“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Τρίτη 8 Ιουνίου 2021

☦ «Παναγία μου πρόφταξε στον κόσμο! Φόβος και τρόμος..!» ΓΕΡΟΝΤΙΣΣΑ ΓΑΛΑΚΤΙΑ (παρακαλώ αδελφοί ας το διαβάσουμε)

Αξιώθηκα να δω πώς ένας απλός άνθρωπος γίνεται μεγάλος Άγιος. Να εύχεστε να αξιωθώ κι εγώ, τουλάχιστον του παραδείσου. Την ευχή της να έχετε.

Συνέντευξη με την κ. Ριρίκα Χρονάκη

Η γνωστή σε όλους τους επισκέπτες της Γερόντισσας Γαλακτίας, κυρία Ριρίκα Κουμαντάκη – Χρονάκη, υπήρξε το «παιδί» της Γερόντισσας από τότε που γεννήθηκε.

Είχαν μία μοναδική σχέση ισόβιας πορείας.

Δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για την Γερόντισσα και αυθόρμητα να μην πάει ο νους μας και στην ευγενική και αρχοντική κυρία Ριρίκα.

☦ "πες τους να μην χαλνιούνται, τους περιμένουν σταθερές μέρες χρυσάφι"

"ο θεμέλιος λίθος της ΠΟΛΗΣ  μπήκε από σταθερό άνθρωπο του ΘΕΟΥ, το λέει και το όνομα του ως Κωνσταντίνος που έχει την ρίζα από το Constant που σημαίνει σταθερός , στα Ελληνικά ο Ισαπόστολος θα μπορούσε να ειπωθεί και ως ΕΥ- ΣΤΑΘΙΟΣ"

"έχουμε σταθερά σημεία αναφοράς και αυτό είναι η ζωντανή παράδοση μας και δεν είναι θρύλος, όπως βολεύει σε κάποιους να το λένε"

☦ Κράτα Χριστέ μου την Ελλάδα μη Σου φύγει!

Ο γνωστός σε όλους μας Αρχιμανδρίτης Ιωήλ Γιαννακόπουλος έλεγε :

Κράτα με Χριστέ μου μη Σου φύγω!

« Όταν πηγαίνεις να κάμεις την προσευχή σου,

• να θυμάσαι τα πάθη σου· τα αδύνατα σημεία σου· την ευκολία, με την οποία ξεφεύγεις και πέφτεις!

• να θυμάσαι, ότι ο Χριστός μπορεί να σε συγκρα­τήσει· και να σε δυναμώσει· και να σε βοηθήσει να νικήσεις·

• να γονατίζεις λοιπόν ενώπιον Του και να Τον ικετεύεις:

* Κράτα με, Χριστέ μου, μη Σου φύγω!

* Κράτα με, Χριστέ μου, μη Σου φύγω!

* Κράτα με, Χριστέ μου, μη Σου φύγω!

☦ Η Εορτή της Αγίας Καλλιόπης

Τη μνήμη της Αγίας Καλλιόπης τιμά σήμερα, 8 Ιουνίου, η Εκκλησία μας.

Η Αγία Καλλιόπη, έζησε στα μέσα του 3ου αιώνα μ.Χ., στα χρόνια του αυτοκράτορα Δεκίου. Διακρινόταν για τη φυσική της ομορφιά, αλλά και τα πλούσια ψυχικά και πνευματικά χαρίσματά της.

Απέρριπτε μετά βδελυγμίας κάθε πρόταση γάμου γιατί είχε αφιερώσει τη ζωή της στο Χριστό, τη διδασκαλία του Θείου Λόγου Του και τη διακονία και παραμυθία των ασθενών και πασχόντων αδελφών της. Στο φοβερό διωγμό που εξαπέλυσε ο φοβερός διώκτης των χριστιανών Δέκιος, η Καλλιόπη συνελήφθη και οδηγήθηκε μπροστά στον τοπικό άρχοντα, ο οποίος θαύμασε την ομορφιά της και προσπάθησε με διάφορες κολακείες και υποσχέσεις να την δελεάσει και να την σύρει στην ανόσια ζωή των ψυχοφθόρων ηδονών και της μισερής ειδωλολατρίας.

Όμως η Αγία με ηρωική σταθερότητα, εμμονή και αγωνιστικό φρόνημα, ομολόγησε την πίστη της στο Χριστό, τον μοναδικό Σωτήρα και Λυτρωτή. Εξοργισμένος ο τύραννος διέταξε και τη μαστίγωσαν ανελέητα. Κατόπιν, τη χαράκωσαν με μαχαίρια και έκαψαν τις πληγές της. Τελικά την αποκεφάλισαν χαριζόντάς της, την ουράνια και άφθαρτη δόξα.

Απολυτίκιο:

Ήχος α΄. Της ερήμου πολίτης.

Του Σωτήρος το κάλλος εκ ψυχής αγαπήσασα, καλλιπάρθενε κόρη, Καλλιόπη πανεύφημε, ηγώνισαι στερρώς υπέρ αυτού, και δόξης ηξιώθης θεϊκής, δια τούτο σου την μνήμην την ιεράν, τιμώμεν εκβοώντές σοι, δόξα τω δεδωκότι σοι ισχύν, δόξα τω σε στεφανώσαντι, δόξα τω χορηγούντι δια σού, ημίν πταισμάτων άφεσιν.

☦ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΕΛΛΗΝΑΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥΣ ΤΕΚΝΙΑ, ΕΣΧΑΤΗ ΩΡΑ ΕΣΤΙ

ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΜΗΝΑ

Θεός βρίσκεται παντοῦ. Ἀλλά ἐνοικεῖ μόνον στούς Ἁγίους, διότι τό ἐνοικεῖν σημαίνει νά ζεῖ, νά κατοικεῖ μέσα σ’ αὐτούς γνωριζόμενος διά μέσω αὐτῶν καί τῶν ἔργων τους, ὡς ὀργάνων τῆς ἐνεργείας Του. « Αὔτη ἐστιν ἡ ἀλλοίωσις τῆς δεξιᾶς τοῦ Ὑψίστου ».

Ἔχει θεολογηθῆ καλῶς ὅτι ἡ ἁγιότητα δέν εἶναι τίποτα ἄλλο παρά τό Ἅγιο Πνεῦμα καί ἡ ἕνωση μέ τόν πλασθέντα,ἀπό τό Θεό, ἄνθρωπο. Πράγματι ὅλη ἡ ἀρετή καί ἡ κατά δύναμη μίμησις τοῦ Θεοῦ καί τοῦ Σωτῆρος Χριστοῦ, καθιστᾶ ἐκεῖνον πού τήν κατέχει, κατάλληλο γιά τή θεία ἕνωση. Ἡ δέ Χάρις τελεσιουργεῖ αὐτήν τήν ἀπόρρητη ἑνότητα, διότι διά μέσου αὐτῆς ὁ Θεός διαπερνᾶ Ὅλος σέ ὅλους τούς ἀξίους. Ὅλοι δέ οἱ Ἅγιοι διέρχονται δι’ Ὅλου τοῦ Θεοῦ. Λαβόντες ἀντί γιά τόν ἑαυτό τους, ὅλον τόν Σωτῆρα Ἰησοῦν Χριστόν, τόν Μεσσία καί ὡς ἔπαθλον γιά τήν ἀνάβασή τους σ’ Αὐτόν, ἀποκτήσαντες τόν Τριαδικόν Θεόν πού τούς καταξίωσε νά εἶναι ὡς δικά Του μέλη.

☦ “Μείνον μεθ’ ημών έως τέλους αιώνος”

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ

Την τελευταία ημέρα της Διακαινησίμου, το Σάββατο δηλαδή της Λαμπροεβδομάδας, βρεθήκαμε τυχαία σε Ενοριακό Ναό κάπου στη Βοιωτία, και παρακολουθήσαμε από νωρίς την Αναστάσιμη Ακολουθία της Πορταϊτίσσης. Εκεί μάθαμε πως ο Ιερός Ναός κάθε χρόνο φιλοξενεί  καθ’ όλη την διάρκεια της Αναστάσιμης εβδομάδας ακριβές αντίγραφο της Παναγίας της Πορταϊτισσας το οποίο έχουν φέρει πιστοί ενορίτες από την Ιερά Μονή των Ιβήρων. Όμως επειδή την Τρίτη της Λαμπρής δεν προλαβαίνουν να διαβάσουν ολόκληρο τον Κανόνα της Παναγίας, λόγω της συνεορτής των νεοφανών Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης, τον διαβάσουν ολόκληρο πάντα  εκείνο το Σάββατο.