“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018

Η Κυριακή των Αγίων Πάντων

του Κωνσταντίνου Αθ. Οικονόμου, δασκάλου
ΓΕΝΙΚΑ: Η Κυριακή των Αγίων Πάντων είναι η τελευταία Κυριακή του «Πεντηκοσταρίου». Με αυτήν τελειώνει ο κινητός κύκλος των εορτών που άρχισε από την Α΄Κυριακή του Τριωδίου (Τελώνου και Φαρισαίου). Η Κυριακή των Αγίων Πάντων είναι η σφραγίδα της εορταστικής αυτής περιόδου, που μας παρουσιάζει τους καρπούς του Αγίου Πνεύματος, τους Αγίους Πάντες. Είναι απόδειξη του έργου της Εκκλησίας και παρουσιάζει όσους αγαθά αγίασε το Πνεύμα το Άγιο στον κόσμο.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ -ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΟΠΛΟ

Στον καιρό των παραμυθιών, μια φορά κι έναν καιρό δηλαδή, ξεκίνησε ο Δεκατρής για μια δύσκολη αποστολή. Όπως έλεγε και τ’ όνομά του, ήταν ο μικρότερος ανάμεσα σε δεκατρία αδέλφια. Μα στο μυαλό και το θάρρος ήταν ο καλύτερος.
Η εξυπνάδα του προκάλεσε φθόνο στ’ αδέλφια του. Πήγαν λοιπόν στον βασιλιά και τον κατάφεραν να ζητήσει απ’ τον Δεκατρή το πιο επικίνδυνο πράγμα: Να φέρει το άλογο ενός φοβερού δράκου. Ο Δεκατρής διέσχισε ένα πυκνό δάσος, γεμάτο εμπόδια και αγρίμια, μα με την αξιοσύνη του τα ξεπέρασε όλα. Κάποια στιγμή όμως έφτασε μπροστά σ’ ένα μεγάλο ποτάμι. Κατέβαινε με δυνατή βοή από το βουνό και τα ορμητικά νερά του άφριζαν.

Κυριακή των Αγίων Πάντων - (Μητροπολίτου Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ιερεμία)

IEΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΓΟΡΤΥΝΟΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΕΩΣ
ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΠΑΝΤΩΝ
1.Ἡ σημερινή Κυριακή, ἀδελφοί χριστιανοί, λέγεται ἐκκλησιαστικά «Κυριακή τῶν Ἁγίων Πάντων». Ὅλοι οἱ ἅγιοι ἑορτάζουν σήμερα καί αὐτῶν πού γνωρίζουμε τά ὀνόματα καί αὐτῶν πού δέν τά γνωρίζουμε. Γιά νά πῶ τήν ἀλήθεια, ὅπως τήν νομίζω, τῶν περισσοτέρων ἁγίων δέν γνωρίζουμε τά ὀνόματα, γιατί τά μαρτύρια γίνονταν ὁμαδικά, ἀλλά καί πολλοί ἅγιοι ἐπίτηδες δέν ἤθελαν νά φανερωθεῖ τό ὄνομά τους, γι᾽ αὐτό καί παρέμειναν ἀνώνυμοι. Ἀνώνυμοι λοιπόν ἦταν οἱ περισσότεροι ἅγιοι, γι᾽ αὐτό καί ἡ Ἐκκλησία τιμᾶ σήμερα ὅλους τούς ἁγίους μέ τήν Κυριακή τῶν Ἁγίων Πάντων.