“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ "Ὁ ῎Αγγελος ἐβόα τῇ Κεχαριτωμένῃ·"

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Spiegel: "Η μεγάλη κρίση στην Ελλάδα δεν έχει έρθει ακόμη"

Και ενώ ολοκληρώθηκε επιτυχώς το κούρεμα του χρέους, λίγη ώρα μετά την θετική έκβαση του PSI, γνωστός οικονομολόγος σχολιάζει σε συνέντευξή του στην ηλεκτρονική έκδοση του Spiegel, ότι η μεγάλη κρίση στην Ελλάδα δεν έχει έρθει ακόμη, ενώ η σημερινή απόφαση θα αποτελέσει μεγάλο βάρος στις πλάτες των Ελλήνων φορολογουμένων.


Πρόκειται για τον διακεκριμένο οικονομολόγο Harald Hau, ο οποίος σε ερώτηση του δημοσιογράφου αν η συμμετοχή των ιδιωτών κατά 86% στο κούρεμα χρέους αποτελεί καλό νέο για την Ελλάδα, σχολιάζει: «Η έκβαση αυτή δείχνει ότι υπάρχουν ακόμη πιστωτές που αναμένουν να πληρωθούν στο 100%. Όσοι πιστωτές δε συμμετείχαν στο PSI είναι κερδοσκόποι που αγόρασαν τα χρεόγραφα στο 30-40% της ονομαστικής αξίας και τώρα θέλουν να αποζημιωθούν στο έπακρον. Όμως, τώρα θα αναγκαστούν να συμμετάσχουν στο “κούρεμα”». Ο ίδιος θεωρεί ότι το πρόβλημα απλώς μετατέθηκε, υποστηρίζοντας ότι το «κούρεμα» είναι ανεπαρκές. «Θα υπάρξει και δεύτερη, κανονική χρεοκοπία», τονίζει.

«Πιθανόν να πάρει άλλους εννιά μήνες με τρία χρόνια αλλά θα υπάρξει μία πραγματικά μεγάλη κρίση, και οικονομική και πολιτική» υποστηρίζει και εκφράζει την άποψη ότι την επόμενη φορά θα επηρρεάσει μόνο τους φορολογουμένους. Ο λόγος, σύμφωνα με τον Hau, έγκειται στο γεγονός ότι «οι τράπεζες εδώ και μισό αιώνα είχαν το πάνω χέρι στις διαπραγματεύσεις. Θέλουν να πάρουν όσο περισσότερες πληρωμές τόκων δύνανται, όμως τώρα συνειδητοποιούν ότι ο χρόνος εξαντλείται και έτσι αναγκάστηκαν να αλλάξουν τη στρατηγική τους». «Τώρα προσπαθούν να μετατοπίσουν όσο μπορούν το χρέος από τη δημόσια στήριξη και αυτό είναι μια πολύ έξυπνη τακτική που ακολουθούν. Αλλά πρόκειται για τακτική που οδηγεί τους φορολογουμένους στο τέλος μιας καταστροφής», σημειώνει ο Hau. Σε ερώτηση του δημοσιογράφου, εάν θα ήταν σοφότερο το PSI να εφαρμοστεί σε μεγαλύτερο τμήμα του χρέους που θα περιλαμβάνει όλους τους πιστωτές, ο Hau επισημαίνει πως: «Φυσικά. Το χρέος στην Ελλάδα θα πρέπει να μειωθεί όχι μόνο κατά 120% του ΑΕΠ, όπως προβλέπεται τώρα, αλλά κατά 60%. Αυτό απαιτεί μια σωστή εθνική χρεοκοπία. Έτσι θα βρισκόμασταν σε πολύ διαφορετική διαπραγματευτική θέση. Κάθε ευρώ που θα λάβει ο εκάστοτε πιστωτής θα είναι δώρο για εκείνον». «Υπάρχουν πολλές διαφορετικές απόψεις για τα οφέλη μιας εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ. Οι εξαγωγές θα ήταν φθηνότερες, αλλά η χώρα δεν έχει τόσα πολλά προϊόντα που μπορεί να εξάγει. Σε κάθε περίπτωση, όμως η αναλογία των εισαγωγών και εξαγωγών θα έρθει σε ισορροπία. Εάν δεν αυξηθούν οι εξαγωγές, θα πρέπει να μειωθούν τουλάχιστον οι εισαγωγές. Οι Έλληνες πρέπει να καταναλώνουν λιγότερο», σχολιάζει ο Hau σχετικά με τον αν υπάρχουν προβλέψεις για «δεύτερη» πτώχευση της Ελλάδας, αλλά και για επικείμενη έξοδό της από την Ευρωζώνη. «Στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας, πολλές ασιατικές χώρες βρέθηκαν σε μια παρόμοια κρίση, όπως συμβαίνει σήμερα με τα Ευρωπαϊκά κράτη. Κατά την κατάρρευση, δέχτηκαν όμως ευεργετική επίδραση. Σήμερα, οι χώρες που έχουν πολύ λιγότερο χρέος, πιστεύετε, ότι μπορούν μακροπρόθεσμα μέσα από την κρίση του ευρώ να έχουν ένα τέτοιο αποτέλεσμα;», ρωτά ο δημοσιογράφος, για να λάβει την απάντηση: «Μια επιλεκτική χρεοκοπία της Ελλάδας θα είχε σε κάθε περίπτωση θεραπευτική επίδραση, που θα οδηγούσε τα πράγματα σε χαλάρωση. Όπως έχει η τωρινή κατάσταση, τα έχουμε κάνει χειρότερα στην Ελλάδα», επισημαίνει ο γνωστός οικονομολόγος και καταλήγει: «Πολλές τράπεζες στην Ελλάδα είναι ήδη σε κατάσταση πτώχευσης, αλλά εξακολουθούν να δίνουν δάνεια. Μπορείτε να πάρετε τα χρήματα από την κεντρική τράπεζα και να τα δώσετε στους κερδοσκόπους. Αυτή είναι μια περίοδος που επιχειρήσεις πάνε στραβά και στο τέλος θα καταλήξουν βάρος των ευρωπαίων φορολογούμενων. Η παρούσα πολιτική είναι απίστευτα αφελής αν συνεχιστεί».