“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2022

☦ Όποιος θέλει να σωθεί πρέπει να έχει την καρδιά του σε κατάσταση μετανοίας και συντριβής: «Θυσία τω Θεώ πνεύμα συντετριμμένον, καρδίαν συντετριμμένην και τεταπεινωμένην ο Θεός ουκ εξουδενώσει» (Ψαλμ. ν’, 19). Όσιος Σεραφείμ του Σάρωφ

☦ “Αφού συνεχώς αμαρτάνουμε, γι’ αυτό και συνεχώς να προσευχόμαστε! Αν η προσευχή δεν καταλαμβάνει το κύριο μέρος της ζωής μας, τότε ο πνευματικός μας θάνατος είναι βέβαιος.” Γέροντας Γερμανός Σταυροβουνιώτης

☦ “ Όσο πιο λίγη περιουσία έχει κανείς, τόσο ευτυχέστερος είναι…”

“….Γιατί δεν φροντίζει για πολλά πράγματα, για υπηρέτες, καλλιεργητές, απόκτηση ζώων. Όταν αφοσιωνόμαστε σ’ αυτά κι ύστερα μας συμβαίνουν εξαιτίας αυτών δυσκολίες, κατηγορούμε τον Θεό. Με την αυθαίρετη επιθυμία μας τρέφομε τον θάνατο και έτσι μένομε στο σκοτάδι της αμαρτωλής ζωής, μέσα στην πλάνη, χωρίς ν’ αναγνωρίζομε τον πραγματικό εαυτό μας”

ΦΙΛΟΚΑΛΙΑ των ιερών Νηπτικών

ΑΓΙΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ Ο ΜΕΓΑΣ

☦ “O καθένας θα ψηθεί στην φωτιά, για να μπει στον Παράδεισο...”

☦ Ἁγία Μάρτυς Σεβαστιανή ξίφει τελειοῦται, Σεβαστιανῇ τῇ τομῇ βλύζει γάλα, Οὐχ αἷμα καί σάρξ ὥσπερ οὖσα πρός ξῖφος.

☦ Η Αγία Σεβαστιανή η Μεγαλομάρτυς (24 Οκτωβρίου)

Στα χρόνια του αυτοκράτορα Δομετιανού κατά το έτος 82, ζούσε στην πόλη του Μαρκιανού η Αγία αυτή Σεβαστιανή, κηρύττοντας τον Χριστό και συκοφαντήθηκε στον ηγεμόνα Σέργιο ως Χριστιανή. Αφού παρουσιάσθηκε λοιπόν μπροστά του, ομολόγησε ότι πιστεύει στον Χριστό και ότι διδάχθηκε και βαπτίσθηκε από τον Απόστολο Παύλο και ότι είναι έτοιμη να πεθάνει για τον Χριστό.

☦ “Ήθλησας ως άσαρκος εν σαρκί, και τομή της κάρας, γάλα έμβλυσας θαυμαστώς ο Χριστός γαρ μάρτυς, ω Σεβαστιανή σε, δοξάζει όν εν άθλοις λαμπρώς εδόξασας”

☦ Στο διάβα της ζωής θα συναντήσουμε πολλούς ανθρώπους…..

Άλλους θα τους προσπεράσουμε αμέσως, άλλους θα τους ξεχάσουμε μετά από λίγο, με μερικούς όμως θα συνδεθούμε για μια ζωή. Θα γίνουν για εμάς σημείο αναφοράς.

Είναι εκείνοι, οι λίγοι, που θα μπούνε στην καρδιά μας και δεν θα βγουν ποτέ.

☦ ΤΟ ΤΣΙΠΑΚΙ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

Είναι μία συνοδεία στο Άγιον Όρος που κάθε φορά παίρνει στο Κελλάκι της έναν υπέργηρο μοναχικό Καλόγηρο για να τον γηροκομήσει και να λάβει τις ευχές του και μισθό ουράνιο από τον Χριστό.

Πρίν λίγα χρόνια όπως μας ανέφερε ο π. Π… είχανε ένα γεροντάκι στο γηροκομείο που πριν κοιμηθεί τον αιώνιο ύπνο τον παρακάλεσε το εξής:

-Γέροντα Π. σε λίγες μέρες θα φύγω όπως μου φανέρωσε η γλυκιά μας μανούλα Παναγία. Όμως θέλω τώρα να πάρεις ένα μαχαιράκι και να με βοηθήσεις .

☦ Ἡ ἀντιμετώπιση τῶν ἀσθενειῶν.

Ὅλα δίνονται ἀπὸ τὸ Θεό. Καὶ ὅλα δίνονται γιὰ τὴ σωτηρία μας. Μ’ αὐτὴ τὴ σκέψη νὰ δεχθεῖς κι ἐσὺ τὴν ἀσθένειά σου, εὐχαριστώντας τὸ Θεό, ποὺ φροντίζει γιὰ τὴ σωτηρία σου.

Τώρα, τὸ πῶς συντελεῖ στὴ σωτηρία μας ὁτιδήποτε παραχωρεῖ ὁ Κύριος, μόνο Ἐκεῖνος τὸ γνωρίζει. Ἐμεῖς συνήθως δὲν μποροῦμε νὰ τὸ ἀντιληφθοῦμε.

☦ Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς: “Όποιος έχει αληθινή πίστη πρέπει να γνωρίζει πως η πίστη υπάρχει χάριν της σωτηρίας της ψυχής. Όποιος νομίζει πως η πίστη εξυπηρετεί άλλον σκοπό, διαφορετικό από τη σωτηρία, αυτός δεν έχει αληθινή πίστη ούτε γνωρίζει την αξία της ψυχής του.”

☦ Άγιος Ιγνάτιος Μπριαντσιανίνωφ: “Η πιο σπουδαία ασχολία για τον άνθρωπο είναι η προσευχή!”

☦ “Κι αν ακόμη έχεις ανεβεί την κλίμακα των αρετών, και τότε να προσεύχεσαι για την άφεση των αμαρτιών σου” Αγ. Ιωάννης της Κλίμακος