“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Πέμπτη 18 Αυγούστου 2022

☦ «Ιδού γαρ από του νυν μακαριούσι με πάσαι αι γενεαί» (Λουκ. α΄48)

Προφητικός ο λόγος της Υπεραγίας Θεοτόκου, αμέσως μετά την επίσκεψή της στη μητέρα του Ιωάννου του Προδρόμου, την Ελισάβετ. Προφητικός και επιβεβαιωμένος ο πιο πάνω λόγος της Θεοτόκου από την εποχή που βρισκόταν ήδη στη ζωή, μέσα από τα λόγια μιας άγνωστης γυναίκας που απευθύνεται σήμερα προς τον Χριστό λέγοντάς Του: «μακαρία η κοιλία η βαστάσασά σε και μαστοί ους εθήλασας».

☦ Παρέδωσε την ψυχή του στα χέρια της Παναγίας

Ένα πολύ συγκινητικό περιστατικό διηγήθηκε κάποτε ο στάρετς Ζωσιμάς.

-Πρόλαβα στη μονή Κόνεβιτς ένα γέροντα που μπήκε στο μοναστήρι εντελώς αγράμματος. Από τότε παρακαλούσε νύχτα μέρα την Κυρία Θεοτόκο να τον βοηθήσει για να μάθει γράμματα, δίνοντάς της την υπόσχεση ότι κάθε μέρα, ως το τέλος της ζωής του, θα της έλεγε τους Χαιρετισμούς.

☦ Ο ΠΙΣΤΟΣ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΕ ΤΟΥΣ ΜΙΣΟΥΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ ΣΤΗ ΠΑΝΑΓΙΑ

ΣΕ ΕΝΑ ἀκριτικό χωριό τῆς Ἠπείρου, στο Σταυροσκιάδι ,στα χρόνια  Τουρκοκρατίας,  ἕνας Ὀρθόδοξος Χριστιανός εἶχε τήν εὐλαβική καί σωτήρια συνήθεια νά διαβάζει κάθε ἡμέρα τούς Χαιρετισμούς.

☦ Τι είπε η Υπεραγία Θεοτόκος κατ όναρ στον Όσιο Γαβριήλ τον ίβηρα όταν οι ιβηρίτες μοναχοί μετακινούσαν συνεχώς την Ιερά Εικόνα της Πορταϊτισσης από την θέση της, και τι σημείο έδωσε για τους ΕΣΧΑΤΟΥΣ ΚΑΙΡΟΥΣ.

“Να πεις στους αδελφούς να μην με ενοχλούν στο εξής, διότι δεν ήλθα εδώ για να με φυλάγεται εσείς αλλά δια να σας φυλάγω εγώ και στην παρούσα αλλά και στην μέλλουσα ζωή. Να πεις επίσης σε όλους τους αδελφούς σε αυτό εδώ το Όρος που ζουν με ευλάβεια και αρετή και φόβο Θεού, να ζητούν και να εύχονται την ευσπλαχνία του Υιού μου και Δεσπότου, διότι αυτό το χάρισμα ζήτησα και έλαβα από Αυτόν. Και σας δίνω ετούτο ως σημάδι, όσο θα βλέπετε την Εικόνα μου σε αυτήν εδώ την Μονή  το έλεος και η χάρις του Υιού μου δεν θα λείψουν από εσάς”

Θ.Π.