“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Ρώσοι πεζοναύτες στη Συρία;

Στο λιμάνι της Ταρσού έφτασε ένα ρωσικό πολεμικό πλοίο, που μεταφέρει ειδική μονάδα πεζοναυτών, εκπαιδευμένων σε αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο INTERFAX, που επικαλείται αξιωματούχους στο αρχηγείο του Ρωσικού Στόλου Μαύρης Θάλασσας. Με τον τρόπο αυτό η Ρωσία επιδεικνύει το έμπρακτο ενδιαφέρον της για τις εξελίξεις στη Συρία, στηρίζοντας, εμμέσως, το καθεστώς Άσαντ. Η Ρωσία επιμένει να στηρίζει το καθεστώς Άσαντ, αν και προφανώς γνωρίζει ότι δεν είναι δυνατόν να διαιωνιστεί η υπάρχουσα κατάσταση στην Συρία επ’ άπειρον. Το λογικότερο συμπέρασμα είναι ότι ο Βλ. Πούτιν ελπίζει σε δυτική «αποζημίωση» για να εγκαταλείψει τον Άσαντ. Η αποζημίωση αυτή πιθανόν έχει να κάνει με αμερικανικές υποχωρήσεις στο θέμα της αντιπυραυλικής ασπίδας, αλλά και στο ζήτημα του Ιράν.

Financial Times: Πιθανόν πρωθυπουργός και μετά τις εκλογές ο Λ. Παπαδήμος

Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα
Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο να επιστρέψει σε πρωθυπουργικά καθήκοντα και μετά τις εκλογές ο Λουκάς Παπαδήμοςσε συνέντευξη που παραχώρησε στους «Financial Times». Ο πρωθυπουργός αποφεύγει να διαψεύσει αυτό το σενάριο διευκρινίζοντας ότι δεν πρόκειται να εκφράσει ανάλογη προτίμηση σε αυτή τη φάση. Ο Λουκάς Παπαδήμος παραδέχεται ότι είναι πιθανό ένα νέο πακέτο εξωτερικής βοήθειας εάν η χώρα δεν επιστρέψει στις αγορές έως το 2015 κάτι το οποίο «δεν μπορεί να αποκλειστεί» όπως τονίζει. Επίσης δηλώνει ότι θα κάνει «ό,τι χρειαστεί» για να αποτραπεί μια ακόμα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του προβλέπει επιστροφή της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης στην επόμενη διετία.  

UBS: «Έρχεται η δεύτερη χρεοκοπία της Ελλάδας»

Για δεύτερη χρεοκοπία της Ελλάδας σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα κάνει λόγο σε ενημερωτικό της δελτίο με τίτλο η ελβετική τράπεζα UBS. Στο ενημερωτικό δελτίο το οποίο απευθύνεται σε επενδυτές – πελάτες της τράπεζας αναφέρει ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της θα χρειαστεί να «κουρευτούν» εκ νέου τα ομόλογα που εξέδωσε πρόσφατα το ελληνικό κράτος ενώ στη νέα διαδικασία αναδιάρθρωσης θα πρέπει να συμμετάσχει και ο αποκαλούμενος «επίσημος τομέας».«Συμπεραίνουμε ότι θα απαιτηθεί πρόσθετη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που θα αφορά τόσο τα διμερή δάνεια των ευρωπαϊκών χωρών προς την Ελλάδα όσο και τα νέα ομόλογα που εκδόθηκαν στο πλαίσιο του PSI» σημειώνει η τράπεζα. Παράλληλα η τράπεζα αναφέρει ότι το δεύτερο πακέτο στήριξης βασίζεται σε «μη ρεαλιστικές παραδοχές μεταξύ των οποίων η εντυπωσιακά αισιόδοξη πρόβλεψη για την ανάπτυξη και για το δημοσιονομικό πλεόνασμα το 2013» και προσθέτει ότι η αλληλουχία αναδιαρθρώσεων και επαναδιαπραγμάτευσης του ελληνικού χρέους θα σημαίνει ότι «η Ελλάδα θα πρέπει μάλλον να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη».

Η Ελλάδα μπορούσε να διαγράψει μονομερώς το χρέος της από το 2010

Μια εντυπωσιακή αποκάλυψη για τον τρόπο που η Ελλάδα θα μπορούσε να διαγράψει τα χρέη της ήρθε στο φως της δημοσιότητας και έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον αυτές τις ημέρες. Σύμφωνα με μελέτη που υπογράφουν o Μίτου Γκουλάτι, καθηγητής του Πανεπιστημίου Duke των ΗΠΑ και ο Λέο Μπουχάϊτ, νομικός ειδικευμένος σε θέματα αναδιάρθρωσης του κρατικού χρέους, η Ελλάδα από το Μάιο του 2010 θα μπορούσε μονομερώς να επιλέξει σε ποιo ποσοστό θα κουρευθεί το χρέος της, χωρίς να δώσει λογαριασμό σε κανέναν και ειδικότερα να μην υποχρεωθεί να καταληστέψει το λαό. Στην μελέτη τους, οι δύο επιστήμονες υποστηρίζουν πως η ελληνική Βουλή μπορεί οποιαδήποτε στιγμή να αλλάξει τους όρους που έχουν εκδοθεί όσα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου υπάγονται στο ελληνικό δίκαιο. Μάλιστα, τονίζουν πως η ελληνική Βουλή μπορεί όποια στιγμή επιθυμεί να μειώσει το επιτόκιο ή ακόμα και να αυξήσει την περίοδο αποπληρωμής των ομολόγων, τα οποία αποτελούσαν το 2010 το 90% του συνολικού χρέους της χώρας.

ΓΙΑΤΙ ΨΗΦΙΣΑΜΕ!!! ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΑΜΝΗΣΙΑΣ Η ΝΟΣΟΣ ΤΟΥ ΑΛΤΣΧΑΙΜΕΡ;;

Πέραν των εκτιμήσεων ήταν η ανταπόκριση του κόσμου στο κάλεσμα του ΠΑΣΟΚ για την ανάδειξη αρχηγού του.
Συγκεκριμένα περισσότεροι από 200.000 πολίτες έσπευσαν στις κάλπες, θέλοντας να στηρίξουν τόσο το κόμμα, αλλά ιδιαίτερα, τον ίδιο τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Το newsbomb.gr βρέθηκε έξω από τα εκλογικά τμήματα θέτοντας το ερώτημα που διατύπωναν πολλοί χρήστες κοινωνικών δικτύων, σχετικά με το λόγο συμμετοχής μελών και φίλων του ΠΑΣΟΚ στην ψηφοφορία. Η κάμερα κατέγραψε χαρακτηριστικές τοποθετήσεις ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ,  οι οποίοι εξάρουν το νέο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για την εξαιρετική ευφυΐα του, ενώ τον θεωρούν τον πλέον κατάλληλο να διαχειριστεί την κρίσιμη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα. «Είναι μια κομβική στιγμή για τη χώρα και το ΠΑΣΟΚ» δήλωσε ένας από τους ψηφοφόρους, τονίζοντας πως δε θα είχε ήσυχη τη συνείδηση του αν δε μετείχε στη διαδικασία. Παρότι οι ψηφοφόροι αναγνωρίζουν το μερίδιο ευθύνης  τόσο της παράταξης όσο και προσωπικά του Ευ. Βενιζέλου, ωστόσο εκτιμούν ότι αυτή τη στιγμή είναι το μοναδικό πρόσωπο που μπορεί να αντεπεξέλθει στους λεπτούς χειρισμούς  που υπαγορεύουν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα.