“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2018

Ο άγιος Σώζων (Σώστης) – 7 Σεπτεμβρίου

Ο άγιος Σώζων κατήγετο από την Λυκαονία της Μικράς Ασίας και έζησε κατά τους χρόνους του Διοκλητιανού (284-305). Το όνομά του προτού βαπτισθή ήτο Ταράσιος. Νεαρός στην ηλικία και ποιμήν προβάτων, σε όποιον τόπο οδηγούσε το κοπάδι του για βοσκή δίδασκε στους κατοίκους τον λόγο της ευσεβείας και έφερνε πολλούς ειδωλολάτρες στην μάνδρα του Θεού.
Κάποια ημέρα, τον καιρό που ξέσπασε ο μεγάλος διωγμός, ενώ έβοσκε το ποίμνιό του σε χλοερό λιβάδι, αποκοιμήθηκε ελαφρά και είδε θεία οπτασία, η οποία τον εθέρμανε στην πίστι. Κυριευμένος από ιερό ζήλο κατέβηκε στην Πομπηιούπολη της Κιλικίας και εισήλθε στο ναό των ειδώλων, όπου λατρευόταν το χρυσό άγαλμα της θεάς Αρτέμιδος.

Η Ι.Μ. Λαγκαδά υποδέχθηκε την Εικόνα της Παναγίας της Γοργοϋπηκόου

Με αισθήματα πνευματικής χαράς και συγκινήσεως πραγματοποιήθηκε και εφέτος η Υποδοχή της Θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας της Γοργοϋπηκόου εκ της Ιεράς Μονής Δοχειαρίου Αγίου Όρους, εις την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης.
Η έλευση της Εικόνος εις την περιοχή του Σοχού, αποτελεί ένα έθιμο που λαμβάνει χώρα για περισσότερο από δέκα συναπτά έτη, λόγω της πανηγύρεως της Γυναικείας Ιεράς Μονής της Παναγίας Θεοσκεπάστου, η οποία και αποτελεί μετόχιο της Ι.Μ. Δοχειαρίου.

ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΠΟΥ ΕΣΩΣΕ ΤΟΝ ΟΡΧΟΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ

Στις 8 Σεπτεμβρίου του 1943, ανήμερα των Γενεθλίων της Παναγίας μας οι Ιταλοί συνθηκολογούν. Μία ομάδα από κατοίκους του Ορχομενού Βοιωτίας πλησιάζουν στον σιδηροδρομικό σταθμό της Λειβαδιάς και ζητούν από την εκεί Ιταλική φρουρά να παραδώσει τον οπλισμό της. Διαφορετικά, τους απειλούν πως θα δεχθούν επίθεση από τους αντάρτες που βρίσκονται στην περιοχή του Τζαμαλιού (Διονύσου).
Οι Ιταλοί αρνούνται να παραδοθούν και ενημερώνουν τους Γερμανούς, οι οποίοι αφού κύκλωσαν και αφόπλισαν τους Ιταλούς έστειλαν εναντίον των Ορχομένιων την άλλη μέρα, 9 του Σεπτέμβρη, απόσπασμα με τεθωρακισμένα. Οι Ορχόμενιοι, που είχαν φθάσει στο μεταξύ στο σταυροδρόμι του Αγίου Ανδρέα, ανέτοιμοι και ανοργάνωτοι καθώς ήταν, σκόρπισαν στη γύρω περιοχή με κατεύθυνση οι περισσότεροι τον απόμερο Διόνυσο. 

Μεγάλη Πνευματική "ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ" στην Θεσσαλονίκη θα γίνει από την ΠΑΝΑΓΙΑ και τον ΑΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ για να απομονωθούν οι αντίχριστοι και να φανεί το ΔΙΚΑΙΟ της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ.

ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2012: η ΠΑΝΑΓΙΑ το ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙΝ από το ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ υποδεχόμενη  από τους Μακεδόνες έμπροσθεν του Λευκού Πύργου.
Σε μια από τις πολλές Αγρυπνίες που έγιναν τότε στο Ιερό Ναό του ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ένας παππούλης ασκητής που κατέβηκε και αυτός από το Περιβόλι της Παναγιάς έλεγε υπό το κατανυκτικό φως των κεριών…
Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
«η ΠΑΝΑΓΙΑ κατέβηκε για να  φέρει την ΣΚΕΠΗ της  στην Θεσσαλονίκη της ΜΙΑΣ   Μακεδονίας γιατί σύντομα θα προτάξουν το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων οι αντίχριστοι»