“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Κυριακή 14 Ιουνίου 2020

☦ “Όλους τους εκάλεσες, εκτός από εμένα! Αλλ’ εγώ ήλθα!”

Ο Οσιολογιώτατος Αγιορείτης Μοναχός π. Μωυσής [1952-2014], Γέρων της Ιεράς Καλύβης του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου που βρίσκεται στην Ιερά Σκήτη Αγίου Παντελεήμονος [της Μονής] Κουτλουμουσίου [Αγίου Όρους], έπασχε από κίρρωση του ήπατος επί εικοσαετία και πλέον, υποφέροντας καρτερικά τις ενοχλήσεις που προκαλούν οι παρενέργειες της σοβαρής αυτής νόσου.

☦ Μυρόβλυζε στο Ιερό και ο π. Ευμένιος βιαζόταν να κάνει απόλυση γιατί θα πλημμύριζε!

Κάποια χρονιά, την ημέρα των Χριστουγέννων, ο π. Ευμένιος αντελήφθη ότι ένα πνευματικό του παιδί από την Κύπρο, που ήταν στο ψαλτήρι και έψελνε, ήταν πολύ στενοχωρημένο.
Μετά το τέλος της Ακολουθίας τον φώναξε μέσα στο Ιερό και, δείχνοντας του τον τοίχο, που έσταζε πάρα πολύ, του είπε:
– Κοίτα εδώ, Γιωργή μου.

☦Η Ρωσία στρέφεται αναφανδόν υπέρ της Ελλάδος. Γνωρίζει τι φέρνει το καλοκαίρι αυτό στο ΑΙΓΑΙΟ και μετά στα ΣΤΕΝΑ;

Δεν τους έπιασε ξαφνικά τους Ρώσους ηγέτες αγάπη για την Ελλάδα. Τα συμφέροντα τους επιθυμούν να εξασφαλίσουν στην Αν. Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή  γιατί βλέπουν ότι διασαλεύονται δραματικά.Τις επόμενες μέρες κυοφορούνται  – κοσμογονικές αλλαγές – γεωπολιτικές ανακατατάξεις.
Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
Μόλις χθες μια πνευματική πληροφορία που αναρτήσαμε: Φαίνεται ότι μετά την ΚΥΡΙΑΚΗ των ΑΓΙΩΝ ΠΑΝΤΩΝ ξεκινούν τα χοντρά γεωπολιτικά ζητήματα  στο ΑΙΓΑΙΟ. Οι συγκυρίες βοούν και τα ξένα ΜΜΕ σιγοντάρουν σύγκρουση. Ο τούρκος θα ανοίξει όλα τα χαρτιά του, γιατί ο χρόνος της οικονομικής επιβίωσης του μετράει ανάποδα.»

☦Τι είναι ο ανθρώπινος νους χωρίς το Χριστό;

Χωρίζεται ο άνθρωπος από τον Χριστό;
Τότε χωρίζεται από την μοναδική λογική έννοια του «όντος» του, της ζωής του, της υπάρξεώς του. Χωριζόμενος ο άνθρωπος από τον Χριστό, χωρίζεται και από την μόνη λογική έννοια της ψυχής του, του «νοός» του, της συνειδήσεώς του, του θελήματός του, του σώματός του.

☦Ο ''Μεγάλης Βουλής Άγγελος'', στην Ορθόδοξη εικονογραφία

«ὅτι παιδίον ἐγεννήθη ἡμῖν υἱὸς καὶ ἐδόθη ἡμῖν οὗ ἡ ἀρχὴ ἐγενήθηἐπὶ τοῦ ὤμου αὐτοῦ καὶ καλεῖται τὸ ὄνομα αὐτοῦ μεγάλης βουλῆς ἄγγελος ἐγὼ γὰρ ἄξω εἰρήνην ἐπὶ τοὺς ἄρχοντας εἰρήνην καὶ ὑγίειαν αὐτῷ» (Ησαίας 9,5)
Ο Ιησούς Χριστός είναι ο Απεσταλμένος του Θεού Πατρός...και παρουσιάζεται ως ο 'Άγγελος της Μεγάλης Βουλής" στην Ορθόδοξη εικονογραφία...Αυτός πραγματοποίησε τη Σωτηρία του Ανθρωπίνου Γένους
Οι Πατέρες της Εκκλησίας, όπως ο Μ. Αθανάσιος, στα έργα τους, αντιμετωπίζοντας τους αρειανούς που ισχυρίζονταν ότι στην Παλαιά Διαθήκη δεν υπάρχει Θεοπτία, αλλά οσάκις οι Προφήτες έβλεπαν τον Θεό, έβλεπαν τον κτιστό Λόγο, τον έβλεπαν δια του κτίσματος που ήταν ένα σύμβολο και δεν ήταν άκτιστο, αντέδρασαν λέγοντες ότι ο Λόγος που αποκαλυπτόταν στους Προφήτας της Παλαιάς Διαθήκης, ο Μεγάλης Βουλής άγγελος ήταν ο άκτιστος Λόγος.

☦ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΠΑΝΤΩΝ

«Κάθε σπίτι και καημός λέει το τραγούδι, αλλά σκέψου παιδί μου εδώ στην ματωμένη πατρίδα μας κάθε σπίτι και ΑΓΙΟΣ, κάθε σπίτι και μάρτυρας , κάθε σπίτι και ομολογητής» μας είπε ένας παππούλης που είναι  ιστορικός και μονάζει.
Και συνέχισε:
«πόσα άγια σώματα  μακρινών συγγενών μας είναι σπαρμένα στην Ελληνική γη της Ρωμιοσύνης»

☦Γιατί επέτρεψε η ΠΑΝΑΓΙΑ να βεβηλωθεί η Εφέστιος Εικόνα της ΠΟΡΤΑΙΤΙΣΣΗΣ; ΑΣΧΗΜΟ Σημείο για τα Επερχόμενα (13/6/2019)

Από πού να αρχίσουμε  αδελφοί και που να σταματήσουμε. Μια ανατριχίλα μας διαπερνά άμα τη πληροφορία της πρωτόγνωρης βεβήλωσης της Παναγίας της Πορταΐτισσης στο ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ. ΑΣΧΗΜΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΗΜΑΔΙ
Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
Την ώρα που ανατίναζαν στον αέρα πετρελαιοφόρα πλοία  στον Περσικό  κόλπο , την ώρα που συνερχόταν το εθνικό συμβούλιο της τουρκίας με θέμα την Ελλάδα – Κύπρο- ΑΙΓΑΙΟ, την ώρα που συμβαίνουν τόσα ΑΝΩΜΑΛΑ πράγματα στις ζωές μας , ήρθε και το γεγονός της κλοπής των ταμάτων της Εικόνας της Παναγίας της  Πορταΐτίσσης την Ιερά Μόνη Ιβήρων του ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ.

Βίος του Αγίου ενδόξου Προφήτου Ελισσαίου

Στιχηρά του Προφήτου, ήχος πλ. Β΄
Χαίροις Ἐλισσαίε πάνσοφε, σὺ γὰρ καθάρας τὸν νοῦν,
ἡδόνων τῶν τοῦ σώματος, ὑπεδέξω ἔνδοξε,
τὰς αὐγὰς τὰς τοῦ Πνεύματος, τοῖς ἐφεξῆς τὲ πάσι μετέδωκας
καὶ ὅλος ὤφθης, φωτοειδέστατος, ὅθεν ἐσκήνωσας,
πρὸς τὸ φῶς τὸ ἄδυτον, ὑπὲρ ἡμῶν, πάντοτε δεόμενος,
τῶν εὐφημούντων σε.

Βίος του Αγίου ενδόξου Προφήτου Ελισσαίου
Στη χορεία των Προφητών του Ισραήλ εξέχουσα θέση κατέχει και ο Προφήτης Ελισσαίος. Συνδέθηκε στενά με τον Προφήτη Ηλία το Θεσβίτη, ο οποίος και τον έχρισε Προφήτη κατά θεία εντολή. Ο Προφήτης Ελισσαίος γεννήθηκε στα Γάλγαλα, όπου είχε σκηνώσει πρώτα ο Ισραηλιτικός λαός, αφού διαπέρασε τον Ιορδάνη ποταμό. Εκεί ο Ιησούς του Ναυή έστησε θυσιαστήριο από δώδεκα λίθους, τους οποίους έλαβε από τον Ιορδάνη, σε ανάμνηση της θαυμαστής διάβασης του Ισραηλιτικού λαού και εκεί γιόρτασε το πρώτο Πάσχα στη γη Χαναάν.

☦Χρειάζεται ηρωισμός και πνεύμα σταυρού… για να ενεργείς έντιμα και αρχοντικά!

ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΓΙΩΝ ΠΑΝΤΩΝ
Η σημερινή Κυριακή θεωρείται γιορτινή μέρα και είναι αφιερωμένη στους Άγιους Πάντες. Δηλαδή σε όλους τους Αγίους της Εκκλησίας μας, επώνυμους και ανώνυμους, γνωστούς και άγνωστους, λόγιους και απαίδευτους, γέροντες, νέους και μικρά παιδιά, εγγάμους και αγάμους, άνδρες και γυναίκες. Παλαιότερα η γιορτή αυτή ήταν αφιερωμένη στη μνήμη όλων των Μαρτύρων, όλων εκείνων που έμειναν πιστοί ως το τέλος της ζωής τους, ομολόγησαν πίστη στο Χριστό και μαρτύρησαν. Όλοι οι Άγιοι θεωρούνταν παράλληλα και μάρτυρες, ένας πολύ ενδιαφέρον συνδυασμός αγιότητας και μαρτυρίου.

☦Γιατί ο Θεός επιτρέπει οι "ελέω Θεού" άρχοντές μας, να είναι συχνά ΑΝΑΞΙΟΙ; Και αν είναι "ελέω Θεού", και "τεταγμένοι από τον Θεό" κατά την Αγία Γραφή, πώς γίνεται να είναι συχνά ανάξιοι;

Ο άγιος Αναστάσιος ο Σιναϊτης, μας εξηγεί...
Ερώτησις: Ο Απόστολος Παύλος λέει ότι οι εξουσίες τού κόσμου έχουν ταχθή από τον Θεό2. Πρέπει λοιπόν να δεχθούμε ότι κάθε άρχοντας η βασιλεύς ή Επίσκοπος προχειρίζεται στο αξίωμα αυτό από τον Θεό;
Απόκρισις: Ο Θεός λέει στον Νόμο: «Θα σας δώσω άρχοντας σύμφωνα με τις καρδιές σας»3. 
Είναι λοιπόν φανερό ότι οι μεν άρχοντες και οι βασιλείς που είναι άξιοι αυτής της τιμής προχειρίζονται στο αξίωμα αυτό από τον Θεό. Οι άλλοι πάλι που είναι ανάξιοι προχειρίζονται κατά παραχώρησιν η και βούλησιν τού Θεού σε ανάξιο λαό εξ αιτίας αυτής ακριβώς της αναξιότητός των. Και άκουσε σχετικά μερικές διηγήσεις.