“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020

☦Το Ψυχοσάββατο της Πεντηκοστής και ορισμένες παρερμηνείες στην Παράδοση της Εκκλησίας.

πρωτοπρεσβυτέρου Δημητρίου Αθανασίου
Η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει καθορίσει δύο Σάββατα, τα οποία αφιερώνει στους κεκοιμημένους της. Είναι τα μεγάλα Ψυχοσάββατα, το ένα πριν από την Κυριακή της Απόκρεω και το άλλο πριν από την Κυριακή της Πεντηκοστής. Για την ιστορία και μόνο ας γνωρίζουμε ότι η καθιέρωση του Σαββάτου προ των Απόκρεω ως Ψυχοσαββάτου, έγινε μαλλον και αυτό κατ᾿ απομίμησιν του Σαββάτου προ της Πεντηκοστής, που ήταν και το μόνο που υπήρχε αρχικά.

☦ Ενοχοποιούμε την αγία λαβίδα;

Μερικοί ἄνθρωποι ἔχουν ἄποψη ἐπί παντός ἐπιστητοῦ πράγματος.
Καί ἐνώ γιά θέματα λ.χ. ἰατρικά, ἄν ἐξέφραζε ἄποψη γιά κάποιο σοβαρό πρόβλημα ἐπιστήμων ἄλλης εἰδικότητας, σύσσωμη ἡ ἰατρική κοινότητα θά ἀντιδροῦσε, ὡστόσο γιά θέματα ἐκκλησιαστικά καί θεολογικά ἔχει ἄποψη ἀκόμη καί ὁ κάθε συριζαῖος ἤ μή ψευδοκουλτουριάρης ἄθεος.
Τελευταῖα προέκυψε, ὡς μή ὄφειλε, θέμα μετάδοσης τῆς Θείας Κοινωνίας.
Δέν θά ὑπεισέλθουμε σέ θέματα τῆς θεολογίας, τῆς λειτουργιολογίας ἤ τῆς ἐκκλησιαστικῆς ἱστορίας.

☦Ένας Θεός ανατροπών και εκπλήξεων . . .

Σχόλιο Θηβαίου Πολίτη.: μια αγαπημένη μας Γερόντισσα, όταν διαβάζει κάποια καυστικά άρθρα που βάζουμε, μας λέει ότι παίρνουμε το φραγγέλιο. Όμως έχει δίκιο να το λέει αυτό η Γερόντισσα διότι  διαπιστώνει με λύπη κι εκείνη όπως κι εμείς, ότι  οι «έμποροι» και οι «υποκριτές» που υπάρχουν σήμερα μέσα στον Οίκο του Θεού είναι πολύ περισσότεροι.

Με ρωτούν πολλοί τι μου αρέσει περισσότερο μέσα στο Ευαγγέλιο και τους απαντώ δύο σκηνές. Η μία με τα “Ουαι” του Χριστού στους Φαρισαίους και υποκριτές (τους έσφαξε με το βαμβάκι) και από την άλλη το σκηνικό με το φραγγέλιο εναντίον των εμπόρων έξω από τον Ναό του Σολομώντος.
Γουστάρω που έχω Θεό ανατρεπτικό... Που καταγκρεμίζει την υποκρισία, τη διαφθορά και το “φαίνεσθαι”. Που στηλιτεύει κάθε ψεύτικο προσωπείο αλλά από την άλλη αγκαλιάζει ανθρώπους που είναι απ’ έξω πανούκλα αλλά από μέσα κούκλα.

☦ Οι προφητείες δεν είναι μόνο για να τις διαβάζουμε αλλά και για να τις ζούμε ; «πρώτα θα γίνει κάτι που θα γονατίσει την Αμερική …και μετά θα συμβούν τα γεγονότα»

Άραγε τι πρόκειται να ζήσουμε;
π. Ἰωάννης Καλαϊδῆς: «Πρῶτα θὰ γίνει κάτι ποὺ θὰ γονατίσει τὴν Ἀμερική. Θὰ πάψει νὰ εἶναι ὑπερδύναμη! Ὑπερδύναμη θὰ ἀναδειχθεῖ ἡ Ρωσία καὶ μετὰ θὰ συμβοῦν τὰ γεγονότα!»(2009)
Σε μια επίσκεψή μας στον Παππούλη και χωρίς να τον ρωτήσουμε ξαφνικά μας είπε: «Έφθασε ο καιρός να πάρουμε πίσω την Κωνσταντινούπολη, θα γίνει πάλι Ελληνική!» Όταν τον ρώτησα πότε θα γίνει αυτό, μου απάντησε: «Σύντομα. Πολύ σύντομα στις μέρες μας». Τον ξαναρώτησα: «Δηλαδή πότε; Πες μας κάποια ημερομηνία». 

☦ 3 Ἰουνίου 1979 ἡ θαυμαστή ἐμφάνιση τοῦ Ἁγίου Παντελεήμονος καί τοῦ Ἁγίου Λουκιλιανοῦ στόν Ἅγιο Παΐσιο

Ἀπό τό βιβλίο τοῦ π. Διονυσίου Τάτση,
«Ὁ ἀσκητής τῆς Παναγούδας»
«Τό 1979 ὁ Γέροντας Παΐσιος μετακόμισε ἀπό τόν Τίμιο Σταυρό στό κουτλουμουσιανό κελί τῆς Παναγούδας. Ἦταν 3 Ἰουνίου καί ὁ Γέροντας λόγω τῆς μετακόμισης δέν εἶχε βγάλει ἀπό τά κιβώτια τά ἐκκλησιαστικά βιβλία καί δέν ἤξερε ἀκριβῶς τήν ἡμερομηνία οὔτε φυσικά καί τόν ἑορταζόμενο ἅγιο. Ἔκανε τίς ἀκολουθίες μέ κομποσχοίνι καί ὅταν ἄρχισε νά εὔχεται καί γιά τόν ἅγιο τῆς ἡμέρας, τόν ἀπασχόλησε ὁ λογισμός ποιός ἦταν αὐτός ὁ ἅγιος.

☦ Αυτούς τους "ποιμένες" έχουμε, αλλά μάλλον αυτοί μας αξίζουν ...

Λυκούργος Νάνης, ιατρός
Επί μακαριστού Χριστοδούλου, ο νυν αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, τόξευε τα βέλη του προς τον προκάτοχό του, εγκαλώντας τον, επίσης, για έλλειψη συνοδικότητας.
Τώρα εγκαλείται, και δικαίως, και αυτός, από το συνεπίσκοπό του. Αποτελεί σκάνδαλο πρώτου μεγέθους και κορυφαία πρόκληση προς το Θείο Δομήτορα της αγίας μας Εκκλησίας, πρωτίστως, και προς τον κλήρο και το λαό δευτερευόντως,η αποφυγή συγκλήσεως της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας, εν όψει μιας πρωτόγνωρης, για την εκκλησιαστική ζωή, καταστάσεως , κατά την οποία στραγγαλίστηκε, με πρόσχημα την προστασία της δημόσιας υγείας, η και συνταγματικώς κατοχυρωμένη,ελευθερία ασκήσεως της θρησκευτικής λατρείας.

☦ ΓΕΡΟΝΤΑΣ – «ξεκινάει νέο ελληνοτουρκικό σήριαλ με βασικό πρωταγωνιστή τον ΑΓΙΩΡ-ΑΓΙΩΡ ΑΦΕΝΤΗ»

«Ήταν αποφασισμένο να μας κτυπήσουν πέρσι τέτοιο καιρό, αλλά κάτι  τους σταμάτησε. Έψαχναν χάρτες και κερκόπορτες σε όλη την συνοριογραμμή, αλλά η Φιλανθρωπία του ΑΓΙΟΥ ΘΕΟΥ πρόκαμε , τους εμπόδισε για να δεχτούν και αυτοί την πανδημία των ημερών μας , να σπάσουν τα ενδιαφέροντα οι δυνάμεις τους  σε Λιβύη και Συρία, αλλά για να καταλάβουν και οι όψιμοι σύμμαχοι τους Ρώσοι με ποιους έχουν να κάνουν.»
« τώρα όμως κάποια πράγματα ευθυγραμμίστηκαν» αυτά μας είπε ο σεβάσμιος γέροντας με μικρασιατική ρίζα και καρδιά εμφορούμενη με τους πόθους και τους καημούς της Ρωμιοσύνης της ΚΑΘ ΗΜΑΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ.
Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
Μόλις σήμερα: «Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας Τουρκίας: Δίκαιες και νόμιμες οι ενέργειές μας στη Μεσόγειο – Δεν υποχωρούμε» Πηγή: cyprustimes

☦ Όλος ο αγώνας μας γίνεται για ένα…γράμμα, το Ρ!

Κάπου στο Άγιον Όρος, ένας ασκητής φορούσε ένα χιλιομπαλωμένο, σχεδόν κουρελιασμένο ζωστικό και στην διάρκεια της ολιγόλεπτης συζήτησης με την συντροφιά κάποιων νέων ανθρώπων πήρε ένα θραύσμα από κεραμίδι που βρισκόταν πεταμένο στο χώμα κι έγραψε πάνω σε μια πέτρα την λέξη «άγριος».