“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2021

☦ Αγωνιστείτε να μπείτε από τη στενή πύλη!

Όλα τα αντίθετα, αν θέλουμε, γίνονται για εμάς κέρδη.

Η αμμά Θεοδώρα ρώτησε τον πάπα Θεόφιλο τι σημαίνει ο λόγος του αποστόλου Παύλου «τον καιρόν εξαγοραζόμενοι». Αυτός της απάντησε: «Η φράση δείχνει το κέρδος. Ας πούμε, ήρθε η στιγμή που σε προσβάλλουν; Εσύ με την ταπεινοφροσύνη και τη μακροθυμία αξιοποίησε την ευκαιρία της προσβολής και βγάλε κέρδος. Ήρθε η στιγμή που σε εξευτελίζουν; Εκμεταλλεύσου την ευκαιρία με την ανεξικακία και κέρδισε. Και όλα τα αντίθετα, αν θέλουμε, γίνονται για εμάς κέρδη».

☦ Σιωπή και προσευχή

Η εμπειρία της σιωπής είναι απαραίτητη σε κάθε άνθρωπο, που θέλει να μάθει την ευχή. Δεν είναι υποχρεωτικό να φύγει στην έρημο, ώστε να την αποκτήσει.

Όμως είναι απαραίτητο να αφιερώσουμε κάποια λεπτά κατά τη διάρκεια κάθε μέρας, στα οποία να μπορούμε να αποσπαστούμε από όλες τις δουλειές να μπούμε στο δωμάτιο και «αφού κλείσεις την πόρτα, προσευχήσου στον Πατέρα σου, Ο οποίος βλέπει τις κρυφές πράξεις» (Ματθ. 6:6). Ο συνήθης πειρασμός και η απάτη στη ζωή μας συνίσταται στο ότι είμαστε πάντα απασχολημένοι, πάντα βιαζόμαστε να προλάβουμε κάτι πολύ σημαντικό και μας φαίνεται ότι, αν ξοδέψουμε χρόνο στην προσευχή, ακριβώς αυτές τις πιο σημαντικές δουλειές δεν θα προλάβουμε να τις κάνουμε.

☦ Ο Εγωισμός και η Ταπείνωση

Προσέχετε τον εαυτό σας. Η πρόοδος στην πνευματική ζωή διακρίνεται με την ολοένα και περισσότερη συναίσθησι της μηδαμινότητός μας.

Ενώ όσο αυξάνει η εκτίμησις του εαυτού μας σε κάτι, τόσο βαδίζουμε στην καταστροφή. Ο εχθρός θα το εκμεταλλευθή αυτό. Θα πλησιάση και θα επιχειρήση να πετάξη κανένα πετραδάκι στον δρόμο μας για να σκοντάψουμε. Μια ψυχή που δίνει στον εαυτό της αξία, μοιάζει με τον κόρακα του Αισώπου που ακούγοντας τις κολακείες της αλεπούς για την «ωραία» του φωνή, άνοιξε το στόμα και του έπεσε το τυρί…».

☦ Τι είναι αυτή η γαλήνη που προηγείται από την καταιγίδα που θα ξεσπάσει σε λίγο;

 

Τὸ ἱερὸ καὶ προφητικὸ βιβλίο τῆς Ἀποκαλύψεως περιγράφει τὴν διὰ μέσου τῶν αἰώνων πάλη τῆς Ἐκ­κλησίας τοῦ Χριστοῦ μὲ ὅλες τὶς ἀντίθετες δυνάμεις καὶ τὸν ὁριστικὸ θρίαμβό της στὰ τέλη τῶν αἰώνων.

Στὸ κύριο μέρος τοῦ βιβλίου εἰσερχόμαστε ὅταν τὸ Ἀρνίο τῆς Ἀποκαλύψεως, δηλαδὴ ὁ σταυρωμένος καὶ ἀναστημένος Χριστός, ὁ αἰώνιος θριαμβευτὴς καὶ κυβερνήτης τοῦ παντός, παίρνει ἀπὸ τὰ χέρια τοῦ καθημένου ἐπὶ τοῦ θρόνου Θεοῦ τὸ βιβλίο τὸ σφραγισμένο μὲ ἑπτὰ σφραγίδες γιὰ νὰ τὸ ἀνοίξει.

☦ Ξυπνάω ένα πρωί με ένα εξόγκωμα στον ουρανίσκο....

Λέω δεν είναι κάτι.

Θα είναι από κάποια κύστη στο δόντι.

Όμως αυτό μεγαλώνει. Μεγαλώνει επικίνδυνα.

Τότε καταφεύγω στους ειδικούς.

Στους ειδικούς των ειδικών. Σε στοματολόγους.

Μόλις με βλέπουν συστήνουν κατευθείαν μαγνητική.

Η διάγνωση δείχνει επιθετικό καρκίνο.

☦ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΠΙΣΩ ΣΤΗΝ Ι.Μ. ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΤΟ ΜΑΚΡΙΝΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΟΙ ΔΥΟ ΚΛΕΜΜΕΝΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΠΟΡΤΑΪΤΙΣΣΗΣ

Επαναπατρίζονται σπάνιες κλεμμένες εικόνες του Χριστού Παντοκράτορα και της Παναγίας Πορταΐτισσας

Δύο δεσποτικές εικόνες που απεικονίζουν η μία τον Χριστό Παντοκράτορα και η άλλη την Παναγία Πορταΐτισσα, χρονολογούμενες στον 18ο αιώνα, παραδόθηκαν στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας. Οι δύο εικόνες είχαν κλαπεί, μαζί με άλλα αντικείμενα, τον Νοέμβριο του 2007 από την Ι. Μονή Κοίμησης της Θεοτόκου στο Μακρίνο Ανατολικού Ζαγορίου Ιωαννίνων.

☦ «την μια θα σωζόμαστε , την άλλη θα χανόμαστε...»

ΦΩΤΟ από το fb και την δούλη του ΘΕΟΥ Φιλιππία

-Γέροντα, αυτές τις στιγμές ποιο είναι το συμφέρον της πατρίδος;

« να γίνετε ΑΓΙΟΙ παιδί μου»

(αυτή η ερώτηση ήταν η αφορμή να εκτυλιχτεί ένας επίκαιρος διάλογος που ταιριάζει με όσα ζούμε)

- Λες να γίνουμε ΑΓΙΟΙ , παππούλη;

☦ -"κάθε μέρα που περνάει είναι υπέρ ημών, αν και ετοιμάζουν και άλλα"

  -"πλησιάζει η ώρα του ΑΓΙΟΥ ΘΕΟΥ"

Γερόντισσα από μεγάλη Ιερά Μονή

https://konstantinoupolipothoumeno.blogspot.com/

☦ μακ. γερόντισσα Γαλακτία: "τα βρώμικα να λες, αυτά που θα φέρουν τις αρρώστιες , τις ενεσάρες και τον πόλεμο"

ΕΧΟΥΜΕ ΤΡΟΠΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΘΟΥΜΕ - ΝΑ ΠΟΛΕΜΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΑΓΙΑΣΟΥΜΕ

Αλλά και άνθρωποι που είχαν δυσκολίες προσωπικές, ο Γέροντας ο Παΐσιος τους έλεγε: