“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019

Δυο είναι οι Έλληνες που σηματοδότησαν την Αμερική ο Κολόμβος και ο Γέροντας Εφραίμ.

Δεν είναι καθόλου υπερβολή, όταν αποκαλυφτεί το μεγάλο  Πατερικό Πνευματικό έργο του Γέροντα Εφραίμ στην Ήπειρο της Αμερικής, ο ιστορικός θα κάνει την ίδια σύγκριση με την ανακάλυψη της. Ο μεν Κολόμβος ανακάλυψε την θέση της χώρας αυτής. Και ο Γέροντας Εφραίμ ανακάλυψε τον χαμένο πνευματικό πλούτο που μπορεί να δώσει η χώρα αυτή μέσα στο πολυεθνικό οικονομικό πανδαιμόνιο που βιώνει. Για αυτό ΘΕΙΑ ΝΕΥΣΗ έφυγε από το ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ και εγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ.
Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
Στις παρακάτω γραμμές θα προσπαθήσουμε να γίνουμε κατανοητοί γιατί το θέμα είναι πολύ επίκαιρο. Οι ΗΠΑ με το Ασκητικό Πατερικό Ησυχαστικό Πνεύμα του μεγάλου Γέροντα Ιωσήφ του Ησυχαστή,  συνεχιστή της Νηπτικής Παλαμικής Παράδοσης  που εγκαταβίωσε στην απέραντη αυτή χώρα με τον άγιο υποτακτικό του, Γέροντα Εφραίμ τον Φιλοθείτη θα βιώσει μεγάλες προκλήσεις. Μέσα σε λίγα χρόνια   η παρουσία του αυτή έφερε χυμώδεις καρπούς.

«Ο Γέροντάς μου Ιωσήφ ο ησυχαστής και σπηλαιώτης»

Μία ημέρα, των Αγίων Αποστόλων ήταν, ήρθε ο παπα-Εφραίμ από τα Κατουνάκια να μας λειτουργήση. Και μου έδωσε εντολή ο Γέροντας Ιωσήφ να μαγειρέψω ένα καλό φαγάκι, επειδή ο παπα-Εφραίμ ήταν πολύ φιλάσθενος και στα πρόθυρα σχεδόν της φυματιώσεως...
Έσπευσα στην υπακοή και εκεί που του μαγείρευα, ο Γέροντας στεκόταν πάνω από το κεφάλι μου και μου έλεγε: – Δεν ξέρεις να μαγειρεύης τρομάρα να σου ’ρθη... Έτσι μαγειρεύει ο κόσμος και θες να το φάη κι ο παπάς;

''Αληθινές ιστορίες προσκυνητών απο τον Άθωνα"

Στο τελευταίο του ταξίδι, την πρώτη κιόλας ημέρα που πάτησε το πόδι του στο Άγιον Όρος, έπεσε πάνω στόν πατέρα Χαρίτωνα.
Εκείνος τον φώναξε. ''Ελα λίγο μέσα να σου πω...'' ο προσκυνητής ακολούθησε χαμογελώντας τον γέροντα... μέσα σε τρία λεπτά χωρίς περιστροφές, του είπε τα πάντα. Για ποιόν λόγο είχε πάει, τι ακριβώς είχε προηγηθεί, τι απαντήσεις έψαχνε να βρεί, και ποιά ήταν η λύση στήν αναζήτηση του...

Η φοβερή ώρα του θανάτου (Γέροντας Εφραίμ Φιλοθεΐτης)

Άμα είμαστε ετοιμασμένοι, δεν θα ταραχθούμε όταν έρθει η φοβερή ώρα του θανάτου. Θα ‘ρθει η φοβερή ώρα. Ο θάνατος είναι πάρα πολύ φοβερός, δεν τον έχουμε γευτεί και δεν ξέρουμε. Όταν θα έρθει δεν θα μπορούμε να το ομολογήσουμε, μόνο θα το υποστούμε. Έρχεται ο αρχάγγελος και ποτίζει και από την πίκρα η ψυχή εξέρχεται. Γι’ αυτό βλέπουμε και καταπίνει ο ετοιμοθάνατος, γι’ αυτό βλέπουμε και δακρύζει, γι’ αυτό βλέπουμε το απλανές βλέμμα του ετοιμοθάνατου. Δεν έχει έλεγχο του περιβάλλοντος, αυτός βλέπει άλλα. Τα μάτια χάνουνε τη φυσικότητα. Είναι ανοιχτά, αλλά βλέπουνε τα από μέσα μάτια, βλέπουν τους αγγέλους, βλέπουν τους δαίμονες.

Μακαριστός Γέροντας Εφραίμ της Αριζόνας: Από τα καλυβάκια στην οικουμένη!

Τέτοιες στιγμές νιώθουμε ότι πρέπει να κλαίμε και να χαιρόμαστε! Με δάκρυα κατάνυξης!
Ότι ο φόρος τιμής σε τέτοιες πνευματικές μορφές μόνο η κατάνυξη και η συγκίνηση τους πρέπει. Και, ίσως να είναι και ο μόνος τρόπος να τις νιώσουμε.
Αλλά και ο τόπος για να τους συναντήσουμε.
Ότι γνωρίζοντας τους σωματικούς πνευματικούς τους κόπους -πολύ συχνά υπέρ φύση- κόπους αλλά και “μέθη” και έρωτα διά Χριστόν νιώθεις μετέωρος και ενεός από την τόση προσπάθεια και την βία για το ποθούμενο.
Τον ποθούμενο θησαυρό. Την συνάντηση με το ποθούμενο πρόσωπο. Τον Ποθούμενο!

Η εφημερίδα Pravda καλεί τους Ρώσους πολίτες σε μετάνοια με λόγους του Γέροντα Εφραίμ του Αριζονίτη εξ αιτίας των Παγκοσμίων Δεινών που έρχονται. Εμείς τι κάνουμε;

Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας 
Το να καλεί η pravdareport.com που είναι το κατ’ εξοχήν στρατηγικό εργαλείο της ρωσικής δημοσιογραφίας τον ρωσικό λαό σε μετάνοια μέσω των λόγων του Δίκαιου Γέροντα Εφραίμ του Αριζονίτη, κτήτορα τόσων περίλαμπρων Ορθόδοξων Ιερών Μονών στις ΗΠΑ και Αγιορείτη Ηγούμενου της Ιεράς Μονής Φιλοθέου, πνευματικό τέκνον της Αγιοπνευματικής Συνοδείας του Γέροντα Ιωσήφ του Ησυχαστή, είναι το γεγονός αυτό από μόνο του αξιοπρόσεκτο και επίκαιρο στους τόσους δύσκολους καιρούς μας.