“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Σάββατο 27 Μαΐου 2023

☦ ΟΣΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΡΩΣΣΟΣ - Η μνήμη του τιμάται στις 27 Μαΐου

Βαρυφορτωμένο ξεκίνησε το πρωί της 10ης Σεπτεμβρίου 1924 το πλοίο «Βασίλειος Δεστούνης» από το λιμάνι της Μερσίνας της Μικράς Ασίας με προορισμό την Εύβοια. Δεν μετέφερε μόνο 800 πονεμένους ρακένδυτους Μικρασιάτες πρόσφυγες. Στο αμπάρι του το πλοίο έκρυβε πολύτιμο θησαυρό. Ήταν ξύλινη (από κυπαρίσσι) λάρνακα με το τίμιο ιερό σκήνωμα του 40χρονου οσίου Ιωάννου του Ρώσου. Οι τουρκικές αρχές είχαν απαγορεύσει αυστηρά στους Χριστιανούς τη μεταφορά του αγίου από το Προκόπιο. Είχαν μάλιστα σφραγίσει τον ομώνυμο περικαλλή ιερό Ναό του. Αλλά ο πιστός σιδηρουργός του Προκοπίου με άδεια του ευλαβεστάτου ιερέως π. Χαραλάμπους Αβερκιάδη τη νύχτα της 9ης Σεπτεμβρίου τόλμησε και παραβίασε κρυφά τον ιερό Ναό.

☦ Μεγαλυνάρια από τον Παρακλητικό Κανόνα του Οσίου Ιωάννου του Ρώσου

-Τους συναθροισθέντας τω σω ναώ, αοράτων πάντας, ορατών τε επιβουλής, ημάς τυραννούντων, δεόμεθα ρυσθήναι, υπό την σην αιγίδα, θερμώς προσφεύγοντας.

-Τα πεπυρωμένα βέλη εχθρού, βροτοκτόνου, πάτερ, απομάκρυνον αφ΄ημών, ταις προς την Τριάδα, θερμαίς σου ικεσίαις, όπως ρυσθέντες τούτων, σε μεγαλύνωμεν.

- Τον αστέρα πάντες τον φαεινόν, τον εκ Προκοπίου, απαστράψαντα νοητώς, οσίων το κλέος, και Καππαδόκων δόξαν, τον θείον Ιωάννην, ύμνοις τιμήσωμεν.

☦ Ένας Πάτερ βλέποντας την νέα κυβέρνηση με τόσους στρατηγούς ρώτησε ....

"αυτή δεν είναι υπηρεσιακή κυβέρνηση αλλά μοιάζει με κυβέρνηση «πολέμου»; "

konstantinoupolipothoumeno.blogspot.com

☦ "αν η Κρίση του 1929 ήταν στο μέγεθος του αυγού , η νέα Κρίση που φαίνεται θα είναι στο μέγεθος του ΚΟΚΟΡΑ"

Πήγαν κάποιοι λαϊκοί και ρώτησαν ένα σεβάσμιο γέροντα.

-Γέροντα μας περικύκλωσαν με αδιέξοδα, η παγκοσμιοποίηση δείχνει το απεχθέστερο πρόσωπο της και οι αγωνίες του κόσμου ανεβαίνουν εκθετικά. Μαζί με την γενικευμένη θλίψη και την κατήφεια των προσώπων ο κόσμος έξω ξέχασε να αναπνέει κανονικά. Τι θα γίνει Άγιε Πατέρα, εσύ έχεις προσευχή , πες μας λόγο.

☦ Άγιος Παΐσιος: «Θα Τιμωρηθούν Όσοι Επιδιώκουν Να Εξαφανίσουν Την Ελλάδα»

Άγιος Γέροντας Παΐσιος:  «Θα Τιμωρηθούν Όσοι Επιδιώκουν Να Εξαφανίσουν Την Ελλάδα»

Ο Άγιος Γέροντας Παΐσιος ήταν ξεριζωμένος Μικρασιάτης. Γι’ αυτό η σκέψη του γύριζε πάντα πίσω στις χαμένες πατρίδες. Νοσταλγούσε την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Καππαδοκία της Μικράς Ασίας, από την οποία έφυγε βρέφος το 1924.