“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Πέμπτη 4 Ιουλίου 2019

Ο Όσιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης και ο Αγιορείτικος Μοναχισμός

Παύλος Μον. Λαυριώτης
Ο ΟΣΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ο ΑΘΩΝΙΤΗΣ γεννήθηκε στην πρωτεύουσα του Πόντου Τραπεζούντα μεταξύ των ετών 927-930. Οι γονείς του ήσαν πλούσιοι και ευγενείς. Το όνομα του ήταν Αβραάμιος. Ο πατέρας καταγόταν από την Αντιόχεια της Συρίας και η μητέρα από την Κολχίδα του Πόντου. Πριν γεννη­θεί, ο πατέρας απέθανε και λίγο μετά τη γέννηση του, και η μητέρα απήλθε από τον παρόντα κόσμο.
Ο μικρός Αβραάμιος, ορφανός και από τους δύο γονείς, τέθηκε υπό την προστασία συγγενής του μοναχής, η οποία ανέλαβε την φροντίδα και την παιδαγωγία αυτού. Όλη δε η ζωή και η συμπεριφορά της μοναχής επέδρασε θετικά και καταλυτικά στην μετέπειτα εξέλιξη του Αβρααμίου.

Ελλάδα θα σωθείς από ΑΓΙΟΥΣ και όχι από ΓΕΛΟΙΟΥΣ.

Κουβέντες απλές για να αξιολογηθούν στο αποκορύφωμα της μνημονιακής καταδυνάστευσης. Εν μέσω φοβερών γενικών αδιεξόδων που βιώνουμε τον  τηλεφώνησα και ο γέροντας έκανε υπομονή για να κρατώ σημειώσεις .
Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
Αν ο Ελληνικός Λαός σχεδόν στο σύνολο του δεν αντιδρούσε με τις μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις για την προάσπιση της Ελληνικότητας της Μακεδονίας του Μεγ. Αλεξάνδρου, του Αποστόλου Παύλου, του Παύλου Μελά τότε τα πράγματα θα τρέχανε πιο γρήγορα και το Ελληνικό κοινοβούλιο θα επικύρωνε με μεγαλύτερα άνεση την συμφωνία των Πρεσπών.