Ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Μπαράκ Ομπάμα θα συναντηθούν μετά την ορκωμοσία του εκλεγμένου Προέδρου της Ρωσίας. Τη σχετική δήλωση έκανε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ένα από τους ρωσικούς ραδιοσταθμούς. Επίσης σε συνέντευξη με τους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας απάντησε σε επίκαιρες ερωτήσεις της εξωτερικής πολιτικής και των διεθνών σχέσεων. Η συμφωνία για τη συνάντηση μεταξύ του Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και του Βλαντίμιρ Πούτιν είχε επιτευχθεί κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί σε μερικούς μήνες μετά την ορκωμοσία του τωρινού πρωθυπουργού στο αξίωμα του Προέδρου της Ρωσίας, η οποία έχει οριστεί για τις 7 Μαΐου. Ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ τόνισε το γεγονός ότι σήμερα στην Αμερική είναι έντονη η αντιρωσική ρητορική, ιδιαίτερα στο στρατόπεδο των ρεπουμπλικανών. Μ΄αυτό τον τρόπο παίζουν αυτό το χαρτί ενόψει των προεδρικών εκλογών, που θα διεξαχθούν στα τέλη του έτους. Ο Ρώσος διπλωμάτης δήλωσε ότι τα λόγια είναι λόγια, όμως για τη θέση των Αμερικανών πολιτικών πρέπει να κρίνουμε από τα συγκεκριμένα έργα:
«Η αντιρωσική ρητορική χρησιμοποιείται αρκετά ενεργά από τους ρεπουμπλικανούς υποψηφίους. Όμως εμείς θα κρίνουμε σχετικά με την πολιτική στο ρωσικό τομέα του Προέδρου των ΗΠΑ, ο οποίος θα εκλεγεί το Νοέμβριο, από τα συγκεκριμένα έργα και όχι από αυτά που ακούμε σήμερα». Προς το παρόν οι ρωσοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται σε αδιέξοδο, το οποίο οφείλεται στις διαφωνίες για το πρόβλημα της ευρωπαϊκής αντιπυραυλικής άμυνας και μιά σειρά άλλα ζητήματα. Παρόλ΄ αυτά, τα δύο μέρη είναι διατεθειμένα να αναπτύξουν την εταιρική τους σχέση στους τομείς, στους οποίους υπάρχουν συμπίπτοντα συμφέροντα, τις δε διαφωνίες να τις συζητούν στα πλαίσια του απευθείας διαλόγου, υπογράμμισε ο υπουργός Λαβρόφ.
Αναφερόμενος στο ιρανικό πυρηνικό πρόβλημα και την αυξανόμενη ένταση γύρω από το Ιράν, ο Λαβρόφ υπογράμμισε ότι η Ρωσία δεν χρειάζεται ένα πυρηνικό Ιράν και υπενθύμισε ότι η Μόσχα έχει προτείνει σχέδιο σταθεροποίησης της κατάστασης. Όσον αφορά τις μονομερείς κυρώσεις μιας σειράς κρατών εναντίον της Τεχεράνης, αυτές είναι ανεποικοδομητικές και αποσκοπούν μόνο στο πνίξιμο της οικονομίας της χώρας. Κατά την άποψή του, το πρόβλημα μπορεί να επιλυθεί, μόνο με την ανάπτυξη κανονικής σύμπραξης μεταξύ της ιρανικής ηγεσίας και της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας.
Άλλο ένα θερμό σημείο στο χάρτη της Μέσης Ανατολής είναι η Συρία. Ο Λαβρόφ κάλεσε να μην επιρρίπτεται όλη η ευθύνη για την αιματοχυσία, που λαμβάνει χώρα στη Συρία στη διάρκεια μερικών μηνών, αποκλειστικά στο Σύρο Πρόεδρο.
«Εμείς απόλυτα δεν δικαιολογούμε τη συριακή ηγεσία, η οποία δεν αντέδρασε ορθά στις πρώτες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των ειρηνικών κατοίκων, διαπράττει πολλά λάθη και ό,τι κάνει ορθά, το κάνει αργοπορημένα. Αυτό σε σημαντικό βαθμό έχει συμβάλει στο ότι η διένεξη έχει φτάσει σε τόσο οξύ στάδιο. Ωστόσο, αν βασιζόμαστε σε θέσεις αρχών, αν γνοιαζόμαστε για τους αμάχους πολίτες, πρέπει να καταδικάσουμε και εκείνους, που κάνουν προκλήσεις».
Ο επικεφαλής του Υπουργείου Εξωτερικών δεν άφησε στο περιθώριο ούτε της περαιτέρω τύχη του Μπασάρ Άσαντ. Απαντώντας στην ερώτηση, δεν είναι άραγε καλύτερα για τον Πρόεδρο της Συρίας να παραιτηθεί και να μεταναστεύσει στη Μόσχα, παρά να βρεθεί στη θέση του Καντάφι, ο Λαβρόφ απάντησε ότι αυτό πρέπει να το αποφασίσει ο ίδιος ο Άσαντ. Κανείς δεν θα τον προσκαλέσει να μεταναστεύσει στη Ρωσία.