Είναι πραγματικά εντυπωσιακό το πως αυτός εδώ ο τόπος έχει μάθει να «αφοπλίζει» ακόμα και τα μεγαλύτερα προτερήματα που του έχει χαρίσει η φύση. Μπορεί λοιπόν για τον Οδυσσέα Ελύτη αν αποσυνδέσει κανείς την Ελλάδα να μείνει μεταξύ άλλων μια ελιά, ωστόσο μάλλον δεν τα είχε προβλέψει όλα ο Νομπελίστας ποιητής, διότι από ούτε από λάδι πάμε καλά…Μπορεί η Νότια Ελλάδα να είναι κυριολεκτικά πνιγμένη στα ελαιόδεντρα, ωστόσο οι νεοΈλληνες έχουμε καταφέρει το συγκλονιστικό να αγοράζουμε τόνους λάδι αξίας 1,5 εκατ. ευρώ από τη Γερμανία που δεν ελαιόδεντρα! Απίστευτο και όμως ελληνικό ωστόσο είναι χαρακτηριστικό δείγμα της προχειρότητας με την οποία αντιμετωπίζουμε τον πρωτόγεννη τομέα στη χώρα.
Σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό το ελληνικό ελαιόλαδο διατίθεται χύμα σε εταιρείες του εξωτερικού, οι οποίες αναλαμβάνουν και την τυποποίηση του. Ο κύριος εισαγωγέας του ελληνικού ελαιόλαδου είναι η Ιταλία η οποία αναλαμβάνει τη συσκευασία και την προώθηση του στις διεθνείς αγορές ως ιταλικού προϊόντος πλέον δηλώνει ο κ. Γιώργος Γονιωτάκης, μέλος της Γενικής Συνομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ελλάδος.
Φανταστείτε λοιπόν, τι γίνεται σε άλλους τομείς που δεν έχουμε και τόση παράδοση…