“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2019

Άγιος Θεοδόσιος, μητροπολίτης Τραπεζούντος (+1391)

Καταγόταν «από τα όρια της Καστορίας, εκ χώρας Κορυσσού», και ήταν μεγαλύτερος αδελφός του οσίου Διονυσίου, κτήτορος της αγιορειτικής Μονής του Τιμίου Προδρόμου (Ι. Μ. Διονυσίου). Γεννήθηκε περί το 1300 από ενάρετους γονείς.
.........Νέος πηγαίνει στην Κωνσταντινούπολη προς αναζήτηση εναρέτων Γερόντων και διδασκάλων. Υπηρετεί με ταπείνωση τη Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία και χειροτονείται από τον πατριάρχη διάκονος και ιερεύς. Έρχεται στο Άγιον Όρος, μονάζει αρκετά χρόνια στη Μονή Φιλοθέου και οι φιλόθεοι μοναχοί της, για την αρετή του και δίχως να θέλει, τον εκλέγουν ηγούμενό τους. Από Τούρκους πειρατές απάγεται και πωλείται ως δούλος στη Βιθυνία. Μετά την απελευθέρωσή του πηγαίνει στην Κωνσταντινούπολη, τοποθετείται από τον παλαιό φίλο του, πατριάρχη Κάλλιστο τον Α΄, ηγούμενος της Μονής του Αγίου Γεωργίου των Μαγγάνων, όπου «χρόνον ουκ ισχνόν αρίστως την ηγουμενείαν» άσκησε.

Άγιον Όρος: Η Δημοκρατία των Μοναχών (Μέρος B')

Πηγή: http://agioritikesmnimes.blogspot.com

Άγιον Όρος: Η Δημοκρατία των Μοναχών (Μέρος Α')

Πηγή: http://agioritikesmnimes.blogspot.com

Ο Όσιος Θεοδόσιος ο Κοινοβιάρχης

Σύντομο συναξάριον του οσίου πατρός ημών Θεοδοσίου του Κοινοβιάρχου
Αυτός ο άγιος ζούσε στα χρόνια του Λέοντος του μεγάλου το 450, και έζησε και ως τα χρόνια του Αναστασίου του Δικόρου, που βασίλευσε το 491. καταγόταν από ένα χωριό της Καππαδοκίας που ονομαζόταν Μωγαρισού. Ήταν υιός γονέων ευσεβών και πιστών, τον πατέρα του τον έλεγαν Προαιρέσιο και τη μητέρα του Ευλογία. Αυτός λοιπόν αφού έγινε μοναχός, πήγε στα Ιεροσόλυμα και από εκεί ήρθε στην Αντιόχεια, και αντάμωσε τον άγιο Συμεών τον στυλίτη από τον οποίο έμαθε και την πρόοδο που επρόκειτο να έχει στην αρετή, και ότι θα γίνει και ποιμένας πολλών λογικών προβάτων.

ΓΕΡΟΝΤΑΣ: την επόμενη φορά η Μέρκελ θα έρθει ως Προσκυνήτρια Ιερών Μονών. Μόλις φύγει πίσω «θα τα δει όλα».

Την ώρα που προσπαθούσαμε να ερμηνεύσουμε θέσεις των γερμανικών ΜΜΕ, όπως «SD: "Ριψοκίνδυνο ταξίδι" της Μέρκελ στην Ελλάδα», κτύπησε το τηλέφωνο. Στην άλλη άκρη ένας σεβαστός πατέρας, που έζησε την φρίκη της γερμανικής κατοχής και το εκτελεστικό απόσπασμα ως μικρό παιδάκι στην γενοκτονία του χωριού του.
Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
Γέροντα του είπα , μόλις προσγειώθηκε η καγκελάριος.
Και αυτός έγινε οχετός πρωτόγνωρων αποκαλύψεων.
Να δεις πως «θα προσγειωθεί»  σε λίγο καιρό.
την επόμενη φορά θα έρθει ως Προσκυνήτρια και όχι ως Καγκελάριος. Μόλις φύγει πίσω «θα τα δει όλα».