“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Δευτέρα 20 Μαΐου 2019

Οι Άγιοι Κωνσταντίνος και Ελένη

Ο Μέγας Κωνσταντίνος γεννήθηκε το 274 μ.Χ. Πατέρας του ήταν ο Κωνστάντιος ο Α’ ο Χλωρός και μητέρα του η Ελένη από το Δρέπανο της Βιθυνίας. Ο Κωνσταντίνος σε ηλικία 18 ετών έγινε στρατιωτικός και χάρη στην ανδρεία του, προάχθηκε γρήγορα στα ανώτατα αξιώματα του στρατού.
Ο Κύριος θέλοντας να τον βοηθήσει στον αγώνα του κατά του Μαξεντίου και του Λικίνιου, στη συνέχεια σχημάτισε στον ουρανό το σημείο του Σταυρού με την επιγραφή «Έν τούτω Νίκα», προσφέροντάς του ένα ισχυρότατο όπλο για να κατατροπώσει τους εχθρούς του. Με το χριστιανικό σταυροειδές λάβαρο με το ελληνικό μονόγραμμα «Έν τούτω νίκα», τελικά νίκησε τα στρατεύματα του Μαξεντίου και έπειτα του Λικινίου.

Κωνσταντίνος ο Μέγας και η ιστορική αλήθεια - Απάντηση σε Νεοπαγανιστές και Προτεστάντες

Του π. Γ. Δ. Μεταλληνού, τ. Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής του Πανεπ. Αθηνών
Ο π. Γεώργιος Μεταλληνός ξεσκεπάζει μια Δυτικόφερτη συνωμοσία των αρχαίων Παγανιστών, την οποία συνεχίζουν να συντηρούν σε συνεργασία Νεοπαγανιστές και Προτεστάντες!

Η σωστή χρήση των πηγών
Είναι γεγονός ότι η στάση των ιστορικών απέναντι στο Μέγα Κωνσταντίνο είναι αντιφατική. Για άλλους υπήρξε μέγα αίνιγμα ή στυγνός δολοφόνος και καιροσκόπος, για άλλους δε, το μέγα θαύμα της ιστορίας. Αυτό συμβαίνει διότι επικρατούν συνήθως ιδεολογικά κριτήρια και παραταξιακές εκτιμήσεις ερήμην των πηγών. Ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα στο χώρο της ιστορίας, που οδηγεί αυτόχρημα στην αυτοκατάργηση του ιστορικού και των ερευνών του, είναι η χρησιμοποίηση της ιστορίας με οποιεσδήποτε διασκευές της κατά το δοκούν, ώστε να χρησιμοποιείται για να αποδειχθούν πράγματα που ιστορικά δεν θεμελιώνονται.

Μόλις την Αγιοκατάταξε ο Πατριάρχης , το πρώτο θαύμα το έκανε η Αγία σε αυτόν για να του δείξει την δύναμη που έχει από την Μακεδονία.

Θα πούμε ωραία και σπουδαία πράγματα προς δόξα του ΑΓΙΟΥ ΤΡΙΑΔΙΚΟΥ ΘΕΟΥ. Τις προάλλες που επισκέφτηκε ο Πάπας τα Σκόπια πήγαν οι Σκοπιανοί να του πάρουν συνέντευξη τύπου, αλλά  αυτός τους προσγείωσε αμέσως λέγοντας τους: «μπορεί τώρα να λέγεστε βορειομακεδόνες αλλά δεν έχετε καμία σχέση με τους Μακεδόνες της εποχής που αποβιβάστηκε ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ στην Νεάπολη και στους Φιλίππους της Μακεδονίας» Κάγκελο έμειναν οι Σκοπιανοί. Σου λέει ο Πάπας να κρατήσουμε « καμία πισινή, δεν ξέρεις αύριο τι γίνετε;» Ενώ οι δικοί μας προδότες τα έδωσαν όλα, εσώψυχα και εσώρουχα. ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ αδελφοί
Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
Να πως μας σώζει η Ιστορία και η Παράδοση και πρέπει να τα διαφυλάξουμε ακόμα και με το αίμα μας. Δεκαετία του 60 ένας νεαρός τότε κληρικός από την Κρήτη  υπηρετούσε σε ένα χωρίο της Αν. Μακεδονίας, ακριβώς δίπλα στους Αρχαίους Φιλίππους.

ΠΑΡΑΚΛΗΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΑΣ ΑΓΙΑΣ ΛΥΔΙΑΣ ΤΗΣ ΦΙΛΙΠΠΗΣΙΑΣ - Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Σπαρμού Ολύμπου ✝