“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Δευτέρα 3 Απριλίου 2017

Πρόγραμμα Διορθόδοξης Επιστημονικής Ημερίδας για την καταδίκη του Οικουμενισμού και της Ψευδοσυνόδου της Κρήτης

Πίσω από την πόρτα του ναού

Ήταν ο άνθρωπος της παρέας. Πειράγματα, αισχρόλογα, αστεϊσμοί και άλλα πολλά ήταν στον ημερήσιο κατάλογο των κατορθωμάτων του.
Τα χρόνια περνούσαν και ποτέ του δεν συνδέθηκε με κάποιους ανθρώπους…ποτέ του δεν εμπιστεύτηκε κανέναν. Όλοι τον θέλανε για την παρέα αλλά μέχρις εκεί. Αλλά και ο ίδιος κανέναν δεν έπαιρνε στα σοβαρά, κανέναν δεν αισθανόταν δικό του άνθρωπο, φίλο του, οικείο του.
Κάπου στα 30 του, γνώρισε μία κοπέλα. Την γνώρισε μέσα από μια τυχαία παρέα, διαμέσου γνωστών αγνώστων. Η κοπέλα αυτή είχε κάτι το διαφορετικό, κάτι το «περίεργο». Του κίνησε το ενδιαφέρον.

Η Πρώτη Απειλή από τον Βορρά θα μας πάρει ξώφαλτσα; ΚΑΙ μετά…

Φώτο από http://ivan-2-google.blogspot.gr
Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
Η  Εγγλέζικη εξωτερική πολιτική μετά το Brexit επανακάμπτει στα Δυτικά Βαλκάνια και παρακολουθεί τα γεγονότα (βλ αλβανικό αλυτρωτισμό)  με μεγάλη προσοχή. Οι Άγγλοι έχασαν πολύ χρόνο και προσπαθούν να γεμίσουν το κενό που φρόντισε η πονηρή τουρκία να καλύψει.

Τότε και τώρα: Η αίρεση της εικονομαχίας και η παναίρεση του οικουμενισμού.

Ἧκε θαλασσοπόρος ποτέ, κυβερνωμένη ἀοράτῳ δυνάμει Σου, Εἰκών Σου ἡ παναγία, Θεογεννῆτορ ἁγνή, ἀπὸ τῆς Νικαίας εὐδοκίᾳ Σου, καὶ ταύτης ὡς γέγραπται, οὐκ ἐγνώσθης ἐν ὕδασι, τὰ ἴχνη Κόρη, ἐνεργείᾳ τῇ κρείττονι, καὶ κατέπλευσεν, ἐν τῷ Ὄρει τοῦ Ἄθωνος, στύλῳ φωτὸς ἐκλάμποντι, αὐτῆς τὴν παράδοξον, ἕλευσιν πᾶσι δηλοῦσα, τοῖς μονασταῖς Πορταΐτισσα, πιστῶς Σοι βοῶσι· χαῖρε πάντων προστασία, καὶ καταφύγιον.

Η αίρεση της εικονομαχίας, ως γνωστόν, ταλάνισε την αυτοκρατορία επί 120 ολόκληρα χρόνια! Αιρετικοί αυτοκράτορες και πατριάρχες διαδέχονταν ο ένας τον άλλον, τρομοκρατώντας το Ορθόδοξο ποίμνιο με φυλακίσεις, με ξυλοδαρμούς, με εξορίες, με αφορισμούς και καθαιρέσεις.
Το τίμημα της αντίστασης στις απαιτήσεις των αιρετικών εικονομάχων το πλήρωσε ολόκληρος ο λαός, αλλά τις πιο σφοδρές και απάνθρωπες διώξεις δέχθηκαν οι μοναχοί, οι παπάδες και οι Ορθόδοξοι επίσκοποι και πατριάρχες.

Η υπέρβαση του θανάτου στη μοναχική ζωή

Γέροντας Βασίλειος Γοντικάκης, Προηγούμενος Ι.Μ. Ιβήρων
Ένας Αββάς του Γεροντικού έλεγε: «Δεν είμαι μοναχός, αλλά είδα αληθινούς μοναχούς». Αύτη η φράση με βοηθεί και δικαιολογεί την παρουσία μου απόψε μεταξύ σας. Και από αυτά που είδα, θα προσπαθήσουμε να πούμε μερικές λέξεις για το τι είναι ένας ορθόδοξος μοναχός, και το τι βαθειά σχέση έχουμε όλοι με τη λειτουργική ζωή των μοναστηριών και τις προσωπικές εμπειρίες των άγιων ασκητών.