“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Δευτέρα 16 Απριλίου 2012

Η παγίδα των ΑΟΖ Γιατί το «κλειδί» είναι η υφαλοκρηπίδα

Γρηγόρης Ι. Τσάλτας
Είναι γεγονός, ότι τα τρία τελευταία χρόνια, με αφορμή τρεις συμφωνίες ανάμεσα σε ενδιαφερόμενα κράτη στην περιοχή της νότιο-ανατολικής Μεσογείου, ειδικότερα την Αίγυπτο, την Κύπρο, τον Λίβανο και το Ισραήλ, για οριοθέτηση της παρακείμενης ή απέναντι θαλάσσιας περιοχής που προσδιορίζει τα θαλάσσια συνορά τους, έχει ξεσπάσει μια έντονη παραφιλολογία σχετικά με τη δυνατότητα της Ελλάδας να συμπράξει στην όλη αυτή διακρατική ρύθμιση. Ως γνωστόν στην ίδια αυτή περιοχή γειτνιάζουν επίσης η Τουρκία, η Συρία και η Ελλάδα. Έμμεσο ενδιαφέρον έχει και η Λιβύη, ειδικότερα για τις απέναντι με την Ελλάδα ακτές της στην περιοχή της νότιας Κρήτης. Τα εφτά αρχικά αυτά μεσογειακά κράτη, με στόχο τη συνολική ρύθμιση της οριοθέτησης της υποθαλάσσιας περιοχής, που με βάση το διεθνές δίκαιο της θάλασσας αφορά στη εξερεύνηση και εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, θα έπρεπε να είχαν ανοίξει έναν διάλογο με σκοπό την αποφυγή της παραβίασης των σχετικών κανόνων του διεθνούς δικαίου που θα μπορούσε να προκύψει από μεμονωμένες ενέργειες, αλλά και αμφισβητήσεις που θα μπορούσαν να προέλθουν ακόμα και από διμερείς συμφωνίες που αγγίζουν όμως τα θαλάσσια σύνορα άλλων όμορων ή απέναντι κρατών. Ασφαλώς, το ενδιαφέρον άμεσης εκμετάλλευσης των υποθαλάσσιων φυσικών πόρων, σε συνδυασμό με τη γενικότερη διεθνή οικονομική κρίση, τη διαρκή αύξηση των τιμών των υδρογονανθράκων και με δεδομένο ότι ορισμένα κράτη στην ευρύτερη αυτή περιοχή έχουν δείξει μέχρι στιγμής απόλυτα αδιάλλακτη στάση ώστε να επιτευχθεί μια γενικότερη συμφωνία (βλ. περίπτωση Τουρκίας), οδήγησε σε μια πρώτη συμφωνία της Αιγύπτου με την Κύπρο για οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης τους ανάμεσα στις απέναντι στην περιοχή ακτές τους.

Η ώρα των αποστράτων !!!

Πόλεμος στο παρασκήνιο
Ο πραγματικός πόλεμος στο παρασκήνιο μεταξύ των κομμάτων διεξάγεται από την περασμένη εβδομάδα για τις υποψηφιότητες στρατηγών των Ενόπλων Δυνάμεων και της ΕΛ.ΑΣ στην προσπάθεια... των κομμάτων να εξασφαλίσουν την ψήφο των δυσαρεστημένων ενστόλων. Ο πόλεμος αυτός αφορά κυρίως τα ψηφοδέλτια της ΝΔ, του ΛΑΟΣ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων. «Χωρίς τον Στρατό και την Αστυνομία μαζί μας δεν μπορούμε να πάμε καλά» είπε την περασμένη εβδομάδα στους επιτελείς του ο κ. Αντ. Σαμαράς, ο οποίος τις επόμενες ημέρες θα αναλάβει δημόσια δέσμευση ότι θα αποκαταστήσει τις μισθολογικές αδικίες που υπέστη το προσωπικό των Ε.Δ. και της ΕΛ.ΑΣ.

Περιζήτητος «γαμπρός» ο Φρ. Φράγκος
Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος της ΝΔ έχει δεχθεί εισηγήσεις να συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας έναν από τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων που αποστράτευσε ο πρώην υπουργός Άμυνας κ. Π. Μπεγλίτης. Μάλιστα για τον λόγο αυτό συναντήθηκε τη Μεγάλη Πέμπτη με τον πρώην αρχηγό ΓΕΣ κ. Φρ. Φράγκο. (Ο πρώην Α/ΓΕΣ το συζητούσε γενικώς να ασχοληθεί με την πολιτική. Έχοντας άριστες σχέσεις με τον Βενιζέλο, αλλά άθλιες με τον Μπεγλίτη, δεν τον «έπαιρνε» για ΠΑΣΟΚ. Έτσι κι αλλιώς είχε «καταγραφεί» στις Ε.Δ. ως «δεξιός». Την ημέρα που αποστρατεύθηκε, προς μεγάλη ευχαρίστηση του Μπεγλίτη, δέχτηκε τηλεφώνημα από τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, Γιώργο Καρατζαφέρη, για να ενταχθεί στο κόμμα. Κράτησε... πισινή, αν και ο Καρατζαφέρης τον πρότεινε ακόμη και για αναπληρωτή υπουργό Άμυνας στην κυβέρνηση Παπαδήμου). Αντίστοιχες προτάσεις έχει υποβάλει στους πρώην αρχηγούς και ο κ. Γ. Καρατζαφέρης, χωρίς όμως μέχρι τώρα να έχει κάποια από αυτές καρποφορήσει. Ο κ. Π. Καμμένος ανακοίνωσε ήδη την υποψηφιότητα του απόστρατου υποπτεράρχου κ. Ν. Θεοχάρη στην Πιερία και του απόστρατου αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ. κ. Τζ. Φιλιππάκου στη Λακωνία, ενώ συζητεί τη συμμετοχή και του πρώην αρχηγού ΓΕΕΘΑ κ. Δ. Γράψα στην Αθήνα.

(ΒΗΜΑ - RALNEWS 14/04/2012 – Σ.Λ.)

ΙΔΟΥ ΤΟ ΚΥΣΕΑ ΠΟΥ ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ !!!



olympia

Προφυλακιστέος ο Ακης Τσοχατζόπουλος

Προφυλακιστέος κρίθηκε ο πρώην υπουργός Ακης Τσοχατζόπουλος μετά την πολύωρη απολογία του, κατηγορούμενος για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες αμοιβές, που φέρεται να έλαβε για τις προμήθειες των συστημάτων TOR-M1 και υποβρυχίων. Ο Ακης Τσοχατζόπουλος απολογείτο ενώπιον του ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή από τις 12:00 το μεσημέρι και δέχθηκε ερωτήσεις βάσει του υπομνήματος που παρέδωσε. Σύμφωνα με πληροφορίες, αρνείται την κατηγορία επικαλούμενος απόφαση του ΚΥΣΕΑ για τις προμήθειες των όπλων, ενώ φέρεται να δηλώνει επιφύλαξη ως προς την υπερασπιστική του γραμμή για τους TOR-M1, υπόθεση της οποίας η δικογραφία είναι ογκωδέσταση. Ο κ. Τσοχατζόπουλος αναμένεται να κρατηθεί σήμερα στη ΓΑΔΑ καθώς οι φυλακές παραμένουν κλειστές λόγω αργίας και να οδηγηθεί το πρωί σε σωφρονιστικό κατάστημα.

Από το 1965 γνώριζαν την ύπαρξη πετρελαίου στην Ελλάδα

Το 1965 ήταν πασίγνωστο πως διαθέτουμε πετρελαιοειδή και υδρογονάνθρακες!Για να μη πούμε για τις μαρτυρίες των Αρχαίων Ελλήνων. Ο Ηρόδοτος αναφέρει για το πετρέλαιο που είδε σε μια λίμνη απ' τις πολλές (τότε) στην Ζάκυνθο, η μεγαλύτερα δε, ήταν 70 πόδια (= 23 μ.) και στο βάθος της είχε διώρυγα!Ιδίοις όμμασις είδε και πετρέλαιο στην Θάλασσα της Ζακύνθου, λέει. Αναφέρεται και στην μυρσίνη πίσσα της Πιερίας, την οποία συγκέντρωναν σε λάκκο πλησίον λίμνης (4 στάδια - περί τα 800 μ. από την θάλασσα), και την έβαζαν σε αμφορείς! Και κλείνει κάνοντας αναφορά και για το πετρέλαιο της Λιβύης!

Ο ΙΣΟΒΙΤΗΣ ΤΟΥ ΑΡΚΑ … ΨΗΦΙΖΕΙ