“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019

Κυριακή Γ’ Λουκά: Το θαύμα της νεκρανάστασης (Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς)

(Λουκ. ζ’ 11-16)
Πολλοί είναι οι άνθρωποι που αυτοτιτλοφορούνται «Σωτήρες της ανθρωπότητας». Ποιος απ’ όλους τους όμως θα μπορούσε να φανταστεί πως θα ήταν δυνατό να σώσει ανθρώπους από το θάνατο; Στην ιστορία έχουμε δει πολλούς καταχτητές. Κανένας τους όμως δε νίκησε το θάνατο. Στη γη γνωρίσαμε πολλούς βασιλιάδες που είχαν εκατομμύρια υποτελείς. Κανένας τους όμως δεν μπόρεσε να μετρήσει στους υποτελείς του και τους νεκρούς μαζί με τους ζωντανούς.

Κυριακή Γ’ Λουκά: Ομιλία στο ευαγγέλιο που έχει θέμα το παιδί της χήρας που αναστήθηκε από τον Κύριο, όπου γίνεται λόγος και για το ότι πρέπει να είμαστε συγχωρητικοί και στοργικοί μεταξύ μας (Αγ. Γρηγόριος Παλαμάς)

Ο μέγας Παύλος, δείχνοντας το θείο και κοινωφελές τής πίστεως και διακηρύσ­σοντας τα έργα αυτής και τα κατορθώ­ματα και τους καρπούς και τη δύναμη, αρχίζει από τους αιώνες από τους οποί­ους δεν υπάρχει τίποτε αρχαιότερο, λέ­γοντας, «με την πίστη κατανοούμε ότι οι αιώνες καταρτίσθηκαν με τον λόγο τού Θεού, ώστε τα βλεπόμενα να μη έχουν γίνει από αυτά που είναι ορατά», και τελειώνει με την μελλοντική παγκόσμια ανάσταση και την τελείωση των αγίων που θα συμβεί κατ’ αυτήν, από την οποία τίποτε δεν υπάρχει τελειότερο. Συντάσσοντας όμως τον κατάλογο εκείνων που θαυμάσθηκαν για την πίστη και επιβεβαιώνουν αυτήν με τον εαυτό τους, λέγει και τούτο, ότι «με την πίστη έλαβαν γυναίκες με την ανάσταση τους νεκρούς των». Και αυτές είναι η Σαραφθία και η Σουναμίτιδα, από τις οποίες η μία έλαβε τον υιό της που είχε πεθάνει πάλι ζωντανό από τον προφή­τη Ηλία, ενώ η Σουναμίτιδα έλαβε τον δικό της από τον Ελισσαίο.

Όταν τα πράγματα στενέψουν Οικουμενική κυβέρνηση που θα την λένε και ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΗ λόγω της κρίσης;

Κακώς εχόντων των πραγμάτων ο σουλτάνος  και άλλες παρασκηνιακές δυνάμεις φαίνεται να καθορίζουν  το πολιτικό μέλλον μας και μάλιστα το άμεσο. Οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές ταυτίζονται με την γαλάζια πατρίδα του Ερντογάν και εμείς ταυτιζόμαστε με την ηλιθιότητα, την ανικανότητα και άλλα πολλά που θα τα ψηλαφήσουμε  σύντομα. Όμως «Durate, et vosmet rebus servate secundis»
«Εγκαρτερείτε και κοιτάτε εμπρός: καλύτερες μας περιμένουν μέρες». Το αναφώνησε ο Ποντίφηκας της Ρώμης λίγα 24ωρα πριν τα επεισόδια στην Μόρια της Λέσβου:
Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
21 Σεπτεμβρίου 2019
«Το προσφυγικό μαζί με τις ανισότητες και την ανάγκη ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας με τον Πάπα Φραγκίσκο στο Βατικανό. Όπως διέρρευσε, ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε τον Ποντίφικα για την αλληλέγγυα στάση του στο θέμα των προσφύγων, ενώ ο Φραγκίσκος συνεχάρη τον πρώην πρωθυπουργό για την  ανθρώπινη διαχείριση του θέματος αυτού καθώς για την έξοδο της Ελλάδας  από την οικονομική κρίση. Τέλος εξέφρασε και την θετική του εκτίμηση σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών»  Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη 21.09.2019   https://www.dw.com

ΤΟ ΑΝΑΣΤΑΣΙΜΟ ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟ ΤΟΥ ΒΑΡΕΩΣ ΗΧΟΥ (ΠΛ. Γ΄)

Ο μετανοήσας ληστής στον Παράδεισο.

Απολυτίκιον  Ήχος βαρύς
Κατέλυσας τώ Σταυρώ σου τόν θάνατον, ηνέωξας τώ Ληστή τόν Παράδεισον, τών Μυροφόρων τόν θρήνον μετέβαλες, καί τοίς σοίς Αποστόλοις κηρύττειν επέταξας, ότι ανέστης Χριστέ ο Θεός, παρέχων τώ κόσμω τό μέγα έλεος.