“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Eπιτέλους: Κρατικός φορέας ερευνών υδρογονανθράκων

Την ανάγκη να υπάρξουν κάποιες βελτιώσεις στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο προβλέπεται η σύσταση για 99 χρόνια Ανώνυμης Εταιρείας διαχείρισης υδρογονανθράκων, ζήτησε το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο έκρινε την συνταγματικότητά του και το σύννομο του χαρακτήρα του. Ας δούμε όπως τι προβλέπει περίφημο διάταγμα που ξαναβάζει την χώρα στο ενεργειακό παιχνίδι έρευνας υδρογονανρθάκων (πετρέλαίου και φυσικού αερίου) δώδεκα χρόνια μετά την κατάργηση του προηγούμενου οργάνου. Προβλέπεται λοιπόν η σύσταση της Ανώνυμης Εταιρείας «Ελληνική Διαχειριστική Υδρογονανθράκων» (ΕΔΕΥ Α.Ε.), η οποία θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό με το ποσό τους ενός εκατομμυρίου ευρώ. Η ΕΔΕΥ θα λειτουργεί σύμφωνα με του κανόνες της ιδιωτική οικονομίας, αλλά οι δραστηριότητες της θα τελούν υπό τη εποπτεία του κράτους, η οποία ασκείται δια μέσου του υπουργού Περιβάλλοντος. Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας καθορίζεται στο ένα εκατομμύριο ευρώ, το οποίο θα καταβληθεί από το Δημόσιο σε τρεις ισόποσές δόσεις, ενώ θα εκδοθεί μια μετοχή, ονομαστική υπέρ του Δημοσίου και μη μεταβιβαζόμενη. Πάντως, η διάρκεια της εταιρείας μπορεί να παραταθεί πλέον των 99 ετών. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΔΕΥ είναι επταμελές και τα μέλη του θα επιλέγονται μετά από προκήρυξη. Ειδικότερα, υστέρα από πρόταση του υπουργού Περιβάλλοντος και γνώμη της επιτροπής διαφάνειας της Βουλής, τρία μέλη θα επιλέγονται από το υπουργικό συμβούλιο, ενώ με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου θα διορίζονται ο πρόεδρος, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος. Στον πρόεδρο μπορεί να ανατίθενται και καθήκοντα διευθύνοντα συμβούλου. Τα άλλα τέσσερα μέλη θα διορίζονται από τον υπουργό Περιβάλλοντος, ενώ σε όλα τα μέλη θα χορηγείται αποζημίωση σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4001/2011 που αφορά «τη λειτουργία ενεργειακών αγορών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, για έρευνα, παραγωγή και δίκτυα μεταφοράς υδρογονανθράκων».

Συγκλονιστικό κινηματογραφικό υλικό από τη μεγαλύτερη μέρα του Β΄ΠΠ.Η D-DAY

6 Ιουνίου 1944  160.000 στρατιώτες των Συμμάχων κάνουν απόβαση στη Νορμανδία.”Δεν θα δεχτούμε τίποτα λιγότερο από τον απόλυτο θρίαμβο”,είναι το σύνθημα του Αμερικανού στρατηγού Αϊζενχάουερ. 5000 πλοία μετέφεραν τα συμμαχικά στρατεύματα εκείνη την ημέρα.Ήταν η D DAY. Στο βίντεο που κυκλοφόρησε όλη η επική επιχείρηση.Και από τις δύο πλευρές.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ



Βέρνερ φον Μπράουν: Τα τελευταία του λόγια - Ένα βίντεο πού πρέπει να δείτε

Έχουμε συνηθίσει την ξύλινη γλώσσα των πολιτικών. Και την "νεκρή" γλώσσα των ακαδημαϊκών. Απολαύστε ένα βίντεο με την...τελευταία γραμματέα του Βέρνερ Φον Μπράουν. Συνηθίζεται στην ακαδημαϊκή κοινότητα και ειδικά ανάμεσα στους καθηγητές πανεπιστημίου να παρουσιάζεται ο ερευνητικός τομέας με ένα φωτοστέφανο. Όταν είσαι φοιτητής αισθάνεσαι οτι είσαι στο "ιερό" της έρευνας. Νομίζεις ότι όλα είναι καθαρά, όλα είναι φανερά. Δυστυχώς όμως.. Μέσα στην επιστημονική κοινότητα επικρατεί η συνομωσία, η απόκρυψη πληροφοριών, η απόκρυψη τεχνολογίας.. Ποιος έχει το ανάστημα από τους σημερινούς ακαδημαϊκούς να συγκριθεί με τον Βέρνερ φον Μπράουν; Να θυμίσω στους νέους επιστήμονες την δήλωση του φον Μπράουν, ότι την τεχνολογία που χρειάστηκε για τους πυραύλους την πήρε από τα χειρόγραφα ενός αλχημιστή του μεσαίωνα. Ψάξ'τε στο διαδίκτυο να δείτε αν θα βρείτε κάτι που να αφορά αυτή τη δήλωση του φον Μπράουν. 

«Ηλεκτρική» απόβαση Ρώσων στη Δυτ. Ελλάδα!

Εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής στη Δυτική Ελλάδα, προκειμένου να εξάγουμε μαζί ηλεκτρικό ρεύμα στην Ιταλία, πρότειναν οι άνθρωποι της ρωσικής Γκαζπρόμ στον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, κ. Αντώνη Σαμαρά, κατά την επίσκεψή του στη Μόσχα, αποκάλυψε ο βουλευτής της ΝΔ κ. Σίμος Κεδίκογλου που τον συνοδεύει. Όπως είπε στο Βήμα FM, στην συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον Πρωθυπουργό της Ρωσίας κ. Πούτιν – η οποία κράτησε μία ώρα και 20 λεπτά - επιβεβαιώθηκε το ρωσικό ενδιαφέρον, όχι μόνο για τον ενεργειακό τομέα, που φυσικά είναι και πολύ έντονο, όπως είπε, αλλά ευρύτερα για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα. Και πρόσθεσε ότι ειδικά τον εντυπωσίασε η πρόταση της Γκαζπρόμ, όχι μόνο να ολοκληρωθεί ο αγωγός South Stream, αλλά στη συνέχεια να κατασκευάσουν εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής στη Δυτική Ελλάδα, προκειμένου να εξάγουν μαζί στην Ιταλία η Ελλάδα και η ρωσική εταιρία.

Ο Νταβούτογλου εκτοξεύει απειλές τύπου "Αν δεν βρεθεί λύση στο Κυπριακό ξέρετε τι θα κάνουμε"

«Η διεθνής κοινότητα και ο ΟΗΕ θα πρέπει να αντιληφθούν ότι σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση, δεν μπορεί να συνεχιστεί το υπάρχον status quo» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου αναφερόμενος στο Κυπριακό. Μιλώντας το βράδυ στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, ο Α. Νταβούτογλου αναφέρθηκε στην τριμερή συνάντηση στη Νέα Υόρκη λέγοντας ότι «υπήρξε λίγη πρόοδος». Ερωτηθείς για το αν η Τουρκία θα περιμένει να ολοκληρωθεί η κυπριακή προεδρία στην ΕΕ για να επανέλθει στο θέμα της Κύπρου, σε περίπτωση που στη φάση αυτή δεν βρεθεί λύση, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε: «Είναι γνωστό το τι θα κάνουμε αν τεθεί θέμα προεδρίας στην ΕΕ χωρίς να έχει βρεθεί λύση» προσθέτοντας: «Γνωρίζουμε την κρίση που υπήρξε κατά τις έρευνες της ελληνοκυπριακής πλευράς για φυσικό αέριο στη Μεσόγειο. Για πρώτη φορά ο τουρκικός στόλος αναγκάστηκε να κατευθυνθεί νότια της Κύπρου, όπου έκανε αισθητή την παρουσία του και θα συνεχίσει να το κάνει. Αυτό εμπεριέχει πολλούς κινδύνους ασφάλειας. Η περιοχή ήδη είναι ήδη αντιμέτωπη με πολλές κρίσεις. Αυτό που πρέπει να γίνει πρώτα από όλα είναι η καταβολή όλων των προσπαθειών για την εξεύρεση λύσης και σε περίπτωση που αυτό δεν καταστεί δυνατό, να διατυπωθεί ξεκάθαρα από όλες τις πλευρές, με ποιο τρόπο θα αλλάξει το υπάρχον status quo. Κι αυτό, μπορείτε να υποθέσετε ποιο είναι».