε ημέρα εορτάζει την Πρόοδο του Τιμίου Σταυρού.
Στην Κωνσταντινούπολη, μετά την προσκύνηση του Τιμίου Ξύλου, γινόταν η λεγόμενη Πρόοδος, δηλαδή η περιφορά Του μέσα στην πόλη. Ο Ευστρατιάδης αναφέρει τα έξης: «Κατά την ημέραν ταύτην εξήγετο εκ του σκευοφυλακίου της μεγάλης εκκλησίας ο Τίμιος Σταυρός, περιήγετο ανά την πόλιν και εξετίθετο εις διαφόρους ναούς προς προσκύνησιν και αγιασμόν των πιστών και πάλιν απετίθετο εις το σκευοφυλάκιον».

☦Το Twitter του Τράμπ δεν είναι «προφητεία» για σένα Ερντογάν.

Κάθε στιγμή ο Ερντογάν είναι μέσα στο Twitter του Τράμπ και χαράσσει την  στρατηγική της επόμενης μέρας. Γιατί  σήμερα ιδιαιτέρως  χάρηκε  ο Ερντογάν; Δίχως όμως να γνωρίζει την συνέχεια ότι το Twitter δεν είναι «προφητεία»
Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
Τόση χαρά πήρε ο σουλτάνος σήμερα και ανερυθρίαστα δηλώνει: «Θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους τη δουλειά που ξεκινήσαμε στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, προκειμένου να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας", δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

☦Ομιλία εις την Λιτανείαν του Σταυρού κατά την 1η Αυγούστου (Αγ. Γρηγόριος Παλαμάς)

Ομιλία εις την Λιτανείαν του Σταυρού: Θάνατο του σώματος ούτε έδωσε ο Θεός ούτε έκαμε, ούτε παρήγγειλε να συμβαίνει. Από πού λοιπόν προξενήθηκε; Τον εισηγήθηκε με δόλο ο Σατανάς και τον δέχθηκαν οι προπάτορές μας και απογυμνωθήκαμε από την ουράνια αίγλη των φωτεινών και ζωτικών ενδυμάτων. Άρα εμείς οι ίδιοι γίναμε γεννήτορες του θανάτου μας, γιατί εγκαταλείψαμε εκούσια τον κτίστη και ζωοποιό Δεσπότη. Κέντρο του θανάτου, σωματικού και ψυχικού, είναι η αμαρτία. Έτσι η φιλανθρωπία των Πατέρων όρισε τη νο­σηρή αυτή εποχή του έτους να τελείται ο αγιασμός του ραντισμού την πρώτη Αυγούστου, ώστε να μένομε απρόσβλητοι από τα προερχόμενα από την αμαρτία νοσήματα.