Ο ρωσικός Τύπος συνεχίζει να παρακολουθεί προσεκτικά την εξέλιξη της προεδρικής εκστρατείας του 2012. Η σημερινή θέση του Ρώσου ψηφοφόρου είναι «απαιτούμε αλλαγές», θεωρεί η εφημερίδα «Κομερσάντ». Γι’ αυτό και το ΚΚ της Ρωσικής Ομοσπονδίας, χωρίς να παρουσιάσει ένα «νέο πρόσωπο», μείωσε τις πιθανότητες του υποψηφίου του να μπει στο δεύτερο γύρο. Από τη μια μεριά, σημειώνει η εφημερίδα, ο ηγέτης των κομμουνιστών Γκενάντι Ζιουγκάνοφ κατέχει με μαεστρία στοιχεία και αριθμούς, ώστε να πείσει οποιοδήποτε ακροατήριο ότι η χώρα βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής. Όμως όταν αρχίζει να περνά στις συνταγές σωτηρίας, ο ακροατής επιστρέφει στα χρόνια της περεστρόικα.
Για παράδειγμα, να αναπτύξουμε την παραγωγή, να γεννάμε παιδιά, να ανυψώσουμε το εκπαιδευτικό και πολιτιστικό επίπεδο χρειάζεται πρώτα απ’ όλα διότι ολόκληρος ο κόσμος βλέπει τα πλούτη της Ρωσίας, τα επιθυμεί με απληστία και από στιγμή σε στιγμή θα τα αρπάξει. Κάποιου είδους συνολική και αντιληπτή εικόνα του τί μέλλει γενέσθαι το κόμμα του «φωτεινού μέλλοντος» και ο ηγέτης του δεν έχουν να προτείνουν, καταλήγει ο «Κομερσάντ».
(Πηγή στα ρωσικά): http://www.kommersant.ru/doc/1874686
Nα όμως που ο Βλαντίμιρ Πούτιν δραστήρια ενσωματώνει στη δική του εκστρατεία νέες πηγές. Τις επόμενες ημέρες στην προπαγάνδα υπέρ του εν ενεργεία πρωθυπουργού θα προστεθούν και οι Κοζάκοι. Όπως έγινε γνωστό στη «Νεζαβίσιμαγια Γκαζιέτα» θα διεξαχθούν σε ολόκληρη τη χώρα συγκεντρώσεις τους για την υποστήριξη του υποψηφίου Νο 1. Η λογική της επιστράτευσης των Κοζάκων για την εκστρατεία του πρωθυπουργού είναι κατανοητή, θεωρεί ο αντιπρόεδρος του Κέντρου Πολιτικών Τεχνολογιών Ροστισλάφ Τουρόφσκι: «Η εξουσία βλέπει στους Κοζάκους μια αρκετά μαζική, οργανωμένη και νομιμόφρονα πολιτική ομάδα, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις πλέον διαφορετικές περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης και της υπεράσπισης της υπάρχουσας τάξης πραγμάτων». Σε αντάλλαγμα τους υποσχέθηκαν μηχανήματα από τα κρατικά αποθέματα, γη και άλλα μπόνους. Την παραμονή το προεδρικό Συμβούλιο για τις υποθέσεις των Κοζάκων έλαβε τις διαβεβαιώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ντμίτρι Ρογκόζιν: τα συμφέροντα αυτού του κοινωνικού στρώματος ήδη έχουν ληφθεί υπ’ όψη στο κυβερνητικό πρόγραμμα «Στρατηγική-2020», υπενθυμίζει η εφημερίδα.
(Πηγή στα ρωσικά): http://www.ng.ru/politics/2012-02-17/1_kazaki.html
Εν τω μεταξύ ο εν ενεργεία πρόεδρος αποφάσισε να κινητοποιήσει την αντιπολίτευση, μεταδίδει η «Ιζβέστια». Στο άρθρο «Θα προσελκύσουν στη νομοθετική δραστηριότητα τη μη συστημική αντιπολίτευση» αναφέρεται ότι ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ συναντήθηκε με εκπροσώπους όλων των καταγεγραμμένων κομμάτων. Το αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία μιας ομάδας εργασίας για την επεξεργασία τροπολογιών στα νομοσχέδια για την πολιτική μεταρρύθμιση. Στην ομάδα αυτή θα προσκληθούν εκπρόσωποι των μη καταγεγραμμένων κομμάτων. Σύμφωνα με τον γραμματέα του προεδρείου του Γενικού Συμβουλίου της «Ενιαίας Ρωσίας» Σεργκέι Νεβιέροοφ, στο πλαίσιο της ομάδας εργασίας τα κόμματα θα είναι σε θέση να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους για τα πολιτικά νομοσχέδια, μεταξύ των οποίων και για τις εκλογές στην Κρατική Δούμα και την απλοποίηση της καταχώρισης των πολιτικών δυνάμεων. Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ επίσης δεν απέκλεισε και τη δική του συμμετοχή στις επόμενες προεδρικές εκλογές. Υποσχέθηκε ότι σ’ αυτήν την περίπτωση δεν θα αγνοήσει τις τηλεμαχίες και μάλιστα άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να συμμετάσχει στις εκλογές ως προερχόμενος από την αντιπολίτευση, γράφει η «Ιζβέστια».
(Πηγή στα ρωσικά): http://izvestia.ru/news/515578