“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019

Μνήμη του εν αγίοις πατρός ημών Διονυσίου του Νέου, του εκ Ζακύνθου, επισκόπου γενομένου Αιγίνης

Ο άγιος Διονύσιος γεννήθηκε το 1547 στην Ζάκυνθο, σε οικογένεια επιφανή και ευλαβή. Από την παιδική ήδη ηλικία του επέδειξε ζωηρή ευφυΐα και ιδιαίτερη κλίση για την πνευματική ζωή. Σύντομα απέταξε ότι του ήταν αγαπητό για να αφοσιωθεί στον αγώνα εναντίον των εγκοσμίων, της σαρκός και του διαβόλου, και εκάρη μοναχός σε μονή των Στροφάδων νήσων, που βρίσκονται λίγα μίλια νοτίως της Ζακύνθου. Παρά το νεαρό της ηλικίας του, γρήγορα κατέστη υπόδειγμα αρετής και μοναχικής υπακοής ακόμη και για τους εμπείρους συμμοναστές του. Οι νηστείες πλέον, οι καθημερινές σχεδόν ολονύκτιες αγρυπνίες, η προσευχή και η διαρκής περισυλλογή τον ανύψωσαν στο αξίωμα της ιερωσύνης και χειροτονήθηκε πρεσβύτερος από τον μητροπολίτη Κεφαλονιάς Φιλόθεο (1570).

Η Μεσόγειος Φλέγεται και η ΠΟΛΗ ζητάει αφεντικό τις άρξει των ΣΤΕΝΩΝ;

Το φάντασμα της συμφωνίας των Σεβρών κυνηγάει τους τούρκους μέχρι σήμερα,  γιατί γνωρίζουν ότι εκ των πραγμάτων εγγύς υπογράφεται η συμφωνία για τον έλεγχο της Κωνσταντινούπολης και των ΣΤΕΝΩΝ. Η κινηματογραφική ταινία « η Μεσόγειος Φλέγεται» θα ξαναπαίζει τώρα πια LIVE με πρωταγωνιστές όλους μας.
Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
Τις επόμενες ώρες ετοιμάζεται μεγάλη τουρκική αρμάδα με πολεμικά σκάφη και μαχητικά της ΤΑ νότια της Κρήτης και μέσα στον διάδρομο που επικύρωσε η παράνομη συμφωνία Λιβύης – τουρκίας να  κτυπήσει τις  αντίπαλες δυνάμεις του στρατηγού Χαφτάρ στην Λιβύη. Ρωσία και ΗΠΑ κάνουν τους σχετικά ουδέτερους  στο  όλο αυτό εγχείρημα του τούρκου.

Μέσα στον κόσμο των ιερών εικόνων ο ήλιος δεν δύει ποτέ!

Παταπίου μοναχού Καυσοκαλυβίτου
(…) Στήν παράσταση τῆς εἰκόνας τῆς Γεννήσεως τοῦ Χριστοῦ, μέ τήν ταυτόχρονη ἀπεικόνιση μέσα στήν ἴδια σύνθεση γεγονότων πού διαφέρουν χρονικά μεταξύ τους, δίνεται μία ἄλλη αἴσθηση τοῦ χρόνου, πού εἶναι ἀποτέλεσμα τῆς ἐνόρασης τῶν Χριστουγέννων ὡς γεγονότος ἱστορικοῦ ἀλλά καί πέρα ἀπό τήν ἱστορία· γεγονότος μυστηριακοῦ, ἐξωχρονικοῦ. Γιά παράδειγμα: ἡ ταυτόχρονη παρουσίαση τοῦ Χριστοῦ στή φάτνη καί στό λουτρό, καί οἱ Μάγοι πού ταξιδεύουν καί συγχρόνως προσφέρουν τά δῶρα τους στόν Χριστό. Ὑπογραμμίζεται ἐδῶ ἡ ὑπέρβαση τοῦ τρισδιάστατου φυσικοῦ χώρου καί χρόνου καί ἡ ἀναγωγή του σέ ἕνα συνεχές ‘‘ἐδῶ’’ καί ἕνα διαρκές δοξολογικό ‘‘παρόν’’.

Όσα ακούσει κανείς τα Χριστούγεννα στην εκκλησιά του φτάνει να ζήσει μια ολόκληρη χρονιά..!

…πρέπει να προσέχουμε αυτά τα οποία περιέχονται στα βιβλία της Εκκλησίας και τα οποία είτε αναγινώσκονται είτε ψάλλονται στους ναούς και ιδιαίτερα τώρα τις μεγάλες γιορτές.
Τίποτε άλλο δεν θέλει ένας χριστιανός, τίποτε άλλο, παρά να πάει στην εκκλησία τα Χριστούγεννα, και απ’ όσα θα γίνουν εκείνη την ημέρα στο ναό -σ’ όποιο ναό κι αν πάει- απ’ όσα θα ακούσει, πολύ λίγα να πιάσει, πολύ λίγα να κρατήσει, πολύ λίγα να φθάσουν στην ψυχή του. Αυτά του φθάνουν να ζήσει μια ολόκληρη χρονιά, του φθάνουν για όλη του τη ζωή, του φθάνουν, αν θέλετε, για την αιωνιότητα. Μόνο το απολυτίκιο, ας πούμε, των Χριστουγέννων να προσέξει κανείς λέξη προς λέξη και με τον φωτισμό του Θεού να εμβαθύνει στο νόημά του, του φθάνει.

Το καλό είναι ότι οι άνθρωποι διψούν την απλότητα.... (Άγιος Παΐσιος)

Το καλό είναι ότι οι άνθρωποι διψούν την απλότητα και έφθασαν σε σημείο νά κάνουν την απλότητα μόδα και ας μη νιώθουν απλά.
Έρχονται μερικοί στο Άγιον Όρος με κάτι ξεβαμμένα ρούχα. Λέω: «Αυτοί δεν δουλεύουν στα χωράφια, γιατί είναι έτσι;».

Συνομολογητής με τον ΑΓΙΟ ΠΑΙΣΙΟ στα Εθνικά μας θέματα. Εμφανίσεις του Γέροντα Εφραίμ από την Αριζόνα λίγο πριν και λίγο μετά την Κοίμηση του.

Γνωρίζαμε  τον Θησαυρό που λέγεται Γέροντας Εφραίμ από την Αριζόνα, αλλά δεν γνωρίζουμε ότι αίφνης αποκτήσαμε δια μέσου αυτού Ουράνια ΟΜΟΛΟΓΑ για να ξεχρεώσουμε στις έκτακτες ανάγκες, τώρα που θα προκύψουν στα δύσκολα. Δεν εξαντλείται το θέμα του πνευματικού πλούτου που μας έχει ως παρακαταθήκη ο άγιος πατέρας μας Εφραίμ από την Αριζόνα.
Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
Θα πάμε αμέσως στα γεγονότα, όπως μας τα μετέφεραν  αγιασμένες ψυχούλες πριν και μετά την κοίμηση του μακαριστού πατρός Εφραίμ. Δέκα μέρες πριν την κοίμηση του παρουσιάζεται στην Κρήτη, σε ένα νεαρό παλληκάρι και του λέει , τι δυσκολίες θα δημιουργηθούν στις Ελληνικές Μεγαλουπόλεις εξ αιτίας της τουρκικής επιθετικότητας(προβοκάτσιες μέσα σε αυτές)  και πως πρέπει σαν Έλληνες βαπτισμένοι και μυρωμένοι ΟΡΘΟΔΟΞΑ  να τιμήσουμε τους προγόνους μας στο φιλότιμο, στην ανθρωπιά και τον ηρωισμό τους. Το γεγονός αυτό μας γνωστοποιήθηκε λίγα 24ώρα πριν την κοίμηση του Γέροντα και μετά την μακαρία κοίμηση του συγκινηθήκαμε και αποφασίσαμε να σας το μεταφέρουμε.