“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Κυριακή 4 Μαΐου 2014

Ο Άγιος Εφραίμ ο Μεγαλομάρτυς

Ο Άγιος Εφραίμ ο Μεγαλομάρτυς (κατά κόσμον Κωνσταντίνος Μόρφης) γεννήθηκε την 14 Σεπτεμβρίου 1384, ανήμερα της εορτής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, στα Τρίκαλα Θεσσαλίας. Τέκνο πολύτεκνης οικογένειας, έμεινε ορφανός από πατέρα σε μικρή ηλικία, με αποτέλεσμα η μητέρα του να φέρει όλο το βάρος της ανατροφής του ιδίου και των επτά αδελφών του. Και αυτό το κατάφερε με αγώνα και μόχθο, ώστε τα παιδιά της να μείνουν πιστά στο δρόμο της αγάπης και του Χριστού, άγοντας πνευματική και ενάρετη ζωή. Το 1395 κατέλαβε τη Θεσσαλία ο Σουλτάνος Βαγιαζίτ Α΄ με τα στρατεύματά του, ο οποίος αποκαλείτο Κεραυνός για την αγριότητά του. Η σκληρή διοίκησή του επέβαλε το παιδομάζωμα, ήτοι τη στρατολόγηση νέων αγοριών 14-18 ετών, ακόμα και μικρότερων, με σκοπό να δημιουργήσει ένα σώμα φανατικών Τούρκων, που θα στρεφόταν εναντίον των Ελλήνων.

Η Αγία μεγαλομάρτυς Ειρήνη

Την εποχή που βασίλευε ο Μέγας Κωνσταντίνος (306-337 μ.Χ.), ζούσε στην πόλη Μαγεδών της Περσίας ο Λικίνιος που ήταν ηγεμόνας μιας επαρχίας και η γυναίκα του που λεγόταν Λικινία. Αυτοί ήταν οπαδοί μίας περσικής θρη­σκείας του Ζωροάστρη. Κάποτε απέκτησαν μία χαριτωμένη κορούλα που την ονόμασαν Πηνελόπη κι όσο αυτή μεγάλωνε, τόσο πιο πολύ ξεχώριζε η εξωτερική της ομορφιά αλλά και το χάρισμα της ευστροφίας που διέθετε. Έτσι οι γονείς της, έκτος από τις περιποιή­σεις και τα υλικά αγαθά που της προσέφεραν πλουσιοπάροχα, για να την κάνουν ευτυχι­σμένη, ανέθεσαν και τη μόρφωση της σε έναν σοφό δάσκαλο, τον Απελλιανό. Εκείνος, ανέλαβε τη διαπαιδαγώγηση της Πηνελόπης με μεγάλο ενδιαφέρον και με χαρά έβλεπε την πρόοδό της, στα μαθήματα που της έκανε. Πολλές φορές, συζητώντας μαζί της, καταλάβαινε πως η νεαρή κόρη με τα προτερήματα που είχε και με το χαρακτήρα της, τον βοηθούσε να γίνει περισσότερο σοφός.

Ο αναστεναγμός του γέρου

Είναι αλήθεια πέρα για πέρα, πως , όπως οι λόγοι του διδάσκαλου οσίου Εφραίμ απώτερο σκοπό έχουν να φέρουν τον άνθρωπο σε καλή πνευματική κατάσταση, που θα τον οδηγήση στην μετάνοια, αυτό επιδιώκουν και οι ακολουθίες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής (τα τροπάρια, τα ιδιόμελα, οι κανόνες, οι αναγνώσεις, τα πολλά σταυροκοπήματα, οι άπειρες μετάνοιες). Σκοπό έχουν να σπάσουν το εγώ, να κάμψουν τον αγέρωχο νου, ώστε οι πιστοί να σταθούν σεβίζοντες ενώπιον του Θεού, ζητώντας συγγνώμη των πεπραγμένων.

Ρωσία: Δεκάδες ρωσικά μαχητικά στην Κριμαία…

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ουκρανικής εφημερίδας «Kyiv Post», η Ρωσία ανέπτυξε...στην Κριμαία δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη (τύπου Mig-29 και Su-27, καθώς επίσης και βομβαρδιστικά αεροσκάφη τύπου Tupolev Tu-22 σύμφωνα με ανεπίσημες πηγές). 
Η Ρωσία μπορεί ανά πάσα στιγμή να κινηθεί εντός του ουκρανικού εδάφους στο πλαίσιο στρατιωτικής επιχείρησης. Το ζητούμενο είναι ο πολιτικός στόχος. 

Μελέτη - ΣΟΚ! Στα 360€ πάνε όλες οι συντάξεις

Μελέτη-σοκ από τον Αλέξη Μητρόπουλο για την kontranews
ΣΗΜΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ για εκατομμύρια ασφαλισμένους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, εκπέμπει η Kontranews, αποκαλύπτοντας το ληστρικό σχέδιο των ξένων τοκογλύφων για τις συντάξεις.
Οι υπογραφές που έπεσαν στα διάφορα μνημόνια, έχουν προδιαγράψει ένα καταστροφικό μέλλον βουλγαροποίησης των κύριων και επικουρικών συντάξεων, που αφορά όλους τους Έλληνες, που είχαν την ατυχία να δουλέψουν σκληρά στη ζωή τους και ήλπιζαν ότι κάποια στιγμή θα μπορούν να ζήσουν με αξιοπρέπεια. Υπολόγισαν όμως, χωρίς την Άνγκελα Μέρκελ και τους υποτακτικούς της, οι οποίοι με όχημα τα δανεικά και τα γνωστά εκβιαστικά διλήμματα, πέτυχαν να καταστρέψουν και τις συντάξεις και να σμπαραλιάσουν κάθε μορφή κοινωνικής πρόνοιας.

«Εμφανίσεις και θαύματα της Παναγίας » Ιερά Μονή Παρακλήτου

Το όραμα του ησυχαστού
Η νοερά προσευχή , η ευχή του Ιησού, είναι το κεντρικό θέμα του βιβλίου «Νηπτική θεωρία». Ο συγγραφέας του, ο ανώνυμος ησυχαστής, ο αυτοαποκαλούμενος «Απελπισμένος», αποκαλύπτει τα βιώματά του και προσφέρει την πείρα του στον αναγνώστη, σαν οδηγό για την κατάκτηση της νοεράς προσευχής.

Αυτός ο πρακτικός δάσκαλος παρουσιάζει με φυσικότητα και ιδιαίτερη γλυκύτητα τις εμφανίσεις και συνομιλίες του με τον Κύριο, την Υπεραγία Θεοτόκο και τους αγίους Αγγέλους ,προβάλλοντας συχνά από μετριοφροσύνη άλλο πρόσωπο στη δική του θέση. Τέτοιο είναι και το όραμα που ακολουθεί:

ΞΕΝΙΑ, Η ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΣ

ΞΕΝΙΑ Η ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΗ ΠΡΟΣΤΑΤΙΣ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΜΑΓΕΙΑΣ
Η Αγία Ξενία γεννήθηκε το 291 μΧ στην Καλαμάτα από πιστούς γονείς. Ήταν μοναχοκόρη. Τη γαλούχησαν με τα νήματα της πίστεως. Από μικρή η Ξενία παρουσίαζε μια ιδιαιτερότητα. Ήταν σεμνή, προσεκτική, ειχε μια πρόωρη φρονιμάδα και σωματική ανάπτυξη. έζησε σε εποχή που δεν είχε ακόμα η ειδωλολατρεία εκπνεύσει. Αναφέρεται ιδιαιτερα το σωματικό της κάλλος και όχι τυχαίως. Αυτή όμως την τόση ομορφιά δεν τη χρησιμοποιησε απερίσκεπτα, ως συνήθως για ικανοποίηση των ταπεινών ενστίκτων. φρόντισε για το στολισμό της ψυχής , το μέσα κάλλος, διατήρησε παρθενικό και το σώμα της. Έθεσε τους όντως στόχους και σκοπούς της ζωής που δεν είναι ποτε εφήμεροι και ενδοκόσμιοι, αλλά υπεργήινοι, άπτονται της ατέρμονης αιωνιότητος. Με άλλα λόγια συγκροτήθηκε νωρίς θρησκευτικά – ηθικά. Το σωματικό ΄κάλλος έγινε αιτία και αφορμή να γίνει ότι έγινε, Μεγαλομάρτυρα νύμφη του Χριστού.

Περνούσε μηνύματα ο Βέγγος για τους Γερμανούς μέσα απ’ τις ταινίες του ή πρόκειται απλά για συμπτώσεις;

Βλέποντας και ξαναβλέποντας τη ταινία του Βέγγου «ένα ασύλληπτο κορόιδο» είναι να αναρωτιέται κανείς αν μέσα από αυτή την ταινία ο ήρωας και ο σεναριογράφος ήθελαν να μας πουν κάτι ή απλά πρόκειται για μία σύμπτωση.
Η φράση που ακούγεται μέσα στη συγκεκριμένη σκηνή του βίντεο «το κάναμε εδώ μέσα Βερολίνο» κάτω από την μουσική υπόκρουση των «Erika» και «LiliMarleen» αλλά και των φράσεων «εμείς ήρθαμε (ξαναήρθαμε) σαν φίλοι σας» το ότι «θέλουμε συνεργασία» αλλά και το ότι «ο τράχηλος του Έλληνα ζυγό δεν υποφέρει» σε σχέση πάντα με το «στρίμωγμα» που νιώθει ο φίλος μας από τις κατοχικές δυνάμεις,  μας βάζουν για τα καλά μέσα σ’ αυτήν την σκηνή η οποία είναι λες και βγήκε από το σήμερα.