“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021

☦ Το ελάφι και ο Άγιος Παΐσιος

Μια αδημοσίευτη ιστορία που ειπώθηκε σήμερα από ένα συνταξιούχο δάσκαλο στο αρχονταρίκι της Ιεράς Μονής Σαββαθιανών για τον Άγιο Παΐσιο

Κάποτε ο ηγούμενος της Μονής Κουτλουμουσίου π. Χριστόδουλος είχε ένα πρόβλημα και θεώρησε ότι πρέπει να πάει νωρίς το πρωί στον Άγιο Παΐσιο να τον συμβουλευτεί. Όταν έφτασε το κελί του Αγίου εκείνος ήταν μόνος. Καθώς μιλούσαν, έξω από το κελί του παρουσιάστηκε ένα ελάφι. Βλέποντας το ο Άγιος του είπε « Σου έχω πει να μην κυκλοφορείς το πρωί γιατί μπορεί να σε σκοτώσουν» Το ελάφι σήκωσε το ένα ποδαράκι του και τότε ο Άγιος κατάλαβε ότι ήταν σπασμένο.

☦Κάμψε τα γόνατά σου, στέναξε...

 

Κάμψε τα γόνατά σου, στέναξε, παρακάλεσε τον Κύριο να σου δείξη ευσπλαχνία, περισσότερο συγκινείται κατά την διάρκεια των νυκτερινών προσευχών, όταν τον καιρό της αναπαύσεως εσύ τον κάνεις καιρό θρήνων. Θυμήσου ποια λόγια έλεγε ο βασιλιάς:

☦ ο γερο- Γεράσιμος ο Μυτιληνιός-Σαν να είχε πιαστεί από το φουστάνι της Παναγίας.

Ο γερο- Γεράσιμος ο Μυτιληνιός

Τον πρωτογνώρισα στην είσοδο της μονής Ιβήρων.

Πουλούσε κομποσκοίνια και θυμίαμα. Τον καλούσαν εκεί δύο φορές το χρόνο γιατί ήταν καλλιτέχνης στον στολισμό των κολύβων.

Αφού συζητήσαμε αρκετά, μου ζήτησε τα ονόματα της οικογενείας μου με το πρόσχημα ότι θα τα έδινε σε έναν ιερέα να τα μνημονεύει.

Την επόμενη φορά που τον συνάντησα στο ίδιο μέρος με φώναξε με το όνομα μου και με προσκάλεσε στην Νέα Σκήτη να τον επισκεφθώ όποτε θέλω.

☦ ΕΒΛΕΠΑ ΚΑΙ ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΦΩΣ, ΤΟ ΠΑΝΑΓΙΟ ΚΑΙ ΖΩΟΠΟΙΩ ΠΝΕΥΜΑ - ΜΑΚΑΡΙΣΤΗ ΓΕΡΟΝΤΙΣΣΑ ΓΑΛΑΚΤΙΑ

Έβλεπα και το τρίτο Φως, το Πανάγιο και Ζωοποιό Πνεύμα, να συνέχει την Εκκλησία, να προχέεται στις καρδιές από τα ωμοφόρια των επισκόπων και τα επιτραχήλια των ιερέων, και να σκηνώνει επαρκώς, μέσα στα δάκρυα της προσευχής και τους στεναγμούς της μετανοίας.