“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2019

ΥΙΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΣΕΣΑΡΚΩΜΕΝΟΣ

Η μητρόπολη τών εορτών πλησίασε, αγαπητοί αδελφοί. Ο Θεός γίνεται τώρα αυτό που ποτέ δεν ήταν -  άνθρωπος -  και έρχεται να μας συναντήσει. Γίνεται άνθρωπος, σε όλα όμοιος με μας, πλή τής αμαρτίας, κατακρίνοντας τήν δική μας αμαρτία στήν δική του αναμάρτητη σάρκα. Γι αυτό η σημερινή ευαγγελική περικοπή αναφέρει τήν κατιούσα απαρίθμηση γενεών από Αβραάμ μέχρι και τού Ιωσήφ τού μνήστορος τής Μαρίας, από τήν οποία γεννήθηκε ο Χριστός. Η απαρίθμηση αυτή περιλαμβάνει ποικίλους ανθρώπους, αμαρτωλούς και ενάρετους, θέλοντας να μας δείξει ότι ο Χριστός έγινε πραγματικός άνθρωπος.

«Το "Εξαμίλι" θα είναι η αρχή του τέλους»

Ρώτησα έναν από αυτούς στους οποίους ο γέροντας Παΐσιος είπε πολλά αποκαλυπτικά πράγματα για κάποιες πληροφορίες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο ότι τάχα οι Τούρκοι όταν μας επιτεθούν θα προχωρήσουν στην ενδοχώρα κι αυτός μου είπε: «Σε εμένα ο γέροντας ανέφερε ξεκάθαρα ότι οι Τούρκοι δεν θα μπουν στην στεριά παρά μόνο θα κάνουν μια πρόκληση στην θάλασσα σε κάποιο μικρό νησάκι. Ακούω κι εγώ διάφορα, ο τάδε πνευματικός είπε έτσι, ο άλλος πνευματικός είπε αλλιώς κι αναρωτιέμαι μέσω ποιου ομιλεί το Άγιον Πνεύμα; Του γέροντα Παΐσιου ή αυτών;»
Την απάντηση ας την δώσει ο καθένας...

Ο Ερντογάν «σκίζει» τη Συνθήκη του Μοντρέ: «Κλείνει» το Βόσπορο στα αμερικανικά πλοία

Πράξη θέλει να κάνει ο Ερντογάν, αυτό που έχει λεχθεί εδώ και πολλά πολλά χρόνια για τον έλεγχο των Στενών του Βοσπόρου, ανοίγοντας ταυτόχρονα τους “ασκούς του Αιόλου” σε Αιγαίο και Μαύρη Θάλασσα, με σκοπό να αποτρέψει την διέλευση αμερικανικών πολεμικών πλοίων σε βουλγαρικά και ρουμανικά λιμάνια, αλλά και την δημιουργία νατοϊκών ναυτικών βάσεων στον Εύξεινο Πόντο.
Ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε συγκεκριμένα ότι «δεν μας παρέχει κανένα δικαίωμα ως χώρα στα Στενά η συνθήκη του Μοντρέ»Σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους, όπως έμπειρους πρέσβεις και διπλωμάτες, η συμφωνία αυτή στερεί ναι μεν την πλήρη κυριαρχία στην Τουρκία, αλλά μέχρι τώρα διατηρεί μια εύθραυστη ειρήνη.

"Στήτω μετά φόβου και τρόμου"

Του Σεβ. Μητροπολίτου Καστορίας κ. Σεραφείμ, Υπερτίμου και Εξάρχου Άνω Μακεδονίας
Οδεύουμε και πάλι μέσα στο πνεύμα της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας, προκειμένου να εορτάσουμε την μεγάλη εορτή των Χριστουγέννων.
Κατ’ αυτήν την ημέρα γίνεται φανερό στους ανθρώπους «το απ' αιώνος απόκρυφον και Αγγέλοις άγνωστον μυστήριον»1. Αυτός που ανέμεναν οι αιώνες, Αυτός που προσδοκούσαν οι γενεές των ανθρώπων ως σωτήρα και λυτρωτή, Αυτός που προανήγγειλαν οι Προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης, γεννήθηκε εν χρόνω από την Παρθένο Μαρία στην ταπεινή πόλη της Βηθλεέμ. Δεν είναι άγγελος, ούτε αρχάγγελος, ούτε άλλη κτιστή δύναμη, ούτε ακόμη ένας δίκαιος, αλλά αυτός ο Δεσπότης της Κτίσεως, το δεύτερο Πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, που γίνεται άνθρωπος δια φιλανθρωπίαν, προκειμένου να αναμίξει την θεότητα με την ανθρωπότητα και να χαρίσει και πάλι στο δημιούργημά Του, τον άνθρωπο, την δυνατότητα της σωτηρίας.

Πατερική προσέγγιση των Χριστουγέννων

Τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Μάνης κ. Χρυσοστόμου Γ'
Χριστούγεννα. Ἡμέρα ἱερή καί ἁγία. Ἡμέρα κατ' ἐξοχήν ἀγάπης καί πνευματικῆς εὐφροσύνης. Σύμπας ὁ χριστιανικός κόσμος γιορτάζει τήν ἔλευση τοῦ Θεοῦ στόν κόσμο. Πρόκειται γιά μέγα μυστήριο, ἀνερμήνευτο μέ τήν ἀνθρώπινη λογική, καθ' ὅτι ὁ Λόγος τοῦ Θεοῦ «ἐσκήνωσεν ἐν ἡμῖν», ντύθηκε τήν ἀνθρώπινη φύση, ἔγινε ἄνθρωπος.