“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Τετάρτη 17 Αυγούστου 2022

☦ ΕΊΠΕ ΓΈΡΩΝ: "Κάθε μέρα που περνά πλησιάζουμε στην αιωνιότητα..."

☦ ΕΊΣΑΙ ΈΝΑ ΘΑΎΜΑ

«ΚΑΘΕ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΧΕΙ ΕΝΑ ΜΥΣΤΙΚΟ

 Μιλάμε και ονειρευόμαστε όμορφα.

Δένουμε με ανθρώπους, μέρη, πράγματα και όμορφες στιγμές.

Μοιραζόμαστε όνειρα κάτω από τον ίδιο ουρανό και περπατάμε στην ίδια γη.  Μας συγκινεί οτιδήποτε όμορφο, ένα λουλούδι, ένα τραγούδι, ένα χαμόγελο, η φωνή ενός παιδιού, η τρυφερότητα ενός γέρου, η ανάμνηση ενός αγαπημένου προσώπου... Δουλεύουμε με αφοσίωση.  Κρύβουμε σωματικό και συναισθηματικό πόνο, αμφιβολίες, φόβους, τύψεις, ανεκπλήρωση... Γινόμαστε και πάλι ενσυναίσθητοι, παρόντες, προσεκτικοί.

 Κλαίμε.

 συγχωρούμε

 αγαπάμε

☦Η εμφάνιση της Θεοτόκου

Ζούσε στη χώρα των Αλαμανών ένας ιερέας πολύ ενάρετος, ο Πελάγιος, που έτρεφε ξεχωριστή ευλάβεια στην Υπεραγία Θεοτόκο.

Ο διάβολος όμως τον φθόνησε και του έσπειρε λογισμό απιστίας για τη θεία Κοινωνία. "Πώς είναι δυνατόν", σκεφτόταν, "να γίνονται το ψωμί Σώμα και το κρασί Αίμα Χριστού!".

Απ' τους λογισμούς αυτούς έπεφτε σε μεγάλη θλίψη, αλλά δεν τολμούσε να συμβουλευθεί κανέναν άνθρωπο. Γι' αυτό πρόστρεξε στην ίδια την Παναγία και την παρακάλεσε να τον πληροφορήσει σχετικά.

☦Δεν παρέβλεψε τον πόθο του

Αρχιμ. Ιωαννίκιος Κοτσώνης,

Καθηγούμενος Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Σοχού

Φημολογείται ότι στην Σκήτη των Ιβήρων ήταν ένας μοναχός, ονομαζόμενος  Άνθιμος, τυφλός εκ γενετής. Άκουε τα θαύματα της Κυρίας Θεοτόκου της Πορταΐτισσας, που γίνονταν σ’ όλο τον κόσμο, και Την παρακαλούσε να τον θεραπεύσει. Από την πολλή ευλάβεια, που είχε στην αγία Εικόνα της Πορταΐτισσας, ζήτησε από έναν αγιογράφο να του ζωγραφίσει μία όμοια εικόνα. Ο αγιογράφος ετοίμασε τον πίνακα να τον εργασθεί. Όταν όμως έπαιρνε το κονδύλι να χαράξει το σχέδιο, το χέρι του μαρμάρωνε!

☦Ἡ Παναγία συνεχίζει νά μᾶς χαρίζει τό πιό μεγάλο χάρισμα, τό πιό μεγάλο δώρημα, τό πιό μοναδικό εὐεργέτημα: μοιράζεται τή φυσική Μητρότητά Της πρός Ἐκεῖνον ὡς πνευματική Μητρότητα πρός ἐμᾶς!

Ὁ Σωτήρας καί Ζωοδότης δέν μᾶς χαρίζει μόνο τόν Ἑαυτό Του (πού εἶναι ἡ ἐνυπόστατη σωτηρία μας). Ἀλλά μᾶς χαρίζει καί τή Μητέρα τῆς ἱστορικῆς καί ἐσχατολογικῆς παρουσίας Του ἀνάμεσά μας.

Τή Μητέρα τῆς ἄφθαρτης ἀπολυτρώσεως πού ἐργάστηκε ὁ Θεός μέ τήν ἀνθρώπινη συγκατάβασή Του γιά χάρη μας. Τή Μητέρα τῆς αἰώνιας σωτηρίας πού μᾶς χάρισε ὁ Θεός ὁλοτελῶς.

Τό νόημα τῆς Παλαιᾶς Διαθήκης καί τό ἑρμηνευτικό κλειδί τῆς Καινῆς Διαθήκης. Τήν ὁλάνοιχτη θύρα τοῦ ἀληθινοῦ νέου παραδείσου, γιά ὅσους θελήσουν νά εἰσέλθουν.

☦Η ευλογία και το χρέος να είσαι Αγιορείτης

Θυμάμαι έναν επισκέπτη που είχε πει κάποτε: «Μα τι κάνετε τόση ώρα μέσα στην εκκλησία; Δεν μπορώ να καταλάβω πως περνάτε τόσες ώρες, κοιμάστε;

Εγώ δεν μπορώ να καθήσω άπραγος. Θέλω κάτι να κάνω, αλλοιώς θα με πιάσουν τα νεύρα μου». Κι έτσι που τα έλεγε ο άνθρωπος αυτός, τον δικαιολογούσα. Δεν είχα όμως εκείνη τη στιγμή να του πώ κάτι.

☦"η τελευταία επίσκεψη του πειρασμού"- λέγεται πειρασμός γιατί παράγει ΠΕΙΡΑ (εμπειρία) στον δοκιμαζόμενο.

Εορτάζει το αγαπημένο παιδί της ΠΑΝΑΓΙΑΣ από την Αγιοτόκο Πάρο της Εκατονταπυλιανής που με τους ασκητικούς ιδρώτες του διέσωσε και καρποφόρησε το Πατερικό Ασκητικό φρόνημα στο Περιβόλι της δια  των αγίων πνευματικών του τέκνων βλ. του Οσίου πατρός ημών Εφραίμ  του Κατουνακιώτη , του Οσίου Γέροντος Εφραίμ του Αριζονίτη , του Οσίου ημών πατρός Ιωσήφ του Βατοπαιδινού και τόσων άλλων.

☦ΤΕΤΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΜΙΚΡΗ ΑΛΛΑ ΜΕΓΑΛΗ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΛΛΑΔΑ - 16 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΑΓΙΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ

Ο ένας ΑΓΙΟΣ αγκάλιασε τον Άλλον ΑΓΙΟ εκμηδενίζοντας απόσταση 200 ετών.

Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

 « Οι επόμενες μέρες που έρχονται είναι εκ των πραγμάτων δύσκολες» « ξεσκονίστε τα συναξάρια των Αγίων μας και πάρτε κουράγιο και δύναμη από αυτά» μας είπαν πατέρες που δεν προβλέπουν, αλλά βλέπουν, αυτό που έρχεται για να μας αναβαπτίσει στις αλήθειες της ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΠΙΣΤΗΣ μας.

☦Να ευχαριστείς τον Θεό για τον πειρασμό σου

Μόνο ένα να προσέξεις, με συμβούλεψε ο Όσιος Πορφύριος. Να ξεκαθαρίζεις τις σκέψεις σου, που από την πολλή σου ευαισθησία πιέζεσαι και θλίβεσαι. Να τις διώχνεις, να μην παραμένουν.

Να αγαπάς τους πειρασμούς που έρχονται και δεν θα ταράζεσαι, ούτε θα θλίβεσαι. Να αγαπάς πολύ όλους τούς αδελφούς το ίδιο. Να αγαπάς πολύ τον Γέροντα. Ένας Γέροντας,ένας Χριστός.