“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2023

☦ Διδασκαλίες Ιωάννου του Χρυσοστόμου

Τὴν χρυσήλατον σάλπιγγα, τὸ θεόπνευστον ὄργανον, τῶν δογμάτων πέλαγος ἀνεξάντλητον, τῆς Ἐκκλησίας τὸ στήριγμα, τὸν νοῦν τὸν οὐράνιον, τῆς σοφίας τὸν βυθόν, τὸν κρατῆρα τὸν πάγχρυσον, τὸν προχέοντα, ποταμοὺς διδαγμάτων μελιρρύτων, καὶ ἀρδεύοντα τὴν κτίσιν, μελῳδικῶς ἀνυμνήσωμεν.

*Όταν διαφθαρούν οι άρχοντες, οι σύμβουλοι, οι δικαστές, οι ιερείς, τίποτε πλέον δεν υπάρχει, που θα μπορέσει να εμποδίσει τον λαόν να καταστραφεί.

*Τα πουλιά έχουν φτερά για να αποφεύγουν τις παγίδες και οι άνθρωποι το λογικό για να αποφεύγουν τα αμαρτήματα.

☦ “ΜΗ ΒΡΕΘΟΥΜΕ ΣΦΡΑΓΙΣΜΕΝΟΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ…”. ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΪΣΙΟΥ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΦΡΑΓΙΣΜΑ

“Ο πατήρ Παϊσιος μου είπε”, Αθανάσιος Ρακοβαλής, Έκδοση 16η, Σελίδα 141. Σημείωση 151 (10.09.1992).

-…Ναι, γέροντα, κάθονται και ασχολούνται με το σφράγισμα και δεν ασχολούνται με τον Χριστό..

-Όχι να φοβόμαστε και να αγχωνόμαστε με αυτό, αλλά να είμαστε ενημερωμένοι. Μην τυχόν και βρεθούμε σφραγισμένοι, χωρίς να το καταλάβουμε, και δεν γίνεται τίποτα μετά!

☦ «Ανώφελη είναι η νηστεία, όταν περιορίζεται μόνο στις τροφές» Αγ. Ιωάννης ο Χρυσόστομος

Ας ξεκινήσουμε για αρχή κλείνοντας….. το στόμα !!!

☦ Νηστεία και εγκράτεια (Αγ. Δημήτριος του Ροστώφ)

ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΗΣ ποτέ πνευματική διαύγεια, σωστή κρίσι και θεϊκά αποτελέσματα στον πόλεμο κατά των παθών σου, αν δεν αγαπήσης τη νηστεία και δεν ασκηθής σε γενικότερη εγκράτεια όλων των επιθυμιών σου. Αλλιώς θα δαπανήσης τη ζωή σου μέσα στο σκοτάδι της συγχύσεως και της αλογίας και θα πάρης ως αμοιβή τη στέρησι της ουράνιας μακαριότητος. Φυλάξου από την πολυφαγία και το πιοτό. Σ’ αυτά τα δύο βρίσκεται η αρχή κάθε αμαρτίας και προ παντός της πορνείας. Η ακράτεια γεννά όλα τα κακά. Από την πολυφαγία και τη μέθη βαρύνεται η ψυχή, θολώνει ο νους, επαναστατεί η σάρκα, αποθρασύνεται ο σατανάς και αποξενώνεται ο άνθρωπος από τη θεία αγάπη.

☦ ΩΦΕΛΙΜΗ ΔΙΗΓΗΣΗ ΑΓΙΑΣΜΕΝΟΥ ΓΕΡΟΝΤΑ

Γράφει ο π. Στέφανος Αναγνωστόπουλος:

Στην δεκαετία 1959-1969, σε μια από τις συχνές επισκέψεις μου στο Άγιον Όρος, είχα συναντήσει έναν αγιασμένο Γέροντα, ο οποίος και με φιλοξένησε στη καλύβη του.

Στην ερώτηση μού «τι είναι θεωρία και έκστασις κατά την διάρκεια της νοεράς προσευχής», μου απάντησε περίπου ώς εξής:

☦ ΔΩΣΤΕ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΠΤΩΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΕΧΕΤΕ ΠΟΛΥ ΑΔΕΛΦΟΙ ΜΟΥ ΤΙΣ ΠΤΩΣΕΙΣ ΣΑΣ ΓΙΑΤΙ ΠΤΩΣΗ ΜΕ ΠΤΩΣΗ ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΦΟΡΑ. Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΕΓΚΡΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΝΗΣΤΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΤΩΣΕΙΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΜΕΝ ΑΛΛΑ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΑΝΕΛΘΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΣΥΓΧΩΡΕΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΕΟ ΑΝ ΜΕΤΑΝΟΗΣΕΙ ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ. Η ΑΠΟΔΟΧΗ ΟΜΩΣ ΕΠΑΝΩ ΜΑΣ ΤΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΤΟΥ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΙΣΟΔΥΝΑΜΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΠΡΩΤΟΠΛΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΕΠΑΝΟΔΟ ΔΙΟΤΙ Η ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΤΟΥ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΥ ΜΑΣ ΑΠΟΜΥΡΩΝΕΙ ΚΑΙ ΜΑΣ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΙ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΕΟ.

ΓΙ ΑΥΤΟ ΠΡΟΣΕΧΕΤΕ ΠΟΛΥ ΑΔΕΛΦΟΙ ΜΟΥ ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΤΙ ΘΑ ΑΠΟΔΕΧΕΣΘΕ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΙ ΘΑ ΑΠΟΣΤΡΕΦΕΣΤΕ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΣΧΑΤΟΙ.  

+ ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ +

Θ.Π.

☦ ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ «ΑΜΑΡΤΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΝΑ ΠΕΣΕΙΣ. ΑΜΑΡΤΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΝΑ ΜΗΝ ΣΗΚΩΘΕΙΣ»