“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Τρίτη 24 Μαρτίου 2020

Μόρφου Νεόφυτος: "Εμείς μιλούμε, όχι για τον ιό της κορώνας αλλά για τον Υιό του Θεού του ζώντος".

Χειρόγραφη συμβουλευτική-παραινετική επιστολή του μακαριστού Γέροντος Εφραίμ του Φιλοθεϊτου για την αναγκαιότητα αλλά και ωφελιμότητα της καθημερινής προσευχής μας, με τους ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ της ΘΕΟΤΟΚΟΥ

«Υπάρχει δρόμος ωρέ»!!! «Είναι ο δρόμος του Θεού….»

Κολοκοτρώνης: “Παναγία μου, βοήθησε και τούτην την φορά τους Έλληνες διά να εμψυχωθούν”.  

Δημήτρης Νατσιός, δάσκαλος-Κιλκίς
«Άκρα του τάφου σιωπή στον κάμπο βασιλεύει….».
«Όπου και να σας βρίσκει το Κακό, αδελφοί,
όπου και να θολώνει ο νους σας,
μνημονεύετε Διονύσιο Σολωμό
και μνημονεύετε Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη!», 
γράφει ο Ελύτης. Μνημονεύω, τούτες τις δύσκολες ημέρες - κλεισμένοι στα αρχοντικά μας- τους στίχους του Σολωμού. Περίεργες στιγμές ζούμε. 
Η άνοιξη, η νιότη του χρόνου, πολιορκεί τις αισθήσεις μας. «Έστησ’ ο Έρωτας χορό με τον ξανθό Απρίλη/ κι η φύσις ηύρε την καλή και τη γλυκιά της ώρα». Και έξω το αόρατο κακό. Πολιορκημένοι. Με τα ντουλάπια να βογκούν από ρύζια και ζυμαρικά. Εκείνοι, οι «Ελεύθεροι Πολιορκημένο», έψαχναν εναγωνίως ακόμη και ποντικούς και «ήτο ευτυχής όστις εδύνατο να πιάσει έναν. Βατράχους δεν είχαμε, κατά δυστυχίαν», γράφει ο Κασομούλης στα «Στρατιωτικά Ενθυμήματά» του.

Πριν 5 χρόνια ένας στάρετς «παιδί μου τα σπίτια σας είναι όρθια και τα ερείπια είσθε εσείς μέσα σε αυτά»

Φώτο από fb ( Magical Greece)
Ο ίδιος μας είπε τότε και το οποίο πολλές φορές το δημοσιεύσαμε σε αρθρογραφία μας
-«πώς μπορεί παιδί μου η ανθρωπότητα να αντέξει στο ταξίδι της  μέσα στην καρδιά του σκότους;» 
Σήμερα ιστάμενοι μετέωροι με αγωνίες και πολλά  ερωτηματικά για αυτά που ζούμε ελάβαμε από σεβαστό γέροντα τα παρακάτω προς ψυχική ενδυνάμωση: Ιδού καιρός ευπρόσδεκτος να καταλάβουμε τους φυλακισμένους μας.

Η Θεολογία των δακρύων

Αγίου Ιωάννου της Κλίμακος
Είπαν πως ο Χριστιανισμός κάνει τον άνθρωπο κατηφή και μελαγχολικό. Η συναίσθηση της αμαρτωλότητός του και τα δάκρυα που χύνει εξ αιτίας της φυγαδεύει την χαρά από την ψυχή του. Έτσι είπαν. Είναι όμως έτσι τα πράγματα;
Όλοι όσοι τα λένε αυτά είδαν από μακρυά το βίωμα της πίστεως. Γι’αυτό και το παρεξήγούν. Δεν κατάλαβαν ότι μόνο ο Χριστιανός ζει την αληθινή χαρά. Μια χαρά που δεν είναι «εκ του κόσμου τούτου». Διότι η ποιότητά της είναι άλλη και η προέλευσή της είναι άλλη. Κυοφορείται μέσα στα δάκρυα του πόνου για τις αμαρτίες μας και ωριμάζει πάλι μέσα στα δάκρυα μιας τώρα απέραντης ψυχικής ευφροσύνης που φέρνει η συναίσθηση της συγχώρεσης και της λύτρωσης.

Η συμβολή του Ιερού Κλήρου στην επανάσταση του 1821

Η Ελληνική Επανάσταση, ως επιστέγασμα της αυγής και αναγέννησης του Νέου Ελληνισμού, αποτελεί ένα από τους πιο ένδοξους και σπουδαίους σταθμούς της ιστορικής μας πορείας. Δεν ήταν μόνο το γεγονός ότι ένας λαός, με τον πολιτισμό του και την ψυχή του ακέραια, ανακτά την ελευθερία του και την πολιτική του οντότητα μετά από μακρά περίοδο δουλείας που δεν γνώρισε ποτέ άλλοτε στην ιστορία του, πραγματοποιώντας μερικώς τους σκοπούς του με την δημιουργία ελληνικού κράτους.

Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου: Ανάλυση στα Θεία Νοήματα των Ύμνων της Εορτής

1) Απολυτίκιο
«Σήμερον τῆς σωτηρίας ἡμῶν τὸ κεφάλαιον, καὶ τοῦ ἀπ' αἰῶνος μυστηρίου ἡ φανέρωσις· ὁ Υἱὸς τοῦ Θεοῦ, Υἱὸς τῆς Παρθένου γίνεται, καὶ Γαβριὴλ τὴν χάριν εὐαγγελίζεται. Διὸ καὶ ἡμεῖς σὺν αὐτῷ, τῇ Θεοτόκῳ βοήσωμεν· Χαῖρε Κεχαριτωμένη, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ»
"Σήμερον της σωτηρίας ημών το Κεφάλαιον", ψάλλει ο υμνωδός. Σήμερα, ανοίγει το πλέον μνημειώδες, κοσμοσωτήριο και κοσμοϊστορικό Κεφάλαιο στην ιστορία της ανθρωπότητας: Το Κεφάλαιο της Σωτηρίας του κόσμου! Και το «σήμερον» αυτό που προπορεύεται «της σωτηρίας», υποδηλώνει μεν την αφετηρία της, αντανακλά όμως δε και το αιώνιο προσκλητήριο για την Βασιλεία του Θεού στον καθένα από εμάς, το οποίο εκδίδεται στο καθημερινό μας «σήμερα»!

Ὅσιος Παΐσιος: “Χαιρόμαστε γιατί η Παναγία μας έβγαλε ασπροπρόσωπους”

Η Παναγία έφερε στον κόσμο την χαρά
–Γέροντα, μπορείτε να μας ψάλετε το Μεγαλυνάριο που είχατε γράψει για την Παναγία;
–Έλα να το ψάλουμε μαζί. «Εύρες πολλήν Χάριν παρά Θεού, Μήτερ του Δεσπότου, Μεγαλόχαρη, αληθώς, Κεχαριτωμένη, ως Γαβριήλ εβόα, Βασίλισσα Αγγέλων, φρούρει τους δούλους σου». Να σού πω τώρα και ένα δογματικό: Η Παναγία ήταν Κόρη και Μητέρα, Δούλη και Βασίλισσα, Βασίλισσα όλου του κόσμου. Χωράει στον νού του ανθρώπου αυτό; Και ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου είναι κάτι το υπερφυσικό, έξω της λογικής.
Εύχομαι η Παναγία να σού δώση την χαρά του Ευαγγελισμού και ο Άγγελος να σε ευλογήση, για να έχης πνευματική πρόοδο. Αμήν.

Στην Ινδία σφραγίζουν τους υπόπτους για κορωνοϊό στο χέρι

Οι ίδιοι άνθρωποι παρακολουθούνται επίσης χρησιμοποιώντας τα κινητά τους τηλέφωνα και τα προσωπικά τους δεδομένα
Μετά από μια ολοήμερη απαγόρευση της κυκλοφορίας παρατηρήθηκε πως εκατομμύρια Ινδών παραμένουν σε καραντίνα εξαιτίας της παγκόσμιας πανδημίας του κορωνοϊού.
Και τώρα, οι ανησυχητικές εικόνες συνεχίζονται στην Ινδία, καθώς όπου υποπτεύονται πως υπάρχουν κάποιοι που έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό τους σφραγίζουν στο χέρι, σύμφωνα με το Reuters.

ΣΤΟΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ ΤΗΣ ΥΠΕΡΕΝΔΟΞΗΣ ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΜΑΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΜΑΡΙΑΣ.

Ἁγ. Ἰωάννου τοῦ Χρυσοστόμου
1.Πάλι σήμερα ἔχουμε χαρμόσυνες εἰδήσεις, πάλι ἔχουμε μηνύματα ἐλευθερίας, πάλι ἔχουμε μία ἀνάκληση ἀπὸ τὴν πτώση καὶ μία ἐπάνοδο στὴ ζωή, μία ὑπόσχεση εὐφροσύνης καὶ μία ἀπαλλαγὴ ἀπὸ τὴ δουλεία. Ἕνας ἄγγελος συνομιλεῖ μὲ τὴν Παρθένο, γιὰ νὰ μὴν ξαναμιλήσει ὁ διάβολος μὲ γυναίκα. Λέει ἡ Γραφή· «Τὸν ἕκτο μήνα τῆς ἐγκυμοσύνης τῆς Ἐλισάβετ στάλθηκε ἀπὸ τὸν Θεὸ ὁ ἄγγελος Γαβριὴλ σὲ μία παρθένο, ποὺ ἦταν μνηστευμένη μὲ ἕναν ἄνδρα». Στάλθηκε ὁ Γαβριήλ, γιὰ νὰ ἀποκαλύψει τὴν παγκόσμια σωτηρία τῶν ἀνθρώπων. Στάλθηκε ὁ Γαβριήλ, νὰ φέρει στὸν Ἀδὰμ τὴ βέβαιη ἀποκατάστασή του. Στάλθηκε ὁ Γαβριήλ, στὴν παρθένο, γιὰ νὰ μεταβάλει τὴν ἀτιμία τοῦ γυναικείου φίλου σὲ τιμή. Στάλθηκε ὁ Γαβριήλ, γιὰ νὰ προετοιμάσει τὸν νυμφικὸ θάλαμο, ὥστε νὰ εἶναι ἀντάξιος γιὰ τὸν ἀμόλυντο Νυμφίο. Στάλθηκε ὁ Γαβριήλ, γιὰ νὰ συντελέσει νὰ νυμφευθεῖ τὸ πλάσμα μὲ τὸν πλάστη.

Με αυτά που γίνονται στον Έβρο σήμερα κατανοούμε γιατί ο Άγιος Παΐσιος εμφανίστηκε στις 7 Οκτωβρίου του 2017 στην Πνευματική Μητέρα της της Ιεράς Μονής Σεϊδανάγιας της Συρίας και της λέει: «Έλα να με βρεις στο σπίτι μου στην Αλεξανδρούπολη»

Τα παρακάτω συνέβησαν στις 7 Οκτωβρίου του 2017, γραφτήκαν και δημοσιοποιήθηκαν προς Δόξα ΘΕΟΥ τότε. Σήμερα αυτό που συμβαίνει στον Έβρο τα καθιστά πιο επίκαιρα. Τα επαναδημοσιεύουμε για να εμψυχωθούμε ότι ο ΑΓΙΟΣ γνώριζε και γνωρίζει τι κίνδυνοι μας περιβάλλουν και για αυτό με την παρρησία του έγινε η  νοητή φρουρά στον Έβρο από την Αλεξανδρούπολη μέχρι το ακρότατο σημείο της συνοριογραμμής μας.
Από τότε μέχρι σήμερα ένας λογισμός μας βασάνιζε , τον οποίο και σας τον εκμυστηρευόμαστε με πόνο ψυχής «έλεγα μέσα μου ..μήπως τολμήσουν να φέρουν την πολεμική ατμόσφαιρα που επικρατεί στην Συρία στον Έβρο;»και σήμερα με αυτά που συμβαίνουν ανατριχιάζω από αυτά που γνώριζε ο Ουρανός για τις ημέρες μας.
Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
Αυτά γράφαμε στις 7 Οκτωβρίου του 2017
Αδελφοί δεν είναι εύκολο να γράφεις κάτι θαυμαστό που είναι χειροπιαστό γιατί το ομολογεί η ίδια η Γερόντισσα Ακυλίνα που είναι η πνευματική μητέρα της  μοναστικής αδελφότητας  στο Παγκοσμίου Ορθόδοξης Ιστορικής φήμης Μοναστήρι της ΠΑΝΑΓΙΑΣ της Σεϊδανάγιας πλησίον της Δαμασκού.

Άγιος Παϊσιος: “ΕΧΟΥΜΕ ΕΥΘΥΝΗ - Αν δεν αντιδράσουμε θα σηκωθούν οι πρόγονοι μας από τους τάφους...”

Στόν εὐαγγελισμό τῆς πανυπέραγνης Δέσποινάς μας Θεοτόκου καί Ἀειπαρθένου Μαρίας

Ἅγιος Γρηγόριος ὁ Παλαμᾶς
1. O ψαλμωδὸς προφήτης, ἀπαριθμώντας τὰ εἴδη τῆς δημιουργίας καὶ καθορώντας τὴν ἀποτεθειμένη σʼ αὐτὰ σοφία τοῦ Θεοῦ, γεμάτος θαυμασμὸ ὁλόκληρος, ἐκεῖ ποὺ ἔγραφε ἀνεφώνησε· «πόσο μεγαλοπρεπῆ εἶναι τὰ ἔργα σου, Κύριε, ὅλα τὰ ἔπλασες μὲ σοφία!».

Σʼ ἐμένα τώρα, πού ἐπιχειρῶ νὰ ἐξαγγείλω κατὰ δύναμι τὴν σαρκικὴ ἐπιφάνεια τοῦ Λόγου πού ἔκτισε τὰ πάντα, ποιὸς λόγος θὰ μοῦ ἀρκέση γιὰ ἐξύμνησι; Ἐὰν πραγματικὰ τὰ ὄντα εἶναι γεμάτα θαῦμα καὶ τὸ ὅτι αὐτὰ προῆλθαν στὴν ὕπαρξι ἀπὸ μὴ ὄντα εἶναι θεῖο καὶ πολυύμνητο, πόσο θαυμασιώτερο καὶ θειότερο εἶναι καὶ πόσο ἀναγκαιότερο εἶναι νὰ ὑμνῆται ἀπὸ μᾶς τὸ νὰ γίνη κάποιο ἀπὸ τὰ ὄντα θεός, καὶ ὄχι ἁπλῶς θεός, ἀλλὰ ὁ ὄντως ὧν Θεός, καὶ μάλιστα ἡ φύσις μας ποὺ δὲν μπόρεσε ἢ δὲν θέλησε οὔτε τὸν χαρακτήρα κατὰ τὸν ὁποῖο ἔγινε νὰ φυλάξη καὶ γιʼ αὐτὸ δικαίως ἀπωθήθηκε στὰ κατώτατα μέρη τῆς γῆς; Διότι τόσο μεγάλο καὶ θεῖο, τόσο ἀπόρρητο καὶ ἀκατανόητο εἶναι τὸ ὅτι ἡ φύσις μας ἔγινε ὁμόθεος καὶ ὅτι δι' αὐτῆς μᾶς χαρίσθηκε ἡ ἐπάνοδος στὸ καλύτερο ὥστε τοῦτο καὶ στοὺς ἁγίους ἀγγέλους καὶ στοὺς ἀνθρώπους, ἀκόμη καὶ στοὺς προφῆτες, ἂν καὶ αὐτοὶ βλέπουν διὰ Πνεύματος, νὰ μένη στὴν πραγματικότητα ἀνεπίγνωστο, μυστήριο ποὺ εἶναι κρυμμένο ἀπὸ τὸν αἰώνα.

Γέροντας Γαβριήλ Αγιορείτης: “7 πράγματα θα μας σώσουν. Αυτά είναι τα αλεξίσφαιρα, οι πνευματικές ασπίδες…”