Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνηση αλλά και της πολιτικής ελίτ που κυβερνά το τόπο εδώ και δεκαετίες, εξαπολύει η Εκκλησία της Ελλάδος για πρώτη φορά μετά το 1974 με εκφράσεις όπως "προσπάθεια εκρίζωσης και εκθεμελίωσης πολλών παραδεδομένων, τα οποία ως τώρα θεωρούνταν αυτονόητα για τη ζωή του τόπου μας... Τα μέτρα αυτά τα απαιτούν οι δανειστές μας" οι οποίες περιλαμβάνονται σε φυλλάδιο για την οικονομική κρίση με τίτλο «Προς τον Λαό» που διανέμεται στις εκκλησίες και με το περιεχόμενο του οποίου, πηγές προσκείμενες στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, δηλώνουν ότι "Ο ηγέτης της Ελληνικής Εκκλησίας είναι απόλυτα σύμφωνος".
Μάλιστα υπήρξε και επίσημη δήλωση του εκπροσώπου Τύπου της Αρχιεπισκοπής, Χάρη Κονιδάρη στην οποία αναφέρεται ότι, «ο Αρχιεπίσκοπος δεν διαχωρίζει τη θέση του από τη Σύνοδο και την Ιεραρχία, όπως εκφράζονται στο φυλλάδιο που περιέχει θέσεις της Ιεραρχίας».
Ή θέση αυτή της Εκκλησίας εντυπωσιάζει για δύο λόγους: Ο μεν Αρχιεπίσκοπος θεωρείτο φίλα προσκείμενος στο κυβερνών κόμμα και παρά τις παραινέσεις συνεργατών του ουδέποτε έλαβε θέση για τις εξελίξεις από την περασμένη άνοιξη και μετά και δεύτερον γιατί οι εκφράσεις είναι πολύ βαριές. Ποτέ μέχρι σήμερα η Εκκλησία δεν είχε αντιταχθεί με τόσο βαριές εκφράσεις σε αποφάσεις της κοσμικής κυβέρνησης.
Στο τετρασέλιδο κείμενο γίνεται λόγος για χώρα που «φαίνεται να μην είναι πλέον ελεύθερη αλλά να διοικείται επί της ουσίας από τους δανειστές μας» ενώ σε άλλο σημείο αναφέρεται ότι «είναι αλήθεια ότι αυτό που συμβαίνει στην πατρίδα μας είναι πρωτόγνωρο και συνταρακτικό. Μαζί με την πνευματική, κοινωνική και οικονομική κρίση συμβαδίζει και η πάσης φύσεως ανατροπή. Πρόκειται για προσπάθεια εκρίζωσης και εκθεμελίωσης πολλών παραδεδομένων, τα οποία ως τώρα θεωρούνταν αυτονόητα για τη ζωή του τόπου μας... Τα μέτρα αυτά τα απαιτούν οι δανειστές μας. Δηλώνουμε δηλαδή ότι είμαστε μια χώρα υπό κατοχή και εκτελούμε εντολές των κυρίαρχων-δανειστών μας.... Όλες αυτές τις παθογένειες της κοινωνίας και της οικονομίας που σήμερα επιχειρούμε με βίαιο τρόπο να αλλάξουμε, γιατί δεν τις αλλάξαμε στην ώρα τους; Γιατί έπρεπε να φθάσουμε ως εδώ; Τα πρόσωπα στην πολιτική σκηνή του τόπου μας είναι, εδώ και δεκαετίες, τα ίδια».
Ο συντάκτης του κειμένου, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, χρησιμοποίησε τις εισηγήσεις για την οικονομική κρίση που ενέκρινε η Ιεραρχία του περασμένου Οκτωβρίου, εξαπολύει βέλη κατά της πολιτικής ηγεσίας, που «δεν μπόρεσε να σταθεί υπεύθυνα απέναντι στο λαό, που δεν μπόρεσε ή δεν ήθελε να μιλήσει τη γλώσσα της αλήθειας, που πρόβαλε λαθεμένα πρότυπα, που καλλιέργησε τις πελατειακές σχέσεις, μόνο και μόνο γιατί είχε ως στόχο την κατοχή και τη νομή της εξουσίας».
Οπωσδήποτε είναι ένα μέτωπο το οποίο δεν ανέμενε ούτε η τρόϊκα, ούτε η κυβέρνηση ότι θα άνοιγε. Ένα μέτωπο με έναν αντίπαλο που υπερβαίνει τα εγκόσμια...
ΠΗΓΗ: Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr