“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017

Ο ΒΙΟΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΤΡΩΝΑΣ ΤΗΣ ΧΙΟΥ

1. ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ
Η Όσια Ματρώνα γεννήθηκε γύρω στο 1400 μ.X. Καταγόταν από το χωριό Bολισσός την Χίου. Ο πάτερας την ήταν από τούς πλουσιώτερους και επισημότερους του χωριού. Και οι δυο γονείς ήταν και καλοί Χριστιανοί. Είχαν άλλες 6 θυγατέρες και την Μαρία επτά (έτσι την λέγανε στην αρχή). Η Μαρία προτίμησε καλύτερα να μείνει παρθένος και να γίνει Νύμφη του Χριστού. Αλλα η πραγματική παρθενία δεν είναι εύκολο να κατορθωθεί μέσα στον κόσμο και στη συναναστροφή των πολλών. Γι’αυτό αναχώρησε κρυφά και πήγε σε ένα βουνό του χωριού που λέγεται Kατάβαση.

Ο Άγιος Γεράσιμος Κεφαλληνίας

Ο Άγιος Γεράσιμος σύμφωνα με τη παράδοση γεννήθηκε στα Τρίκαλα της Κορινθίας το 1506. 
Ο πατέρας του ονομάζονταν Δημήτριος και η μητέρα του Καλή. Ο πατέρας του ανήκε στην βυζαντινή αριστοκρατία, στη μεγάλη οικόγενεια των Νοταράδων. Το βαφτιστικό όνομα του Άγιου Γεράσιμου ήταν Γεώργιος. Ό Άγιος Γεράσιμος μεγάλωσε και μορφώθηκε όπως όλα τα αρχοντόπουλα της εποχής. Στα 20 χρόνια του αποφάσισε να πάει στη Ζάκυνθο που ήταν ένα σημαντικό κέντρο των γραμμάτων της εποχής καθώς παρόλη την Ενετική κατάκτηση υπήρχε εκεί ένας αναγεννησιακός αέρας σε αντίθεση με την υπόλοιπη τουρκοκρατούμενη Ελλάδα.

Ο καιρός της σιωπής

Κατά το τρίτο μου οδοιπορικό στο Άγιον Όρος, τον Οκτώβριο του 2015, περπάτησα μόνος. Τις δυο προηγούμενες φορές, συνοδευόμουν από ένα στέλεχος της ασφαλείας μου.  Αλλά για την τελευταία μου επίσκεψη, όλοι συμφώνησαν ότι δεν ήταν απαραίτητη η συνοδεία. Ήμουν ελεύθερος να αγκαλιάσω την ερημιά και τη σιωπή.

Έχει ρίξει αυτές τις ώρες τους καλύτερους στρατηγούς του το μυστήριο της ανομίας αλλά δεν του βγαίνει με τίποτε …

Γιατί υπάρχουν πιο έμπειροι νικηφόροι  στρατηγοί και η ΑΡΧΙΣΤΡΑΤΗΓΟΣ των Επουρανίων Αρχαγγελικών  δυνάμεων σε μέγιστη ετοιμότητα.

Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
Από το ΕΝ ΤΟΥΤΩ ΝΙΚΑ και ΤΩ ΥΠΕΡΜΑΧΩ  μέχρι τις μέρες μας είναι ένα ΚΥΡΙΕ ΕΛΕΗΣΟΝ δρόμος. 

Γέροντας
-στην πατρίδα μας ο έξω από εδώ έστειλε τους καλύτερους στρατηγούς του αυτές τις δύσκολες ώρες για όλους μας.