“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Τετάρτη 22 Αυγούστου 2018

Ο πάτερ Κοσμάς και τα δέντρα

Είναι εκπληκτικό για τα δεδομένα της εποχής το τι έκανε ο Πατρκοσμάς για την ανάπτυξη της δεντροκομίας σε άγονα μέρη της Ηπείρου και όχι μόνο.
Προσωπικά ονευρεύομαι την "πράσινη επανάσταση" για την οποία - τολμώ να πω! - προφήτεψε ο Καντιώτης (ΕΔΩ) και η οποία θα συντελεστεί στην πατρίδα μας αμέσως μετά την μνημονιακή λαίλαπα, εφ' όσον συνειδητοποιήσουμε τον πλούτο του τόπου μας και τα μοναδικά πλεονεκτήματα ώστε αυτή να λάβει σάρκα και οστά.

Ο ΠΑΤΡΟΚΟΣΜΑΣ [ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ]

Δημήτριος Π. Λυκούδης
Θεολόγος – Φιλόλογος, Υπ Δρας Παν/μίου Αθηνών
«Την αγάπην, επειδή δεν την ηξεύρετε, πρέπει, παιδία μου, να στερεώνετε σχολεία. Διατί πάντα εις τα σχολεία γυμνάζονται οι άνθρωποι και ηξεύρουν και μανθάνουν το τί εστί ο Θεός, το τί είναι οι άγιοι Άγγελοι, τί είναι οι καταραμένοι δαίμονες και το τί είναι η αρετή των δικαίων. Το σχολείον φωτίζει τους ανθρώπους. Ανοίγουν τα ομμάτια των ευσεβών και ορθοδόξων χριστιανών να μανθάνουν τα μυστήρια» (Διδαχή ΣΤ΄ Αγίου Κοσμά).

Τόσοι πολλοί είναι οι προδότες στην έρημη χώρα που θωρούνται σαν τα άστρα του Ουρανού και τα φύλλα του Βασιλικού

Στην άγονη γραμμή του Αιγαίου ένας ΛΕΥΙΤΗΣ σηκώνει τον ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟ στο βαθύ σκοτάδι της τελευταίας Κυριακής του Ιουνίου. 
ΤΟ απόσπασμα αυτό εμπεριέχεται  στο άρθρο ((σήμερον κρεμάται επί ξύλου)) ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ…. ΠΟΥ ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ  ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΠΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΕ Η ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ  ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΑΝΙΧΝΕΥΣΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΠΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ, ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΟΥ ΤΕΛΙΚΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ ΤΗΣ 5ης ΙΟΥΛΙΟΥ, ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΗΛΘΑΝ ΚΑΙ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΠΟΝΤΑΙ…

“Ὁ Ἅγιος Κοσμᾶς ὁ Αἰτωλός καί ὁ ὁραματισμός του γιά τό ἑλληνικό ἔθνος”

Τοῦ Πρωτοπρεσβυτέρου 
π. Γεωργίου Μεταλληνοῦ
«Ὁ Πατροκοσμᾶς εἶναι ἀπό τις γνωστότερες ἐκκλησιαστικές μορφές τῶν προεπαναστατικῶν χρόνων, ἀκόμη καί στό χῶρο τῆς ἐπιστημονικῆς ἔρευνας, μολονότι ἡ δράση καί προσφορά του δέν ἀνήκουν κυρίως στόν χῶρο τῆς ἐπιστήμης. Αὐτό ἔχει μέ ἔμφαση ὑπογραμμίσει ὁ καθηγητής Gerhard Podskalsky, πού συμπεριέλαβε και τόν Πατροκοσμᾶ σέ καθαρά ἐπιστημονικό ἔργο του, ὡς μοναδική ἐξαίρεση.Ἀρκοῦν δέ πρός διακρίβωση τῆς σημασίας του γιά το ὑπόδουλο Γένος, ὅσα ἐγκωμιαστικά λέγει γι’ αὐτόν ὁ ἴδιος ὁ γερμανός ἐρευνητής: 

Που να ήξερε ο Τσίπρας ότι έβγαλε διάγγελμα δίπλα στον ΤΑΞΙΑΡΧΗ της Ιθάκης και με ότι σημαίνει αυτό;

Φώτο Eurokinissi/Γιώργος Κονταρίνης
Ο χωματένιος  δρόμος για το αλώνι του κάστρου της Ιθάκης που έγινε το περιβόητο διάγγελμα  μοιάζει με Γολγοθά. Άραγε τελείωσε ο Γολγοθάς της Ελλάδας;
Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
Που να γνώριζα ότι εκεί που πήγαινα παλαιότερα  για να ανάψω το κανδήλι  και να θυμιάσω την μεσαιωνική ερημοκλησσιά του ΤΑΞΙΑΡΧΗ θα έκανε τόσο κόπο ο πρωθυπουργός μας να ανέβει και να μας  « ανάψει τα κανδήλια» της εξόδου από τα μνημόνια;